Papír alapú bevallás-tervezet a NAV-tól

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az adóhatóság nem bevallást, csak tervezetet készít. Az adózó felelőssége, hogy azt megtekintse, amennyiben szükséges, módosítsa, kiegészítse. Fontos ezért tudni a részleteket az szja-bevallás reformjáról, most a papír alapú bevallás-tervezet témáját járjuk körbe.

A NAV által készített 2016. évi személyi jövedelemadónk bevallásának tervezeteként a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 12/B. §-a szerint az adózás rendjéről szóló törvény 26/B. §-a szerinti magánszemély részére az állami adóhatóság a nyilvántartásaiban szereplő adatokból összeállított „adóbevallási tervezetet” készít.

Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózó, amennyiben bevallási kötelezettségének még nem tett eleget, az adóévet követő év március 15-éig postai úton, telekommunikációs eszközön keresztül küldött rövid szöveges üzenetben, vagy elektronikus úton kérheti, hogy az állami adó- és vámhatóság szerinti adóbevallási tervezetet papír alapon, postai úton továbbítsa részére.

 

Az adóbevallási tervezet tartalmazza az adóhatóság nyilvántartásában szereplő, a magánszemély által az adóévben megszerzett,

a) a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó jövedelmet és annak adóját,

b) az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény hatálya alá tartozó jövedelmet és annak adóját,

c) az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerinti jogviszonyból származó, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti mentesített keretösszeget meghaladó jövedelmet,

d) a magánszemélyek egyes jövedelmeinek különadójára vonatkozó szabályokat tartalmazó törvény hatálya alá tartozó különadó alapot képező bevételt és annak adóját,

e) az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény szerinti százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapját képező jövedelmet és az utána fizetendő egészségügyi hozzájárulást.

A postai úton megküldött adóbevallási tervezet adatainak kiegészítésére, javítására az ügyfélkapu használatával elérhető elektronikus felületen vagy az adóhatóság közreműködése nélkül elkészített bevallás benyújtásával van lehetőség.

Ha az adózó több bevallást is benyújt, akkor az elsőként megtett bevallás (ideértve a munkáltatói adómegállapítást is) minősül az adózó bevallásának. Az adózó az adó megfizetésére az adóévet követő év május 20-ig köteles. Az állami adó- és vámhatóságnak a visszatérítendő adót a visszaigényléshez szükséges adatok beérkezésétől számított 30 napon belül kell kiutalnia.

Azon ügyfélkapuval nem rendelkező adózó részére, akinek az adóhatóság szerint visszatérítendő vagy befizetendő adója keletkezett, és határidőben nem kért papíralapú bevallási tervezetet, vagy bevallási kötelezettségét más módon nem teljesítette, az állami adó- és vámhatóság az adóévet követő év április 30-áig postai úton küld értesítést a visszatérítendő vagy befizetendő adó összegéről, valamint a róla nyilvántartott adatok esetleges ellentmondásairól.

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére! Változáskor a Jogtár felületén vagy egyéni beállítás esetén e-mail útján értesítést kap.

További információ >>

 

A papír alapú adóbevallási tervezetben szereplő adatok nem módosíthatók oly módon, hogy a magánszemély a NAV által kiküldött adóbevallási tervezetben közölt adatokat felülírja az általa helyesnek vélt, vagy a tervezetből hiányzó adatokkal (pl. beírja a kapott tervezetbe az ingatlan átruházásból származó adóköteles jövedelmét). Ilyen esetben a magánszemélynek a rendelkezésére álló adatok alapján ki kell töltenie egy 16SZJA számú adóbevallást.

Az adóhatóság 2017. május 2-áig postai úton azoknak az ügyfélkapuval nem rendelkező adózóknak is értesítést küld, akik nem igényelték papír alapon az elkészített bevallási tervezet, azonban visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett, vagy bevallási kötelezettségüket más módon sem teljesítették.

A személyi jövedelemadó 1+1 %-ának felajánlásáról szóló nyilatkozatot a magánszemélynek 2017. május 22-ig kell eljuttatnia az adóhatósághoz. (Ügyfélkapu nélkül postán.)

Az ügyfélkapuval rendelkezőknek ezt elektronikus úton kell megtenniük.

Nagy kérdés az, hogy kaphatnak-e papír alapú bevallási tervezetet azok, akik rendelkeznek ugyan ügyfélkapuval, de nem használják?

Ezen adózói kör március 15-ét követően az ügyfélszolgálaton kérheti a bevallási tervezet kinyomtatását. Egyidejűleg bíztatják őket, hogy mégis használják az ügyfélkaput. Az állami adóhatóság egyszerűen nem akarja elfogadni, hogy egyes magánszemélyek számára ez megtanulhatatlan, s ezáltal érdektelen az ügyfélkapu.

Javaslom, hogy az ügyfélkapus ügyintézést nem vállaló adózók készítsék el az adóbevallásukat (16SZJA) és vigyék be az adóhatóság ügyfélszolgálatára. Vetessék át az ügyintézővel!

