Új CSOK: mi változott?

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Végigvettük, mit változtattak az új CSOK-rendeletek a korábban hatályos konstrukciókon mind az új, mind pedig használt lakások vásárlása esetén.

Megjelentek a várva várt rendeletek a Családi Otthonteremtési Kedvezményről, így minden akadály elhárult arra vonatkozóan, hogy az új és használt ingatlanok vásárlásához, építéséhez támogatást igényelhessünk.

Új lakás építése vagy új lakás vásárlása esetén 600 ezer, 2 millió 600 ezer, vagy akár 10 millió forintot is kaphatunk. Az első összeghez egy gyermek, a másodikhoz kettő és a harmadikhoz már nagy család, azaz három, vagy több gyermek szükséges.

Használt lakás vásárlásánál, bővítésénél a családi otthonteremtési kedvezmény összege már csekélyebb, de még mindig nagy segítséget jelent. Itt egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer és négy vagy több gyermek esetén 2 millió 750 ezer forint járhat.

Három Navigátor adózási, számviteli témában,

15% kedvezménnyel

A csomag tartalmazza az Art. Navigátort, az Áfa Navigátort, és a Számviteli Navigátort, amelyek a csomagkedvezménytől függetlenül külön is rendelhetőek!

Megrendelés >>

A múlt hét csütörtöktől hatályos rendeletek igen terjedelmesek, sok bennük a változás, és külön szabályozzák az új ingatlanra /16/2016.(II.10.) Korm.rendelet/ és a használt ingatlanra /17/2016.(II.10.) Korm.rendelet/ vonatkozó kedvezmény igénybevételi feltételeit.

Használt lakásra vonatkozó támogatás

A rendelet egyértelműsíti, hogy a lakás vásárlása érdekében igénybe vett támogatás esetén a vételár nem haladhatja meg a 35 millió forintot, valamint további feltétel, hogy a vételár legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket. Ezáltal megszűnt az eddigi megyei lebontású négyzetméterár-meghatározás, kizárólag a maximált árat lehet figyelembe venni.

Változtak a minimum négyzetméteri limitek is. Ez azt jelenti, hogy a lakás hasznos alapterületének el kell érnie:

a) egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert,

b) két gyermek esetén az 50 négyzetmétert,

c) három gyermek esetén a 60 négyzetmétert,

d) négy vagy több gyermek esetén a 70 négyzetmétert.

Használt lakásra igényelhető támogatásnál az sem mindegy, hogy milyen életkorúak a kérelmezők. Bár a meglévő gyermekek esetén nincs kikötve életkori határ, azonban amennyiben még gyermekvállalás előtt áll a házaspár, abban az esetben az egyik félnek mindenképp 40 éves kor alatt kell lennie az igényléskor. Ilyen módon maximálisan kettő gyermek vállalható használt lakás vásárlása, vagy bővítése esetén és fontos feltétel az is, hogy az igénylők közötti házastársi kapcsolat legyen. A támogatás szempontjából azonban fontos tudni, hogy gyermeknek számít már a magzat is, a várandósság betöltött 24. hetét követően, valamint a vér szerinti vagy örökbefogadott 20 év alatti eltartott, illetve a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuló is, ha még nem töltötte be a 25 évet.

Szigorításként tekinthetünk viszont arra a szabályra, hogy a vissza nem térítendő támogatás miatt az állam jelzálogjogot jegyez be az ingatlanra, és kötelező lakásbiztosítással is rendelkezni kell.

Az eddig is köztudott volt, hogy a fiatal házaspár gyermekvállalásának teljesítésére előírt határidő egy gyermeknél 4 év, kettőnél 8 év és amennyiben nem sikerül ezt teljesíteni, akkor a támogatást (vagy annak a nem teljesített részét) kamatokkal kell visszafizetni. Azonban akik a saját gyermek helyett örökbefogadáson gondolkodnak, azoknak a rendelet plusz segítséget nyújt, ugyanis ebben az esetben két évvel meghosszabbítja a gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidőt. Ez pedig az új ingatlanok esetében is alkalmazható szabály.

Új lakásra kapható támogatás

Az új lakás építése, vásárlása tekintetében talán a legüdvözítőbb változás az, hogy a rendelet eltörölte a 30 milliós felső határt, ami azt jelenti, hogy már az ennél drágább ingatlanokra is igénybe vehető a CSOK.

Kiskönyvtár az áfáról sorozat két új kötete + Vacsora-kódex

áfa kiskönyvtár

- Számlakiállítás és elektronikus számlázás a gyakorlatban

- Különös adózási módok az áfa rendszerében és a

- Vacsora-kódex

Rendelje meg most >>

Nagy könnyebbséget jelent továbbá az is, hogy a rendelet végre pontosan definiálja, hogy mi számít új lakásnak. Eszerint a meglévő épület vagy épületrész átalakítása nem minősül újnak, azonban az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, és a tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás is újnak számít. Persze ahhoz, hogy elfogadhatóak legyenek, további feltételeknek is meg kell felelniük. Például az újonnan épített ingatlanban lennie kell 12 négyzetmétert meghaladó lakószobának és főzőhelyiségnek, közműves villamos energiának, ivóvíznek és szennyvízelvezetésnek, valamint egyedi fűtésnek is. Amennyiben tetőtér beépítéssel, vagy emelet ráépítéssel jön létre az új lakás, abban az esetben az előző feltételeken túl fontos, hogy legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető legyen és külön bejárattal rendelkezzen. Tehát, mostantól ez azt jelenti, hogy teljesen külön bejárattal kell rendelkeznie ahhoz, hogy elfogadható legyen.

