2019 végén tetőzhetnek a lakásátadások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 Bizonytalan az eredetileg 2019 végéig fennálló csökkentett, öt százalékos lakásáfa sorsa, ami befolyásolja a beruházókat  állítják elemzők.


A tömegesen indított fejlesztések mostanra érnek végső kivitelezési fázisba, ezért nem meglepő a lakásépítések számának jelentős növekedése – így vélekedtek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett friss adatairól az elemzők az MTI-nek eljuttatott kommentárjaikban. 

 A KSH közölte: az idei első negyedévben 3394 új lakás épült, 64,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9850 volt, 3,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.    

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője idén éves szinten és jövőre is jelentős átadási hullámra számít.

Az elemző rámutatott: szükséges lenne a kedvezményes lakásáfa határidejének meghosszabbítása, mivel 2019 végére tetőzhetnek a lakásátadások, 2020-tól pedig jelentősen visszaeshetnek. 

A társasházépítések és az ingatlanfejlesztések döntő része Budapesten zajlik, a lakásátadások száma idén és jövőre a fővárosban meghaladhatják a 10 ezret, országosan pedig a 25 ezret – hívta fel a figyelmet Suppan Gergely. 

Az OTP Ingatlanpont közleményében kiemelte: 2010 óta az idei a legerősebb évkezdet. 

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője úgy fogalmazott, mostanra kezdenek beérni a két éve indított fejlesztések, idén és jövőre további rekorddöntések várhatók.

Az építési hajlandóság mérséklődik, aminek a fő oka a bizonytalanság az eredetileg 2019 végéig fennálló csökkentett, öt százalékos lakásáfa sorsáról – húzta alá az elemző. 

[htmlbox afa_kotelezettseg]

 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, az átadott új lakásoknál látható növekedés nem meglepő, mert az utóbbi években felfutó fejlesztések közül egyre több került az utolsó fázisba. 

Idén összesen 20-25 ezer új lakás átadása várható a piacon, jelentős részük Budapesten és a nagyobb vidéki városokban – vélekedett a szakértő. 

Balogh László a kockázatok közül kiemelte, több nagy társasház-fejlesztésnél csúszhatnak az átadások az eredetileg kitűzött határidőhöz képest, elsősorban az építőiparban kialakult kapacitás- és munkaerőhiány miatt.   

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület is azt hangsúlyozta, hogy a várakozásoknak megfelelt az épített lakások számának jelentős növekedése. 

Az egyesület közleményében arra is felhíva a figyelmet: a kiadott lakásépítési engedélyek száma alig nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami előrevetíti a következő években várható megtorpanást. 

A szakmai társaság szintén célzott arra, hogy a beruházók visszafoghatják az újabb projektek indítását a kedvezményes lakásáfa végének közeledtével.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Magyarországnak bőven van teendője a régiós “hosszútávfutásban”

A tíz- és húszéves időtávon kirajzolódó trendek – ezen belül az egyik fontos mutató, a vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP – alapján a magyar gazdaság gyengébben áll a többi régiós országhoz képest. Az uniós átlag háromnegyedénél jár most Magyarország, míg Csehország 91, Lengyelország 80, Románia 78 százalékos arányt tud felmutatni, miközben Szlovákia viszont csak 73 százalékot. Ahhoz, hogy a magyar felzárkózás ütemesebb legyen, a képzett, minőségi munkaerő irányába kell elmozdulni.

2024. április 19.

Az MNB 28 millió forintra bírságolta az UniCredit Bankot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését – közölte a jegybank pénteken.

2024. április 19.

Rosszul meghatározott árral sokat lehet bukni az ingatlaneladáson

Minél hosszabb ideig van a piacon egy ingatlan, annál nagyobb az esély, hogy csak komoly árengedménnyel lehet értékesíteni, mutatott rá az Otthon Centrum elemzése, amely az értékesítési idő és az alku mértékének összefüggését vizsgálta.