Az adóbevallási tervezet NAV általi elkészítésének alapja az adózó státusza. Hiába nem volt bevétele az adószámos magánszemélynek 2016-ban, vagy nem végzett adószámot igénylő tevékenységet, akkor sem kap tervezetet. Ugyanez a helyzet az egyéni vállalkozónál is. Ha csak egy-két napig volt vállalkozó 2016-ban, és egyébként munkaviszonyban dolgozott, hiába nem volt vállalkozói bevétele, a státusza miatt nem kaphat bevallási tervezetet.

Az adóhatóság nem bevallást, hanem bevallási tervezetet készít. Az adózó felelőssége, hogy azt megtekintse, amennyiben szükséges módosítsa, kiegészítse. Ha az adózó a bevallási tervezetet nem nézi át, nem ellenőrzi, az május 22. napján ebben az esetben is a bevallássá válik.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • aláírás

  A munkavállalók január 31-ig kérhetik, hogy munkáltatójuk készítse el személyijövedelemadó-bevallásukat, az erre vonatkozó nyilatkozat az adóbevallással egyenértékű. 

 • számol

  Év elején megnövekednek a bérelszámolók feladatai, a folyamatos végzendő bérelszámolói feladatok mellett gondoskodni kell az előző év lezárásáról és indítani kell a 2017-es évet, ami megköveteli a hatályba lépő jogszabályváltozások megismerését, és azok gyakorlatban történő alkalmazását. A cikk az év eleji bérelszámolói feladatokat és a jogszabályok változásával összefüggő teendőket foglalja össze 2 részben, egyrészt a 2016. év lezárásával, másrészt a 2017. év indításával kapcsolatos feladatokat mutatja be. 

 • Tállai

  Az idei személyi jövedelemadózásról szóló tájékoztató leveleket hétfőtől kézbesíti a posta, ebből mindenki tájékozódhat az idei újdonságokról - közölte Tállai András államtitkár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője.

 • zara

  Az, hogy ezentúl mindenkinek a NAV készíti a bevallását, egészen elképesztő adminisztrációval jár majd a hatóság számára, a teljes adózói körre bevezetni rendkívül bonyolultnak tűnik - mondta a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke, Zara László a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

 • mobiltelefon

  Az eSZJA-megállapítás március 15-ig kérhető akár sms-ben is- hívja föl a figyelmet a Mazars.

 • laptop

  Bemutatták a NAV két hét múlva induló adminisztrációcsökkentő online rendszerét, az e-szja-t. 

 • rsm blog

  Az RSM Blog infografikáján nyomon követhetők a bevallással kapcsolatos feladatok és határidők. 

 • Forrás: shutterstock

  Három módja van az szja-bevallásnak; idei újdonság a NAV által készített bevallási tervezet. Általánosságban elmondható, hogy egyszerűbb, ha a magánszemély saját maga készíti el bevallását az M30-as nyomtatványból, mintha hibát keres a NAV bevallási tervezetében.

 • NAV

  Célszerű a lehető leghamarabb átnézni az szja-bevallási tervezetek számait - javasolja közleményében az adóhatóság.

 • NAV

  Akik netán elakadnak a tervezet jóváhagyásában, esetleges kiegészítésében, vagy akár a felajánlásban, azoknak segítenek a NAV rövid tájékoztató videói - hívja fel a figyelmet közleményében az adóhatóság.

 • Forrás: shutterstock

  Előző cikkünkben áttekintést adtunk a 2016. évi személyi jövedelemadó bevallási módozatairól, különös tekintettel a NAV által hirdetett bevallási tervezetről. Nézzük most meg, hogy ez utóbbi mit jelent számunkra!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • leitnerleitner

  2018 áprilisától Fotiadi Ágnes az újonnan létrehozott transzferár üzletág vezetőjeként csatlakozott a LeitnerLeitnerhez. 

 • Európai Unió

  Több tízmilliárd euró fejlesztési forrást csoportosítana át az Európai Unió a közép- és kelet-európai tagországoktól a pénzügyi válság által súlyosan meggyötört déli tagállamokba, köztük Spanyolországba és Görögországba a következő költségvetési időszakban - írta a hétfői Financial Times. A brit üzleti napilap vélekedése szerint a folyósítási program átalakítása különösen Varsóban és Budapesten kelt majd aggodalmakat.

 • grafikon

  Áprilisban a februári történelmi csúcsnál kissé alacsonyabb szinten maradt a GKI konjunktúraindexe, az üzleti várakozások hibahatáron belül romlottak, a fogyasztóiak viszont tovább javultak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

 • alma

  Nem stimmeltek a papírok, a sofőr be sem volt jelentve, legalább a Körös-Maros Nemzeti Park állatai jól jártak.

 • internet

  Április közepéig több mint 2 millió megtekintést fogadott a személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetének internetes oldala, így jóval többen látogatták az e-szja felületet, mint tavaly.