Szabad vállalkozási övezetek jöhetnek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Szabad vállalkozási zónákat alakítanának ki az ország leghátrányosabb területein, s az ott működő cégeknek kedvezményeket adnának. Ez akár része lehet annak az ősszel nyilvánosságra kerülő beruházásösztönző tervnek, amelyre egy korábbi nyilatkozatában utalt Orbán Viktor miniszterelnök.

A Magyar Nemzet megtudta, az Orbán Viktor által korábban bejelentett munkahelyvédelmi akciócsomag eredetileg egy olyan pontot is tartalmazott, amely az ország leghátrányosabb területein úgynevezett szabad vállalkozási zónák kialakítását célozza.

A lap munkatársa több kormányzati szereplővel is beszélgetett a parlament rendkívüli ülésszakának lezárása előtt, akik megerősítették, hogy a kabinet – az érintett önkormányzatok pályázata és a kormány döntése alapján kialakítandó – e területeken gazdasági tevékenységet végző és munkahelyet teremtő vállalkozásoknak több kedvezményt is tervezett.

A napilap úgy értesült, hogy az eredeti elképzelések szerint az érintett cégek a társasági adóban lényegesen enyhébb feltételekkel juthatnának hozzá fejlesztési adókedvezményekhez. Másrészt azon vállalkozásoknak, amelyek a fejlesztési adókedvezményt is igénybe veszik, a szociális hozzájárulási adó mértéke 100 ezer forint bruttó bérig 14 százalék lenne a jelenlegi 27 helyett. A kormány eredeti szándékai szerint ezeket a kedvezményeket a beruházás kezdete utáni öt évben lehetne igénybe venni. A Nemzetgazdasági Minisztérium által előkészített terv egyelőre Matolcsy György asztalfiókjában lapul.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • Orbán Viktor

  Mivel az Európai Unió nem fogadta el a válságadók hosszú távú fenntartását, e terheket a kormány olyan új adókkal váltja ki, amelyek állandó elemei lesznek a magyar gazdaságpolitikának - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az InfoRádiónak adott interjúban, amelyben a kormány két éves munkáját értékelte. A kormányfő a nemzeti konzultációról, a kkv-k támogatásáról és a Takarékbankban való állami szerepvállalásról is beszélt.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.