Drágul az élet

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Különösen a sertéshúst kedvelő dohányosok jártak rosszul az árváltozásokkal. 2,1 százalékos az infláció.

A fogyasztói árak átlagosan 2,1 százalékkal magasabbak voltak júliusban, mint egy évvel korábban, júniushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlaga nem változott - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az első hét hónapban 2,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a múlt év azonos időszakához mérve.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,6 százalékos volt júliusban.

Egy év alatt a dohányáruk 7,9 százalékos drágulása volt a legjelentősebb a jövedéki adó árfelhajtó hatása miatt, a szolgáltatásokon belül pedig az üdülési szolgáltatások drágultak jelentősen, ami minden év júliusában megfigyelhető, de az áremelkedés mértéke idén kissé meghaladta a szokásos szintet - mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője.

Számviteli ismeretek érthetően szórakoztatóan

Érthetően, szórakoztatóan – ígéri e könyv alcíme. Aki csak egy kicsit is járatos a számvitelben, tudhatja, hogy ez nem általános számviteli témájú könyvek esetében. Laáb Ágnes könyve a bizonyíték arra, hogy a számvitel is lehet érthető és szórakoztató. Hiszen a számvitel akkor jó, ha értik.
 

További információ itt, kattintson →

Az élelmiszerek 3,3 százalékos átlagos áremelkedésén belül jelentősen, 12,7 százalékkal drágult a sertéshús, 10,8 százalékkal a sajt, 8,9 százalékkal a cukor, 8,3 százalékkal a párizsi és a kolbász, 7,1 százalékkal a kávé, 5,4 százalékkal a kenyér. A baromfihús ára 14,9 százalékkal csökkent. A friss gyümölcsök 6,7 százalékkal kerültek többe, a zöldségek 4,5 százalékkal, de a burgonya 10,3 százalékkal olcsóbb lett. 

Az üzemanyagok ára a júniusi 1,7 százalékos havi árcsökkenés után ismét 1,5 százalékot esett, de éves összehasonlításban 0,5 százalékkal emelkedett. Az egyéb cikkek közül a tanszerek 2,9 százalékkal drágultak, de a tankönyvek 8,8 százalékkal olcsóbbak lettek.  Az újságok folyóiratok 6,9 százalékkal, a gyógyszerek 2,7 százalékkal drágábbak lettek a tavaly júliusinál. 

A háztartási energia ára átlagosan 0,7 százalékkal nőtt egy év alatt, a tűzifa 6,0 és a palackos gáz 3,9 százalékos emelkedése miatt. 

A szolgáltatások ára átlagosan 1,8 százalékkal nőtt, ezen belül a belföldi üdülés 9,1 százalékkal drágult, a külföldi viszont 2,6 százalékkal olcsóbb lett a tavalyinál. A telefon és internet tarifák 3,4 százalékkal csökkentek, a postai díjak 5,9 százalékkal emelkedtek. 

A szeszes italok évi 2,5 százalékos drágulását a sörök árának  4,9 százalékos emelkedése húzta, míg a bor olcsóbb volt a tavaly júliusinál. 

(MTI)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • grafikon

   A fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal magasabbak voltak áprilisban, mint egy évvel korábban. Az infláció 0,5 százalékponttal lassult a márciusi 2,7 százalékról az előző hónaphoz képest. Márciushoz viszonyítva a fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • nyíl

  Az év végén 1 százalék körüli infláció valószínű, ami jövőre 1,5 százalékra gyorsulhat a GKI szerint.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • pendrive

  Kamatjövedelmek adóztatásával kapcsolatos nemzetközi megállapodásokról is szó volt az Országgyűlés szerdán.

 • ellenőrzés

  10 cégből 3 figyel munkaügyeire, miközben 10 munkavállalóból hétnél talál hibát a munkaügyi hatóság, amely rendszeresen vizsgálja, hogy a munkáltatók eleget tesznek-e az előírásoknak, munkavállalóikat jogszerűen foglalkoztatják-e. Bár ez a cégek körében is köztudott, 10 cégből csak 3 ellenőrzi rendszeresen, hogy bérszámfejtése, munkaszerződései és munkaidő-nyilvántartási rendszerei megfelelnek-e az aktuális jogszabályoknak - írja az RSM blogja.

 • erzsébet utalvány

  Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsa ülésen ígérte meg a karácsony előtt  érkező 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt. Nem csak azok kapják meg majd a nyugdíjprémiumot, akiknek törvény szerint járna, hanem mindenki, aki nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül.

 • nyíl

  Tizenhét százalékkal magasabbak a fizikai órabérek tavalyhoz képest - írja az Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében a BDO Magyarország és a Trenkwalder.

   

 • nyugdij

  Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Központja (ONYIK) automatikusan intézkedik a tavalyi évben nyugdíj mellett végzett munka után járó összeg kifizetéséről - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.