Főleg az építőipar pörgött az első félévben

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Nemzetközi viszonylatban az első félévi 3,6 százalékos magyar GDP-bővülés jónak számít. A meghatározó súlyú ipar valamivel e fölött teljesített, kiugró növekedést azonban csak az építőipar tudott produkálni. Az InfoTandem infografikája.

A világ meghatározó gazdaságai nem teljesítettek rosszul az idei első félévben. Kína 6,9 százalékos tempója továbbra is kimagasló, de az Egyesült Államok 2,1 százalékos, illetve az Európai Unió 2,3 százalékos GDP-bővülése is figyelemreméltó. Valamennyi EU-tagnál növekedést mértek; a német gazdaság 2 százalékkal erősödött, a visegrádiak közül pedig a lengyelek húzhatják ki leginkább magukat, plusz 4,3 százalékkal. 

A magyarországi GDP volumene a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szintén érdemben, 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A felhasználási oldalon a gazdasági teljesítményt elsősorban belföldi tényezők hajtották: a háztartások fogyasztása és a bruttó állóeszköz-felhalmozás támogatta, a külkereskedelem ugyanakkor visszafogta a bővülést. 

nemzetgazdasági ágak

 

Ami a termelési oldalt illeti, az árutermelő területek együttes hozzáadott értéke 2017 első félévében 5 százalékkal nőtt, ezen belül azonban igen nagy különbségek mutatkoznak. Kiugró, 27 százalékot meghaladó bővülést egyedül a viszonylag kis (3,3 százalékos) súlyú építőipar tudott felmutatni, köszönhetően főleg az egyéb építményeknél (például köz- és vasútépítéseknél) tapasztalt felfutásnak. A nemzetgazdasági hozzáadott érték előállításában meghatározó (28 százalékos súlyú) ipar 4,8 százalékos erősödésre volt képes (ezen belül a feldolgozóipar némileg jobban szerepelt, 5,6 százalékos mutatóval). A harmadik nagy termelő szektor, a mezőgazdaság ellenben keményen visszaesett, hozzáadott értéke tizedével zsugorodott a 2016 első hat hónapjában mérthez viszonyítva (igaz, súlya az építőiparéhoz hasonlóan kicsi).

A bruttó hozzáadott érték közel kétharmadát előállító szolgáltató szektor meglehetősen gyengén muzsikált a vizsgált periódusban: együttes teljesítménye mindössze 2,8 százalékkal javult. Leginkább az üzleti szolgáltatások szerepeltek jól (6,4 százalékos növekedéssel); e mellett nemzetgazdasági átlag fölött produkált a kereskedelem és szálláshely-szolgáltatás, továbbá az információ, kommunikáció ágazat is. Ellenben a pénzügyi, illetve a közösségi szolgáltatások (utóbbi sorolják a közigazgatást, az oktatást, az egészségügyet és a szociális ellátást) csak néhány tized százalékkal múlták felül egy évvel korábbi teljesítményüket.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • borospince

  A bortermelők 56 százaléka választotta az egyszerűsített adminisztrációt.

 • nyugdíjas

  Hamarosan dönthet a kormány a nyugdíjasok munkavállalási lehetőségeinek további könnyítéséről- írja a Magyar Idők.

 • bankkártya

  Rendkívül sikeres a tavaly indított bankkártya-elfogadóhely telepítési program, az első lépcsőben a 2017. december 31-ig vállalt 30 200 terminálnak már több mint a felét forgalomba helyezték a programban részt vevő szolgáltatók. A most meghirdetett újabb 30 ezer terminállal a közeljövőben az online pénztárgépekhez viszonyított lefedettség megközelíti majd a 80 százalékot. Az újabb elfogadóhelyek telepítésének költségvetési forrását a kormány már korábban biztosította - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

 • Adó kódex

  A hitelezésről, a faktorálásról, a csődeljárásról és a lehetséges adókönnyítésekről tájékozódhat teljes körűen az Adó kódex legfrissebb számában, amelyet itt rendelhet meg.

 • lakáshitelek, InfoTandem

  Az idei első félévben folyósított lakáscélú hiteleknek immár a háromnegyede segítette használt lakások megszerzését. Az átlagos hitelösszeg 5,6 millió forint. Az InfoTandem infografikája.