Harmincezer órányi tévéreklám - infografika

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Televíziós reklámból tavaly 4,46 millió került adásba, ami 7 százalékos növekedésnek felel meg. A hirdetések, amelyek között a gyógytermékek vitték a prímet, a napi csaknem 5 órányi tévénézési időből 23 percre kötötték le a figyelmet. Az InfoTandem heti infografikája.

A magyarok mindennapjaiban az egyik stabil pont a tévénézés. Olyannyira, hogy az átlagpolgár 2013-ban hajszálpontosan ugyanannyit ült a képernyő előtt, mint egy esztendővel korábban: napi 286 percet. Ez annyit tesz, hogy ha valaki a nap 24 óráját távkapcsolóval a kézben töltötte, akkor ez tavaly 72 teljes napot vitt el az életéből… A Nielsen Közönségmérés Kft. friss összesítései szerint a legfiatalabb, 4–17 éves lakosságnál valamelyest még nőtt is az átlagidő, 202 percre, míg az 50 fölöttieknél 5 perccel, 370 percre rövidült; a 18–49 évesek naponta 241 percet ültek abban a bizonyos fotelben.

reklám

Gazdasági szempontból mindez azért lényeges, mert aki tévét néz, az reklámot is néz. Egészen pontosan, a naponta tévéző 7,1 millió magyarból 6,7 millióan hirdetéseket is láttak, méghozzá átlagosan 78-at. Itt érdemes megjegyezni, hogy a műszeres közönségmérést folytató Nielsen tavaly reklámszempontból 47 csatorna adását követte, s minden olyan műsorelemet figyelembe vett, amely a „reklám” nyitó- és zárószignál között jelent meg. Ide sorolta továbbá azokat a hirdetéseket, amelyek például a képernyő sarkában látható óra alatt bukkantak fel, továbbá a műsorok közben megjelenő virtuális reklámokat is (de például a műsorszponzorációt már nem).

A fentieknek megfelelően definiált reklámokból tavaly összesen 4,46 millió (napi átlagban 12,2 ezer) került adásba, 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban; a trend évek óta emelkedik. Az összesített éves reklámidőre hatalmas szám, 30,5 ezer óra adódik. Amúgy a reklámok a teljes tévénézési idő 8 százalékát töltötték ki, vagyis a 286 perces napi átlagból 23 percre kötötték le a figyelmet.

Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy 2013-ban mintegy félezer aktív hirdetőt regisztráltak a mérések, amelyek több mint ezer aktív márkát népszerűsítettek. Ennek során 6,9 ezer féle hirdetés ment le, s ebből 5,5 ezer volt új. Egy-egy reklámfilm átlagosan 649 alkalommal volt látható.

Ami a hirdetések tartalmát illeti, egyértelműen a gyógytermékek vitték a prímet, megjelenésszámuk az egymillióhoz közelített. A bő félmilliós sávban az élelmiszerek, a szépségápolás, illetve a kereskedelem jelent meg a reklámokban. A pénzintézetek „csupán” 212 ezer megjelenést produkáltak, a telekommunikációs cégek pedig 258 ezret.

Termékosztályokra lebontva a megfázás elleni készítmények vezették a mezőnyt, de dobogós helyen végeztek a fájdalomcsillapítók és nyugtatók is. E két csoport közé, a második helyre, az élelmiszerkereskedelem futott be. Joghurtokkal és kefirekkel 129 ezer alkalommal találkozhattunk a képernyőn, 115 ezer megjelenés pedig az emésztésünket volt hivatott javítani…

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.