Az egészségünkért aggódunk – infografika

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Míg az európai átlagpolgár a terrorizmusveszélyt teszi az első helyre a félni valók listáját, addig a magyarok főként a betegségektől tartanak. Az InfoTandem infografikája.

Leginkább az egészségi állapotuk miatt aggódnak a magyarok: egynegyedük főleg ettől, pontosabban ennek esetleges romlásától tart a következő fél évre előre tekintve – derül ki a Nielsen nemzetközi felméréséből. A második helyen nálunk az adósság miatti, a harmadikon pedig a munkahelyi biztonsággal kapcsolatos félelmek végeztek.

InfoTandem_aggodalmak

 

A tavalyi utolsó negyedévben, 63 ország 30 ezer fogyasztóját szondázó, az internet-használók kora és neme szempontjából reprezentatív mintán végzett online kutatás szerint az európai átlagpolgárt a magyartól részben eltérő félelmek foglalkoztatják. A munkahelyi biztonság ugyan e tágabb körben is bronzérmes (19 százalékkal), de Európában egyfelől a terrorizmustól, másfelől a gazdasági helyzet romlásától tartanak leginkább az emberek: mindkettőt 21 százaléknyian jelölték meg első vagy második számú aggodalmat kiváltó okként. Az egészségi állapotot csak ezeket követően, a negyedik helyen említették, 18 százaléknyian. Nálunk a top 5-be befért a bevándorlás is, holtversenyben az iskolai oktatással.

Az aggodalmakra a Nielsen a fogyasztói bizalom felmérése kapcsán kérdezett rá. Az európai régió vizsgált országainak zömében (34 országból 25-nél) javult a bizalom a tavalyi utolsó negyedévben; a kontinens átlagában is szerény emelkedést, 81 pontos indexet mértek. Magyarország 64 pontos értéke a harmadik negyedévi eredménynek felel meg. Közvetlen térségünkben a javuló Csehország a listavezető 103 ponttal; Lengyelország enyhe csökkenéssel 88 pontig csúszott vissza, Szlovákia pedig minimális javulással 82 ponton állt.

A bizalmi index három kérdése közül a magyarok legoptimistábban személyes pénzügyi kilátásaikról vélekednek: egynegyedük gondolja ezt kitűnőnek vagy legalább jónak. A következő egy év munkahelyi perspektíváit 18 százalék látja pozitívan. Ami a vásárlási kedvet illeti, a magyar válaszadók 19 százaléka szerint a következő 12 hónap jónak vagy kiválónak ígérkezik a szükséges dolgok beszerzésére. A kedv lanyhulására utal, hogy ez 4 százalékkal gyengébb eredmény a harmadik negyedévinél.

Globálisan a fogyasztói bizalom 101 ponton állt az utolsó negyedévben, három ponttal magasabban, mint 2016. első három hónapjában.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • infografika

  Áfacsökkentést szorgalmaz a Pékszövetség a sütőipari termékekre. Különböző mértékben változott a különboző kenyérfajták ára az elmúlt 13 évben.

 • InfoTandem: magyarok külföldi egyetemeken

  A mesterképzésre jelentkező magyar diákok mintegy 7 százaléka külföldi egyetemet választ. BA vagy MA szintű egyetemi képzését a 2015–16-os tanévben 7,3 ezer magyar diák indította egy másik országban. Az InfoTandem infografikája.

 • Infotandem: háztartási munka

  Csaknem 7 ezer milliárd forinttal dobná meg a magyar GDP-t, ha a gazdasági szempontból ma láthatatlan – s nagyrészt továbbra is a nőkre háruló – háztartási munkát is beszámítanák. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika_online_vásárlás_szállítás

  A megbízhatóság fontosabb az árnál, az országos lefedettség vonzóbb a gyorsaságnál – derült ki a netes vásárlásoknál igénybe vett kiszállítási módokat vizsgáló felmérésből. Az InfoTandem infografikája.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • GDPR, EU

  A kormány tervei szerint csak figyelmeztethetné a hatóság a kis- és közepes vállalkozásokat, ha megsértik az Európai Unió most hatályba lépő általános adatvédelmi rendeletét (GDPR) - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 • SZÉP kártya

  Pünkösdöt követően nagyjából még 3,1 milliárd forint május végig elköltendő összeg maradt a SZÉP-kártyákon - tájékoztatták az MTI-t a kártyakibocsátó pénzintézetek.

 • 50 rubeles orosz aranyérme

  Oroszország nem változtat az adórendszerén az elkövetkező hat évben - jelentette ki Anton Sziluanov, Oroszország első miniszterelnök-helyettese, pénzügyminiszter kedden, a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

 • robot

  A mesterséges intelligencia (MI) elterjedése hozzájárul a munkahelyterméshez, az új állások betöltéséhez azonban egyelőre hiányzik a megfelelő szakembergárda – mutat rá az MIT és az EY felmérése.

 • Fotó: shutterstock

  Azoknál a családi vállalatoknál, ahol az öröklés sorrendje egyértelmű és megegyezik a törvényes renddel, feleslegesnek tűnhet végrendelkezni, azonban a gyakorlat nem ezt mutatja. Ha az örökösök nem értenek egyet, hosszú évekig húzódó pereskedés kezdődhet, ami a kapcsolatok mellett a cég teljesítményére is kihat. A cégvagyon megóvása és a vállalat jövője az érintetteken is túlmutat, hiszen Magyarországon a GDP több mint felét családi cégek állítják elő, jelentős részükben pedig aktuális probléma a generációváltás.