Új lakás esetében fontos változás, hogy már egy, illetve két gyermek esetén is figyelni kell a lakás alapterületére, ugyanis minimális négyzetméter határokat állított fel a rendelet. Eszerint a CSOK- kal építhető, illetve vásárolható új lakás hasznos alapterülete egy gyermek esetén legalább 40 négyzetméter, két gyermek esetén legalább 50 négyzetméter, három vagy több gyermek esetén legalább 60 négyzetméter kell legyen.

Hasonlóan az előzőekhez, a ház vásárlás vagy építés is minimális alapterülethez kötött, amelynek mérete egy gyermeknél 70 m2, kettő gyermek esetén 80 m2, három vagy több gyermekes családoknál pedig már minimálisan 90 négyzetméterrel kell számolni.

A rendelet további fontos részletszabályokat is rögzít, miszerint az élettársak a velük közös háztartásban élő nem közös gyermekeik után is igényelhetik a kedvezményt. A kapható támogatási összeget mindkét fél esetében a saját gyermekeik után kell kiszámolni és könnyítést jelent az is, hogy ezt követően a számukra kedvezőbb konstrukciót alkalmazhatják.

A rendelet azonban nem csak könnyítést tartalmaz, hanem szigorítást is, miszerint a családi otthonteremtési kedvezménnyel felépített vagy megvásárolt új lakásban csak a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont. Házastársak, fiatal házaspár és élettársak esetén az új lakásban mindkét félnek az ingatlan- nyilvántartásba bejegyzett tulajdonnal kell rendelkeznie. Nem jelent enyhítést az sem, hogy mostantól a lakásvásárlás esetén is – a folyósítás előtt – helyszíni szemlét végez a bank, amelyért költségeket is felszámolhat.

Nagy könnyebbséget jelent viszont az a szabály, hogy a 10+10 milliós CSOK igénylése esetén bármennyi gyermeket vállalnak be az igénylők, mindenképpen 10 évet kapnak a teljesítésre. Tehát, amennyiben 2 meglévő gyermek mellé vállalnak be egy harmadikat, abban az esetben is kitolhatják a további gyerekvállalást maximum 10 évre. Eszerint tehát továbbra is megmaradt a plusz 10 milliós hitel felvételének lehetősége is, amelyet 3 %- os kamattal lehet igényelni, a feltételek megléte esetén.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • panellakás

  A budapesti, a balatoni és a nagyvárosokban lévő ingatlanok lesznek a legkelendőbbek az Otthon Centrum szerint.

 • szakképzés

  Az építkezőknek csak a 2015. január 1-je után kiadott számlák után járt adó-visszatérítés. 

 • építkezés

  Sok homályos pontot tisztáz az új rendelet. A lakásépítéshez adókedvezmény is jár.

 • lakás

  Egy gyerek után 600 ezer, két gyerek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer, négy vagy több gyerek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető – áll a használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményről (csok) megjelent kormányrendeletben. Az új szabályok már hatályosak.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • nyakkendő és munkavédelmi sisak

  A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentésében.

 • pénz

  A Magyar Iparszövetség (OKISZ) a vállalkozások versenyképességének javítását, a bérfelzárkóztatás folytatását, a munkaadói közterhek további mérséklését tartja szükségesnek - mondta Vadász György ügyvezető elnök az MTI-nek, miután az érdekképviselet elnöksége foglalkozott a kkv-k helyzetével.

 • személyszállítás

  Július elsejétől drágább lehet Budapesten taxival utazni, ugyanis a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nőhet, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott  előterjesztést megszavazzák a képviselők.

 • törzstőke

  A gazdasági társaságok tagjaiktól elkülönült, saját vagyonnal rendelkeznek, amely kiemelt jelentőséggel bír a szervezetek életében. Annak a meghatározásához, hogy a vagyon milyen szerepet tölt be a gazdasági társaságok életében, el kell határolni egymástól a jegyzett tőkét és a saját tőkét, a két fogalom és az általuk megjelölt vagyon ugyanis nem azonos, így az általuk betöltött funkciók is eltérnek egymástól. A tanulmányban bemutatjuk a gazdasági társaságok jegyzett és saját tőkéjének vélt és valós funkcióit, valamint kitérünk a gazdasági társaságok egy speciális csoportjára, a közfeladatot ellátó, állami részvétellel működő gazdasági társaságokra.

 • Varga Mihály

   Az új kabinet további adócsökkentéseket és nem adóemeléseket szeretne elérni, és ezzel párhuzamosan a fekete gazdaság további szűkítését kívánja megvalósítani – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén