Infografika: bővül, de öregszik a járműpark

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Több mint 4 millió jármű rója a magyarországi utakat, ezen belül autóból minden harmadik lakosra jut egy. Az átlagéletkor június végén 13,9 év volt, enyhén romlik. Az InfoTandem infografikája.

A hazai közútigépjármű-park továbbra is meglehetősen elöregedettnek mondható, sőt az átlagéletkor 2017 első felének végén minimálisan ugyan, de tovább romlott az egy esztendővel korábbihoz képes, s elérte a 13,9 évet. Mindez bővülő állomány mellett zajlott, a járművek száma a Központi Statisztikai Hivatal kimutatásai szerint – éves összevetésben 3,7 százalékos emelkedést követően – 4 millió 140 ezerre hízott június végére.

infografika

 

A „legpatinásabb” szegmensnek a motorkerékpárok számítanak, a maguk 18,1 éves átlagkorukkal. Itt a legnyomasztóbb a „tizenévesek” súlya is – a motorok több mint háromnegyedét 11 évnél régebben gyártották. Az országos életkori átlagot természetesen a személygépkocsik határozzák meg, hiszen a teljes járműpark 82 százaléka autó: több mint 3,4 millió található belőlük, kereken 14 éves átlagkorral. Hasonlót tudnak felmutatni az autóbuszok is, a tehergépkocsikviszont egy évvel alacsonyabbat. Messze a legfiatalabb szekció a vontatóké, 8,4 évvel – igaz, ezekből alig 72 ezret tartanak nyilván –, s e körben az állomány 70 százaléka legfeljebb 10 éves, vagy újabb (44 százalékuk 5 évesnél is fiatalabb).

 

Egy év távlatában a járműállomány a legtöbb szegmensben növekedést mutat (az autók és a – szűk félmilliónyi – tehergépkocsik száma az átlag körül emelkedett, a vontatóké pedig 5,9 százalékkal), kivéve a motorkerékpárokat, ahol 0,5 százalékos visszaesés történt. (A buszoknál 1,4 százalékkal nőtt a darabszám, 19,1 ezerre.)

Az idén szeptember végéig a Magyarországon első alkalommal forgalombahelyezett járművek száma megközelítette a 260 ezret, s ennek 47 százaléka volt csak új, a többi használt. Az autók ebből 198 ezer darabbal részesedtek, itt az újak aránya még alacsonyabb, 44 százalék körüli. Nem így a vontatóknál, ahol a forgalomba helyezett 6,8 ezer jármű háromnegyede nulla kilométerrel gördült ki az utakra. 

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • infografika

  A magyar agrárium kibocsátásának értéke 4,1 százalékkal nőtt tavaly, ami a visszaeső uniós piacon nem számít rossznak. A teljes hazai kibocsátás több mint egynegyede a gabonafélékhez kötődik. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_föld

  Háromszor több földterületet értékesítettek tavaly, mint egy évvel korábban, miközben az átlagárak több mint ötödével nőttek. Főként szántók cseréltek gazdát; a hektáronkénti árban hétszeres különbség is akad a járások között. Az InfoTandem infografikája.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Varga Mihály

  Biztosítani kell az egyenlő elbánást az uniós áfareform során, a tagállamok közötti különbségtétel elfogadhatatlan lenne - hangsúlyozta az Európai Bizottság múlt héten bemutatott áfajavaslata kapcsán Varga Mihály az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácsülésén.

 • offshore, adóparadicsom, adóelkerülés

  Lekerült nyolc ország kedden az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, korábban még tizenhét államot tartalmazó feketelistájáról, amelyet kevesebb mint két hónappal ezelőtt hagytak jóvá.

 • okostelefon

  A hazai kkv-k csupán fele aktív digitálisan. Mindössze minden második vállalkozásnak van saját honlapja, és közel minden harmadik cég marketing tevékenység nélkül próbál életben maradni – hangzott el a K&H és a Google Magyarország által közösen szervezett ingyenes, a mobile-first világ kihívásait és lehetőségeit fókuszba állító Google Digital Workshop eseményen. Az online jelenlét óriási lehetőségeket rejt a kkv-szektornak, ezért az idei teendők közé érdemes felvésni a digitális fejlődést és a mobilra optimalizált weboldal létrehozását is.

 • tej

  Áfacsökkentést és fokozottabb ellenőrzést sürgetnek a tejágazat szereplői a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)  keddi közleménye szerint.

 • hipermarket

  A Lidl Magyarország 2018. március 1-jével átlagosan 20 százalékkal emeli a 8 órás munkaidőben dolgozó bolti és raktári fizikai munkavállalók, valamint az üzletvezetők bérét, ezt követően a bolti dolgozók havi keresete eléri majd a bruttó 290 ezer és 320 ezer forintot, az üzletvezetők havi fizetése pedig bruttó 658 ezer forinttól 720 ezer forintig terjedhet - közölte a vállalat kedden.