Felpörögtek a földeladások - infografika

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Háromszor több földterületet értékesítettek tavaly, mint egy évvel korábban, miközben az átlagárak több mint ötödével nőttek. Főként szántók cseréltek gazdát; a hektáronkénti árban hétszeres különbség is akad a járások között. Az InfoTandem infografikája.

Három éven át tartó folyamatos csökkenés után tavaly látványosan megugrott a mező- és erdőgazdasági földterületek értékesítése Magyarországon. A 70 ezer hektár körüli mélypontot követően 2016-ban 232 ezer hektárnyi termőföld talált új tulajdonosra a Központi Statisztikai Hivatal kimutatásai szerint. Ez több mint háromszoros növekedést jelent, de a legutóbbi, 2013-as tetőzés 150 ezer hektár körüli szintjéhez képest is másfélszeres bővülésnek felel meg. A meredek trendforduló hátterében a „Földet a gazdáknak!” – a föld azé legyen, aki megműveli elnevezésű program keresendő, amelyet 2015 őszén hirdettek meg.

InfoTandem_föld

A legnagyobb mozgolódás Fejérben volt, itt 28,8 ezer hektár, a megyei termőterület 11 százaléka cserélt gazdát (ez jócskán felette van a 4 százalékos országos átlagnak). De a trendváltás valóban általánosnak tekinthető, hiszen az értékesített terület minden megyében minimum duplája volt a korábbi évinek. Mindenütt egyértelműen a szántók adásvétele dominálta a piacot. Országos viszonylatban az összes értékesített termőföld 83 százaléka tartozott ebbe a művelési ágba (az éves bővülés e téren négyszeres volt). Az ügyletekben érintett terület egytizede volt gyep, s csupán 5 százaléka erdő. A maradék 2 százalékon szőlők és gyümölcsösök osztoztak.

A hirtelen jött pezsgés a termőföldárakat is megdobta: átlagosan 22 százalékkal drágult tavaly a föld. A szántó hektáronként átlagára bő 1 millió forintról egészen 1,3 millióig kúszott fel, vagyis kereken negyedével került többe, mint egy esztendővel azelőtt. A szőlőterületekért 18 százalékkal kértek többet, a gyepterületek és a gyümölcsösök esetében viszont egyszámjegyű áremelkedést regisztráltak.

A termőföldre persze különösen igaz, hogy az átlagok mögött hatalmas különbségek húzódhatnak meg, amelyeket a talajminőség mellett sok más egyéb körülmény is befolyásolhat. Szántónál például a megyei éllovas Győr-Moson-Sopronban az átlagár az 1,7 millió forintot is meghaladta, míg az e téren sereghajtónak számító Nógrádban 727 ezer forintra jött ki ugyanez. Még drasztikusabb eltérések adódnak, ha járási szinten vizsgálódunk. Ebben az összevetésben a Békésben található Mezőkovácsházai járás vitte el a pálmát, 2,1 millió forint/hektárral (rajta kívül három járás jutott még a 2 milliós határ fölé). Ezzel szemben a negatív rekorder a borsodi illetőségű Ózdi járás, 302 ezer forinttal – a különbség közel hétszeres.

Az eladási árakkal párhuzamosan a földbérlet is drágult, ami szintén sokakat érint, hiszen a legfrissebb összeírások szerint a hazánkban használt mező- és erdőgazdasági területek 42 százalékát bérleményként művelik. A szántók esetében – ahol ez a ráta 55 százalék – a bérleti díjak (amelyek már egy évvel korábban is nőttek 7 százalékkal) tavaly 8 százalékkal emelkedtek, így a hektáronként éves díj 49,4 ezer forintra adódott.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • infografika

  Három éve tart a lejtmenet a személyi számítógépek globális piacán. A meghatározó szereplők közül csak az éllovas tudta növelni eladásait a harmadik negyedévben. Az InfoTandem infografikája.

   

 • lakáshitelek, InfoTandem

  Az idei első félévben folyósított lakáscélú hiteleknek immár a háromnegyede segítette használt lakások megszerzését. Az átlagos hitelösszeg 5,6 millió forint. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_telefonálás

  Immár csaknem 12 millió mobil-előfizetés áll szemben a 3,1 millió vezetékes fővonallal. A mobil adatforgalom a második negyedévben megközelítette a 30 ezer terabyte-ot. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_EU_sör

  Az uniós országok együttes sörtermelése tavaly is bővült valamelyest, tovább közelítve a 40 milliárd literes szinthez. A gyártás egyötödét Németország jegyzi. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  Negyedszázadnyi folyamatos bővülés után tavaly csaknem tizedével csökkent a magyarországi K+F ráfordítások összege az előző évhez képest. A GDP-arányos költés ezzel 1,22 százalékosra olvadt. Az InfoTandem infografikája.

   

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.