Nőtt a készpénz súlya a háztartások vagyonában - infografika

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Minimális mértékben bővült a háztartások bruttó vagyona az utóbbi egy évben, ám a tartozások számottevő visszaesése következtében a nettó vagyon így is érdemben gyarapodott – derül ki az InfoTandem heti infografikájából.

A párnacihák szerepe ismét felértékelődni látszik a lakossági megtakarításokért folyó versenyben. A háztartások 2012. június 30-án meglévő pénzügyi vagyonának összetételére pillantva azt láthatjuk, hogy egy esztendő alatt a forintban tartott készpénzállomány emelkedett a legnagyobb mértékben, több mint 16 százalékkal. E vagyonelem súlya ezzel 1 százalékponttal, 8,2 százalékosra erősödött. A forintbetétek eközben csak bő 5 százalékkal gyarapodtak – igaz, állományuk így is háromszorosa a készpénzének, s a vagyon egynegyede továbbra is ezekben kamatozik.

A KSH kimutatásai szerint a háztartások összes követelése az idei első félév végén folyó áron minimális mértékben, 1,8 százalékkal haladta meg a 2011 azonos időszakában regisztrált értéket. Mivel azonban a tartozások eközben 8 százalékkal mérséklődtek, a lakosság nettó pénzügyi vagyona 8,6 százalékkal nőtt, elérve a 17,2 ezer milliárd forintot.

háztartások vagyona


A követelések között az életbiztosítási és a nyugdíjpénztári díjtartalékok egyaránt apadtak, mint ahogyan a tulajdonosi részesedések között a befektetési jegyekben lévő vagyon is csökkent. Ugyanakkor a lakosság által birtokolt részvények és üzletrészek értéke valamelyest nőtt, s továbbra is ebben testesül meg a háztartások bruttó pénzügyi vagyonának legnagyobb része: súlyuk csaknem egyharmados.

A tartozások között a hitelek, kölcsönök állománya folyamatosan olvad, a szóban forgó periódusban 8,9 százalékos csökkenést mértek. Leginkább az ingatlanhitelek estek vissza, állományuk egy év alatt 15 százalékkal zsugorodott, de a hitelintézetektől igényelt fogyasztási és egyéb hitelek is mérséklődtek 3,8 százalékkal.

Korábbi infografikáink:

Százezernyi NAV-ellenőrzés Közép-Magyarországon

Romló inflációs előrejelzések

Alig keresnek kevesebbet a nők


 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • infláció

  A jegybank szeptemberben módosította nyári inflációs előrejelzéseit, s 2012-re és 2013 egyaránt a korábbinál magasabb fogyasztóiár-emelkedést valószínűsített. A 3 százalékos célszintre csak 2014 második felében térhet vissza a magyarországi infláció. Az InfoTandem heti infografikája néhány főbb területen szemlélteti a várható éves árváltozásokat.

 • visegrádi hangulat

  A makrogazdaság állapotát és saját anyagi helyzetüket is a magyarok értékelik a legkevésbé pozitívan a négy visegrádi ország lakosai közül – derül ki a Tárki friss kutatásából. Távolabbra tekintve némileg bizakodóbbnak számítunk, de optimizmusunk gyengül. Az InfoTandem heti infografikája.

 • szállodák

  Minél több csillagot mondhat magáénak egy szálloda, annál magasabb arányban tudja kiadni a szobáit – derül ki a 990 hazai hotel első hét havi adataiból. A szállodai vendégéjszakák száma 6,5 százalékkal emelkedett a január–júliusi periódusban. Az InfoTandem heti infografikája.

 • nők keresete2

  Csupán Szlovéniában és Spanyolországban kisebb a nők kereseti hátránya a férfiakhoz képest, mint hazánkban. Amint az az InfoTandem heti infografikájából kiderül, a sereghajtó Dél-Korea.

 • Népmozgalom, Infotandem

  Az idei első félév végén 9 millió 941 ezer ember élt Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a lakosságszám – ha lassulva is – tovább csökkent. Az InfoTandem heti infografikája.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • építkezés

  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, hogy 2019 után megszűnik a kedvezményes építőipari áfa. 

 • vám

  Az internetes rendelés előtt fontos tájékozódni az adó- és vámjogszabályokról, az esetlegesen fizetendő vámokról és egyéb közterhekről - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

 • webshop

  A magyarországi kereskedők az idei fekete pénteken (Black Friday) 25-30 milliárd forint forgalomra, csaknem 1,1 millió vásárlásra számítanak. A webáruházak 62 százalékánál lesz elérhető az akció - derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, online kiskereskedelmi index kutatás-sorozatának idei negyedik felméréséből. 

 • Fotó: shutterstock

  Jövőre várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás állíthat ki áfamentes számlát, a legtöbbet a katás adózók profitálhatnak a változással. 

 • megbeszélésés, tárgyalás

  A munka törvénykönyve a munkavállalók nagyobb csoportját érintő létszámcsökkentésre a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó általános szabályok mellett – illetve azoktól részben eltérően – további kötelezettségeket ró a munkáltatóra. Például köteles tárgyalni az üzemi tanáccsal, igaz, megállapodás hiányában az előírt 15 napos határidő eltelte után a tárgyalások befejezhetőek s az eljárás folytatható.