Főleg az építőipar pörgött az első félévben

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Nemzetközi viszonylatban az első félévi 3,6 százalékos magyar GDP-bővülés jónak számít. A meghatározó súlyú ipar valamivel e fölött teljesített, kiugró növekedést azonban csak az építőipar tudott produkálni. Az InfoTandem infografikája.

A világ meghatározó gazdaságai nem teljesítettek rosszul az idei első félévben. Kína 6,9 százalékos tempója továbbra is kimagasló, de az Egyesült Államok 2,1 százalékos, illetve az Európai Unió 2,3 százalékos GDP-bővülése is figyelemreméltó. Valamennyi EU-tagnál növekedést mértek; a német gazdaság 2 százalékkal erősödött, a visegrádiak közül pedig a lengyelek húzhatják ki leginkább magukat, plusz 4,3 százalékkal. 

A magyarországi GDP volumene a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szintén érdemben, 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A felhasználási oldalon a gazdasági teljesítményt elsősorban belföldi tényezők hajtották: a háztartások fogyasztása és a bruttó állóeszköz-felhalmozás támogatta, a külkereskedelem ugyanakkor visszafogta a bővülést. 

nemzetgazdasági ágak

 

Ami a termelési oldalt illeti, az árutermelő területek együttes hozzáadott értéke 2017 első félévében 5 százalékkal nőtt, ezen belül azonban igen nagy különbségek mutatkoznak. Kiugró, 27 százalékot meghaladó bővülést egyedül a viszonylag kis (3,3 százalékos) súlyú építőipar tudott felmutatni, köszönhetően főleg az egyéb építményeknél (például köz- és vasútépítéseknél) tapasztalt felfutásnak. A nemzetgazdasági hozzáadott érték előállításában meghatározó (28 százalékos súlyú) ipar 4,8 százalékos erősödésre volt képes (ezen belül a feldolgozóipar némileg jobban szerepelt, 5,6 százalékos mutatóval). A harmadik nagy termelő szektor, a mezőgazdaság ellenben keményen visszaesett, hozzáadott értéke tizedével zsugorodott a 2016 első hat hónapjában mérthez viszonyítva (igaz, súlya az építőiparéhoz hasonlóan kicsi).

A bruttó hozzáadott érték közel kétharmadát előállító szolgáltató szektor meglehetősen gyengén muzsikált a vizsgált periódusban: együttes teljesítménye mindössze 2,8 százalékkal javult. Leginkább az üzleti szolgáltatások szerepeltek jól (6,4 százalékos növekedéssel); e mellett nemzetgazdasági átlag fölött produkált a kereskedelem és szálláshely-szolgáltatás, továbbá az információ, kommunikáció ágazat is. Ellenben a pénzügyi, illetve a közösségi szolgáltatások (utóbbi sorolják a közigazgatást, az oktatást, az egészségügyet és a szociális ellátást) csak néhány tized százalékkal múlták felül egy évvel korábbi teljesítményüket.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • búza

  Ragaszkodna a fordított áfához a NAK, ha mégis eltörlik, az áfa csökkentését kérnék a kormánytól.

 • Trump3

  Az amerikai elnök újabb 200 milliárd dollár értékű védővámmal fenyegette meg Kínát.

 • üzleti titok

  Ki kell-e adnia a munkáltatónak a szakszervezet kérésére a következő év tervezett pénzügyi adatait? Megtagadható-e az adatkérés az üzleti titok védelmére hivatkozva, vagy erősebb érv, hogy e nélkül a szakszervezet nem tudna felkészülni a bértárgyalásokra?

 • Fotó: shutterstock

  Tovább folytatva az egyenes adózású ügyletek adóalapjának meghatározását vizsgáljuk meg az adómentes Közösségen belüli értékesítés esetét!

 • Lőcsei Tamás

  2018. július 1-jétől a PwC 29 országból álló közép- és kelet-európai (CEE) régió első számú vezetője lesz Nick Kós, aki hat év után adja át a PwC Magyarország vezérigazgatói posztját. Utódja Dr. Lőcsei Tamás​ ​lesz​​, ​a PwC Adó- és jogi szolgáltatások magyarországi üzletágvezetője - áll a cég közleményében.