Visszaszorulóban az airbnbzés

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Évekig háttérbe szorult, mára viszont újra a hosszú távú bérbeadás tűnik nyerőnek - írja a Magyar Idők.

Ahogyan minden bevételszerző tevékenységet, így a magánlakás-megosztó szolgáltatást, az airbnb-s lakások kiadását is szabályozza az állam, annak érdekében, hogy a piaci verseny moderált keretek között folyhasson – jelezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Oláh Lajos (DK) írásbeli kérdésére válaszolva, olvasható a Magyar Idők cikkében.

A tárcavezető kifejtette, hogy a polgárok önrendelkezési jogát elősegítő jogi keretek lehetővé teszik, hogy az egyes társasházak közösségei maguk döntsenek arról, hogy engedélyezik-e a házban a szálláshelyi vendéglátást.

Balla Ákos, a Balla Ingatlaniroda tulajdonos-ügyvezetője a lapnak azt mondta, a befektetők egyre nyugtalanabbak a Belvárosban, a rövid távú lakáskiadásban érdekelteket „satuba fogták”.

A feltételes adómegállapítás hazai és nemzetközi szabályozása

A könyv széleskörűen bemutatja a feltételes adómegállapításra vonatkozó eljárást. A gyakorlati szakemberek számára kiemelt jelentőséggel bírhat, hogy az eljárást nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is ismerteti a könyv. Így elérhetővé válik a „titkos elixír” a folyamatos hiánypótlási eljárások megszüntetésére.

 

Megrendelés >>

 

A szállodások lobbiznak az Airbnb ellen, másik oldalról pedig az adóhatóság is szigorúbban lép fel. Jogosan, hiszen a tevékenység nem kis része feketén zajlik. Mindemellett a társasházi lakóközösségeknek is egyre kevésbé tetszik, hogy külföldi turisták zavarják meg nyugalmukat – mutatott rá.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint egyfajta status quo alakult ki Budapesten az Airbnb-vel. – Az adózott, legális mederbe terelés mellett nem érdek fellépni ellene, bár helyi szinten sorra születnek szigorító lépések – magyarázta, hozzátéve, hogy több jel is utal rá, hogy egyre többen lépnek ki a rövid távú ­kiadásból, és további lehetőségek felé néznek, vagy egyszerűen visszaállnak a hosszú távú, hagyományos lakáskiadásra, mondta a Magyar Időknek.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.