Az egészségünkért aggódunk – infografika

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Míg az európai átlagpolgár a terrorizmusveszélyt teszi az első helyre a félni valók listáját, addig a magyarok főként a betegségektől tartanak. Az InfoTandem infografikája.

Leginkább az egészségi állapotuk miatt aggódnak a magyarok: egynegyedük főleg ettől, pontosabban ennek esetleges romlásától tart a következő fél évre előre tekintve – derül ki a Nielsen nemzetközi felméréséből. A második helyen nálunk az adósság miatti, a harmadikon pedig a munkahelyi biztonsággal kapcsolatos félelmek végeztek.

InfoTandem_aggodalmak

 

A tavalyi utolsó negyedévben, 63 ország 30 ezer fogyasztóját szondázó, az internet-használók kora és neme szempontjából reprezentatív mintán végzett online kutatás szerint az európai átlagpolgárt a magyartól részben eltérő félelmek foglalkoztatják. A munkahelyi biztonság ugyan e tágabb körben is bronzérmes (19 százalékkal), de Európában egyfelől a terrorizmustól, másfelől a gazdasági helyzet romlásától tartanak leginkább az emberek: mindkettőt 21 százaléknyian jelölték meg első vagy második számú aggodalmat kiváltó okként. Az egészségi állapotot csak ezeket követően, a negyedik helyen említették, 18 százaléknyian. Nálunk a top 5-be befért a bevándorlás is, holtversenyben az iskolai oktatással.

Az aggodalmakra a Nielsen a fogyasztói bizalom felmérése kapcsán kérdezett rá. Az európai régió vizsgált országainak zömében (34 országból 25-nél) javult a bizalom a tavalyi utolsó negyedévben; a kontinens átlagában is szerény emelkedést, 81 pontos indexet mértek. Magyarország 64 pontos értéke a harmadik negyedévi eredménynek felel meg. Közvetlen térségünkben a javuló Csehország a listavezető 103 ponttal; Lengyelország enyhe csökkenéssel 88 pontig csúszott vissza, Szlovákia pedig minimális javulással 82 ponton állt.

A bizalmi index három kérdése közül a magyarok legoptimistábban személyes pénzügyi kilátásaikról vélekednek: egynegyedük gondolja ezt kitűnőnek vagy legalább jónak. A következő egy év munkahelyi perspektíváit 18 százalék látja pozitívan. Ami a vásárlási kedvet illeti, a magyar válaszadók 19 százaléka szerint a következő 12 hónap jónak vagy kiválónak ígérkezik a szükséges dolgok beszerzésére. A kedv lanyhulására utal, hogy ez 4 százalékkal gyengébb eredmény a harmadik negyedévinél.

Globálisan a fogyasztói bizalom 101 ponton állt az utolsó negyedévben, három ponttal magasabban, mint 2016. első három hónapjában.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • infografika

  Áfacsökkentést szorgalmaz a Pékszövetség a sütőipari termékekre. Különböző mértékben változott a különboző kenyérfajták ára az elmúlt 13 évben.

 • InfoTandem: magyarok külföldi egyetemeken

  A mesterképzésre jelentkező magyar diákok mintegy 7 százaléka külföldi egyetemet választ. BA vagy MA szintű egyetemi képzését a 2015–16-os tanévben 7,3 ezer magyar diák indította egy másik országban. Az InfoTandem infografikája.

 • Infotandem: háztartási munka

  Csaknem 7 ezer milliárd forinttal dobná meg a magyar GDP-t, ha a gazdasági szempontból ma láthatatlan – s nagyrészt továbbra is a nőkre háruló – háztartási munkát is beszámítanák. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika_online_vásárlás_szállítás

  A megbízhatóság fontosabb az árnál, az országos lefedettség vonzóbb a gyorsaságnál – derült ki a netes vásárlásoknál igénybe vett kiszállítási módokat vizsgáló felmérésből. Az InfoTandem infografikája.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • jog

  Kilenc egészségügyi tárgyú törvényt módosított az Országgyűlés 141 igen, 24 nem szavazattal és nyolc tartózkodással: egyértelműsítették a betegadatokhoz hozzáférést - a kezelőorvos nem továbbíthatja és nem használhatja más célokra a betegek személyes adatait -, továbbá rögzítették, hogy a kezelőorvosoknak 2 órán belül igazolniuk kell a pszichiátriai betegeket érintő korlátozó intézkedéseket.

 • felhő

  Az Országgyűlés döntése értelmében létrejön a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, egy felhőalapú szolgáltatást biztosító informatikai rendszer, amelyen keresztül a szálláshely-szolgáltatók eljuttathatják összes statisztikai adatukat az érintett szerveknek.

 • Parlament

  Az Országgyűlés Hivatalának köztisztviselőire vonatkozó életpályamodellt vezetnek be a parlament döntése alapján.

 • lakás

  Megszavazta az Országgyűlés: változnak a lakások adásvételére vonatkozó illetékszabályok január 1-jétől.

 • ingatlan, pénzügy, mérleg, ház

  A hosszú távú ingatlan bérbeadók jobban járnak jövőre: már senkinek nem kell ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni, mindössze 15 százalék szja terheli az ingatlankiadást - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.