Az egészségünkért aggódunk – infografika

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Míg az európai átlagpolgár a terrorizmusveszélyt teszi az első helyre a félni valók listáját, addig a magyarok főként a betegségektől tartanak. Az InfoTandem infografikája.

Leginkább az egészségi állapotuk miatt aggódnak a magyarok: egynegyedük főleg ettől, pontosabban ennek esetleges romlásától tart a következő fél évre előre tekintve – derül ki a Nielsen nemzetközi felméréséből. A második helyen nálunk az adósság miatti, a harmadikon pedig a munkahelyi biztonsággal kapcsolatos félelmek végeztek.

InfoTandem_aggodalmak

 

A tavalyi utolsó negyedévben, 63 ország 30 ezer fogyasztóját szondázó, az internet-használók kora és neme szempontjából reprezentatív mintán végzett online kutatás szerint az európai átlagpolgárt a magyartól részben eltérő félelmek foglalkoztatják. A munkahelyi biztonság ugyan e tágabb körben is bronzérmes (19 százalékkal), de Európában egyfelől a terrorizmustól, másfelől a gazdasági helyzet romlásától tartanak leginkább az emberek: mindkettőt 21 százaléknyian jelölték meg első vagy második számú aggodalmat kiváltó okként. Az egészségi állapotot csak ezeket követően, a negyedik helyen említették, 18 százaléknyian. Nálunk a top 5-be befért a bevándorlás is, holtversenyben az iskolai oktatással.

Az aggodalmakra a Nielsen a fogyasztói bizalom felmérése kapcsán kérdezett rá. Az európai régió vizsgált országainak zömében (34 országból 25-nél) javult a bizalom a tavalyi utolsó negyedévben; a kontinens átlagában is szerény emelkedést, 81 pontos indexet mértek. Magyarország 64 pontos értéke a harmadik negyedévi eredménynek felel meg. Közvetlen térségünkben a javuló Csehország a listavezető 103 ponttal; Lengyelország enyhe csökkenéssel 88 pontig csúszott vissza, Szlovákia pedig minimális javulással 82 ponton állt.

A bizalmi index három kérdése közül a magyarok legoptimistábban személyes pénzügyi kilátásaikról vélekednek: egynegyedük gondolja ezt kitűnőnek vagy legalább jónak. A következő egy év munkahelyi perspektíváit 18 százalék látja pozitívan. Ami a vásárlási kedvet illeti, a magyar válaszadók 19 százaléka szerint a következő 12 hónap jónak vagy kiválónak ígérkezik a szükséges dolgok beszerzésére. A kedv lanyhulására utal, hogy ez 4 százalékkal gyengébb eredmény a harmadik negyedévinél.

Globálisan a fogyasztói bizalom 101 ponton állt az utolsó negyedévben, három ponttal magasabban, mint 2016. első három hónapjában.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • infografika

  Áfacsökkentést szorgalmaz a Pékszövetség a sütőipari termékekre. Különböző mértékben változott a különboző kenyérfajták ára az elmúlt 13 évben.

 • InfoTandem: magyarok külföldi egyetemeken

  A mesterképzésre jelentkező magyar diákok mintegy 7 százaléka külföldi egyetemet választ. BA vagy MA szintű egyetemi képzését a 2015–16-os tanévben 7,3 ezer magyar diák indította egy másik országban. Az InfoTandem infografikája.

 • Infotandem: háztartási munka

  Csaknem 7 ezer milliárd forinttal dobná meg a magyar GDP-t, ha a gazdasági szempontból ma láthatatlan – s nagyrészt továbbra is a nőkre háruló – háztartási munkát is beszámítanák. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika_online_vásárlás_szállítás

  A megbízhatóság fontosabb az árnál, az országos lefedettség vonzóbb a gyorsaságnál – derült ki a netes vásárlásoknál igénybe vett kiszállítási módokat vizsgáló felmérésből. Az InfoTandem infografikája.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  Tavaly 78 százalékkal csökkent a hazai fúziós-akvizíciós ügyletek összértéke.

 • beteg_kórház

  Kedden megkapják a novemberről előrehozott 8 százalékos illetményemeléssel járó januári bérkülönbözetüket az egészségügyi szakdolgozók - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága.

 • kormányablak

  A kormányzat közigazgatás-fejlesztési terveinek megfelelően már 270 kormányablakban intézhetik ügyeiket az emberek, 29 városban - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kedden a budapesti Nyugati pályaudvaron, ahol új kormányablakot adtak át.

 • pénz

  Tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 327 700 forint volt, 13,5 százalékkal több mint egy évvel korábban. 2017. január-decemberben a bruttó átlagkereset 297 000 forint, a nettó átlagkereset 197 500 forint volt. A múlt év tizenkét hónapjában a bruttó és a nettó keresetek  átlagosan 12,9 százalékkal nőttek az előző évhez viszonyítva - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

 • vám

  Az új vámtörvény zömében eljárási szabályokat tartalmaz új elemként, ezért gazdálkodói oldalról sokan hajlamosak a változások felett átsiklani. Egy ponton azonban drasztikus változás következett be és ez a vámteher egyetemleges megfizetésére vonatkozó szabályozás.