EY: jó évet zárt a hazai felvásárlási piac

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az EY felmérése szerint a magyarországi akvizíciós piac becsült mérete 150 százalékos éves növekedéssel tavaly meghaladta a 4 milliárd dollárt, ami a legmagasabb érték a vállalat M&A Barométereinek történetében és majdnem 40 százalékkal nagyobb a 2010-ben becsültnél. 

A szerdán ismertetett vizsgálat szerint tavaly több mint 20 százalékos éves növekedéssel 133 nyilvános tranzakció zajlott, ezzel szintén 7 éves rekord dőlt meg. Folytatódott az ingatlanpiaci fellendülés - Magyarország lett a térség ingatlanpiacának egyik legaktívabb szereplője -, de kiemelkedően teljesített a bankszektor és a telekommunikáció is a felvásárlási piacon - közölték. A tavalyi öt legnagyobb tranzakciójából kettőt egy magyar vállalat, az OTP Bank indított Szerbiában és Romániában összesen csaknem 265 millió dollár értékben. A legnagyobb értékű vásárlás 327 millió dollár - az Aréna Pláza felvásárlása - volt, de jelentősen meghaladta a 100 millió dollárt az Invitel, valamint az Invitel lakossági és kisvállalati portfóliójának értékesítése.  

Dezső Virág, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások szakértője a felmérés eredményeiből kiemelte, hogy a 100 millió dollár alatti felvásárlások átlagos értéke majdnem a háromszorosára emelkedett, de kisebb mértékben a 100 millió dollár felettiek is bővülni tudtak. A legaktívabb iparágak közül az ingatlanpiacon a tranzakciók ötöde jött létre, de jelentős mennyiségű felvásárlás történt a telekommunikáció és média terén, valamint az IT-szektorban - tette hozzá. Megjegyezte, hogy a korábbi évektől eltérően tavaly a második fél évben nem esett vissza az M&A-piac, kis mértékben még erősödni is tudott 2017 első hat hónapjához képest. 

Döntéstámogató számvitel - érthetően, szórakoztatóan

Hiánypótló mű, melynek ott a helye gyakorló vezetők, kontrollerek, gazdasági informatikusok, egyetemi hallgatók könyvespolcán.

Szerző: Laáb Ágnes

További információ és megrendelés >>

 

Dezső Virág a piac bővülését elsősorban az ingatlanpiaci tranzakciók felfutásával magyarázta és hozzátette, hogy Magyarország régiós szinten megtartotta pozícióját, valamint 10 százalék körüli részesedését a térség államaiban lebonyolított tranzakciók számában.     

Nagy Ferenc, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások menedzsere ismertette, hogy a külföldi vásárlók magyarországi és a magyarországiak külföldi vásárlásainak, valamint az országon belüli felvásárlások aránya tavaly módosult, utóbbiak részesedése 54 százalékról 64 százalékra emelkedett a befelé irányulóak rovására. A kifelé irányulók - vagyis a magyarországi vállalatok külföldi vásárlásai - 9 százalékon maradtak, de a 12 ilyen típusú tranzakció a legtöbb a felmérések 8 éve alatt: mindez arra utal, hogy kialakult a magyar cégeknek egy olyan rétege, amely már külföldi cégeket is képes felvásárolni - tette hozzá.

A felmérés szerint Magyarországra a legtöbb külföldi befektető továbbra is az Egyesült Államokból, Németországból, Ausztriából és Csehországból érkezett, de tavaly az Egyesült Királyság is megjelent a legnagyobb vásárló között. Nagy Ferenc arra számít, hogy az eddigiekhez hasonlóan és várhatóan a következő években is többségben lesznek a stratégiai befektetők a pénzügyi befektetőkhöz képest. 

Dezse Margaret, az EY tranzakciós üzletágának vezető partnere a felmérést ismertető sajtótájékoztatón kiemelte, hogy idén is sikeres évet zárhat az akvizíciós piac Magyarországon és külföldön is. Hozzátette, hogy a nyilvános tranzakciók aránya Magyarországon a régiós átlaghoz hasonló mértékű.  

Az EY (korábbi nevén Ernst & Young) a világ egyik vezető könyvvizsgáló, tranzakciós és üzleti tanácsadó vállalata. Az évente közzétett M&A Barométer 2010 óta összesíti a lezárult, nyilvános magyarországi tranzakciókat.

(MTI)

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.