Fellélegezhetnek a gyrososok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők nem szavazták meg a kebab előállításához használt húshoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslatot.


Az uniós parlament tájékoztatása szerint zöld jelzést kapott az Európai Bizottság javaslata, amelynek értelmében engedélyezhető a különböző foszfátok – di-, tri-, és polifoszfátok, amelyek jelzése E 338-452-ig terjed – alkalmazása a kebab előállításához használt csirke, marha, bárány és borjúhúsban.

Az uniós bizottság szerint erre azért van szükség, hogy a különféle húsokat egységesen lehessen sütni és fagyasztani. Noha az ezt ellenző parlamenti környezetvédelmi bizottság által benyújtott javaslatot 373/272 arányban, 30 tartózkodás mellett leszavazta az EP-plenáris, a bizottság az egészségügyi aggodalmak miatt az engedélyezést mindenképp megvárja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal vizsgálati eredményeinek nyilvánosságra hozataláig – közölte az uniós parlament.

[htmlbox felteteles_adomegallapitas]

 

A számos településen fogyasztott kebab előállítói szerint a foszfátokra azért van szükség, hogy a fagyasztott hús lédús, puha és ízletes maradjon. Mások azzal érvelnek, hogy a foszfátok a szív- és érrendszeri megbetegedések okozói, ezért jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 28.

A magyar kartelljog fejlődéséről szervezett szakmai konferenciát a GVH

A kartelljog hazai fejlődését járta körül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által életre hívott Magyar Compliance Akadémia (MCA) második rendezvénye. A szakmai esemény keretében a GVH szakértői és hazai jogi szakértők vitatták meg a kartelljog témakörét, kiemelten fókuszálva a jogterület fejlődésére – tájékoztott csütörtökön a versenyhatóság.