Regisztráció a számlaadatok online bekötéséhez

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A számlaadat-szolgáltatás első lépcsője az adózó NAV-regisztrációja. A regisztrációt követően kezdhető el az adatküldés tesztelése az adóhatóság rendszerében. A lehetőséggel érdemes élni, egyrészt mert a NAV tesztrendszere mindent tud(ni fog),amit az éles, így már most kiszűrhetőek az esetleges hibák, másrészt ezzel könnyebb lesz az élesítés is az adózó számára. Bármilyen megoldást is választ majd egy társaság a számlaadat beküldésére a későbbiekben, a teszteléshez és az éles működéshez a regisztráció megkerülhetetlen, ennek folyamatát mutatja be az RSM blog posztja.

Fontos tudnivaló, hogy a NAV onlineszámla-felülete tesztrendszerként üzemel, így a július 1-től életbelépő kötelezettség teljesítéséhez az „éles” környezet esetében új regisztrációra lesz szükség! 

Ki regisztrálhat a számlaadatok bekötéséhez? 

A regisztrációt az adózó törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja jogosult elvégezni. Külföldi, de Magyarországon áfaregisztrált cégek esetében a regisztációs folyamatot az ügyfélkapuval rendelkező meghatalmazottja tudja megtenni. 

A regisztráció a következő linken érhető el: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/regisztracio/start

A valós idejű számlaadat-szolgáltatás regisztrációjának lépései

Érdemes átfutni a lépéseket a regisztráció megkezdése előtt, meggyőződni arról, hogy minden információ rendelkezésre áll, mert  az adóhatóság rendszere jelenleg 5 perces időtartamot enged meg a regisztációra. Ha ezt túllépjük a következő hibaüzenetet kapjuk : „lejárt munkafolyamat, kérjük jelentkezzen be újra”.  A regisztráció elvégzésére adott 5 perces időkorlát az Adóhatóság szerint a rendszeren kívül eső okból áll fenn , amely remélhetően meg fog szűnni már a tesztrendszernél is.

A feltételes adómegállapítás hazai és nemzetközi szabályozása

A könyv széleskörűen bemutatja a feltételes adómegállapításra vonatkozó eljárást. A gyakorlati szakemberek számára kiemelt jelentőséggel bírhat, hogy az eljárást nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is ismerteti a könyv. Így elérhetővé válik a „titkos elixír” a folyamatos hiánypótlási eljárások megszüntetésére.

 

Megrendelés >>

 

1. A regisztrációs linkre kattintva az adatkezelés elfogadása után kezdődhet a regisztráció az „adatszolgáltatásra kötelezett adózói regisztáció” lehetőségét választva. Első lépésben jelentkezzünk be az ügyfélkapuba a felhasználónevünk és a jelszavunk megadásával. A megadott adatok alapján az ügyfélkapu azonosítja a felhasználót. 

2. A személyes alapadatok megadása. Minden személyes adatot pontosan úgy kell megadni, ahogyan az a személyi okmányokon áll! Például budapesti születési hely eseténél a kerület megadása is szükséges: Budapest 06. A helyes adatok megadása után a személyi adatok ellenőrzését választva, megtörténik az azonosítás. Amennyiben az alapadatok megadásakor a regisztrációt végző személy természetes személyazonosító adatainak kitöltésekor elírás történik, akkor hibaüzenet jelenik meg, miszerint a megadott adatok alapján az azonosítás sikertelen, javítás után folytatható a folyamat.  

Ezután adjunk meg egy felhasználónevet az elvárt karakterhosszúságnak megfelelően, és kattintsunk a „felhasználónév ellenőrzése” lehetőségre. Amennyiben már létezik felhasználó, lehetőség van annak kiválasztására, hogy a regisztrációt végző személy a létező felhasználónevével vagy új felhasználónévvel kíván regisztrálni. Ennek különösen akkor lehet jelentősége, amikor egy személy több adózó nevében regisztrál, illetve teljesít adatszolgáltatást.

3. A regisztráció típusának megadása, amely lehet gazdálkodó szervezet vagy egyéni vállalkozó. A megfelelő típus kiválasztása után adjuk meg adószámunk első 8 számjegyét. Egyéni vállalkozó regisztációja esetében pedig az adóazonosító jel megadása is szükséges. 

4. Ügyfélregisztrációhoz szükséges részletes adatok megadása. Ha az adóhatóság ellenőrizte, hogy jogosultak vagyunk-e a megadott adózó nevében regisztrálni, következhet a 2. lépésben megadott felhasználónévhez tartozó jelszó, e-mail cím, telefonszám megadása, valamint a kapcsolattartás nyelvének kiválasztása. Ezt követően az adózó adataira van szükség, majd kattintsunk a „regisztráció” gombra. 

 5. Bejelentkezés sikeres regisztációt követően a következő oldalon: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/login. Felhasználónév és jelszó megadása után jelentkezzünk be. 

Az adatszolgáltatás megkezdéséhez szükség lesz úgynevezett technikai felhasználó létrehozására (virtuális felhasználó a gép-gép interfészen keresztül történő sikeres adatszolgáltatáshoz),valamint a technikai felhasználóhoz tartozó aláírókulcs és cserekulcs igénylésére. A belépést követően új menüpontok jelennek meg, itt válasszuk a felhasználók menüpont lehetőséget, majd kattintsunk a jobb oldalt található zöld színű „új felhasználó” gombra. 

Ezután válasszuk a technikai felhasználó hozzáadását. A következő felületen pedig adjuk meg a technikai felhasználó jelszavát, amelyet később megváltoztathatunk. Ezzel létre is jött a techniai felhasználónk. 

6. Kulcsgenerálás. A technikai felhasználó sorában a részletek oszlopnál kattintsunk a lefelé mutató háromszögre. Itt lejjebb görgetve megtalálható a kulcsgenerálás lehetősége.  

A kulcsgenerálást kiválasztva alulról felugrik egy üzenet, miszerint a „művelet sikeresen végrehajtódott”. Feljebb görgetve láthatjuk a felhasználónév alatt az xml-aláírókulcsot és cserekulcsot, amelyeket az alábbi képen adatvédelmi okok miatt kitöröltünk.  

7. Gratulálunk, Ön készen áll az adatszolgáltatás teszteléséhez. A technikai felhasználót, annak jelszavát, az aláírókulcsot és a cserekulcsot a számlázószoftverének adatszolgáltató moduljába beépítve vagy harmadik fél által készített adatszolgáltató rendszerben beállítva indulhat az adatszolgáltatás folyamata. 

Ne feledje, az „éles” indulás után újbóli regisztrációra lesz szükség !

Mielőtt a NAV tesztelést elindítja, ellenőrizheti számlaadatszolgáltatásának tartalmát  az Ön számlázóprogramja/ERP rendszere által előállított XML ellenőrzésével. 

A bejegyzés szerzője Sztankó Dániel, az RSM Hungary pénzügyi képviseleti csoportvezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.