Jobb üzlet a szálloda az étteremnél


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Bisnode adatokkal cáfolja a tévhitet, hogy egy kocsmából mindig meg lehet élni.


A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatai alapján a hazai turizmus GDP-hez való hozzájárulása 9 %, a turizmusban foglalkoztatottak száma 318 ezer fő, ami egy igen jelentős nagyságú szektort jelez – áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő Adó Online-hoz is eljuttatott elemzésében. Több mint 27 ezer működő társas vállalkozás tevékenykedik az iparágban, bár számuk az országos tendenciához hasonlóan az elmúlt időszakban csökkent. A szövetség legutóbbi elemzéséből az is kiderül, hogy a magyar szállodaipar számára a forgalom növekedése szempontjából 2014 nagyon sikeres év volt. A szállodákban 18.372 ezer vendégéjszakát töltöttek, ami rekord magas szám, a szobafoglaltság is kiemelkedő, 51,8 %-os volt. Az idei meleg nyár remélhetőleg 2015-re is hasonlóan szép számokat eredményez majd, azonban sok szálláshely-szolgáltatónak számolni kell az idén megjelent Airbnb szolgáltatással is, mint konkurenciával.

Ráadásul nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a vendéglátás a legnagyobb bedőlési arányú szektor, azaz a cégszámhoz viszonyítva itt kerül a legtöbb cég csődeljárás vagy felszámolás alá. A Bisnode, nemzetközi cégminősítő ezért feltérképezte az vendéglátás teljesítményét. Az elemzés a szálláshely-szolgáltatás és az éttermi vendéglátás, italszolgáltatás tevékenységeket külön-külön vizsgálta.

Fogynak a kocsmák

2013-ról 2014-re a vendéglátás mindkét területén nőtt még ugyan a vállalkozások száma, azonban ezt követően csökkenni kezdett az iparágban tevékenykedő cégek száma. Szálláshely-szolgáltatással főtevékenységként jelenleg több mint 4000 társas vállalkozás foglalkozik Magyarországon. Erre a piacra lépett be az Airbnb, melyen keresztül a legfrissebb becslések szerint  nagyjából 8000 lakást – melyből kb. 3500 budapesti – lehet kivenni Magyarországon. Ilyen mennyiségű kiadásra váró ingatlan mellett nem csoda, hogy a szállodaipar szereplői súlyos fenyegetést látnak a közösségi szállásszolgáltatásban. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnökének nyilatkozata szerint  ezek a szolgáltatók a vendégek 5-10 százalékát csábítják el a szállodáktól. Úgy tűnik, hogy a szálláshely szolgáltatók egyelőre nincsenek óriási veszélyben, mivel ezen a területen csak 1-2 %-kal csökkent évente a cégek száma, és a bedőlés arány is jóval alacsonyabb, mint az éttermi vendéglátás, italszolgáltatás területén.

Kiskönyvtár az áfáról sorozat két új kötete + Vacsora-kódex

– Számlakiállítás és elektronikus számlázás a gyakorlatban

– Különös adózási módok az áfa rendszerében és a

– Vacsora-kódex

Rendelje meg most >>

Éttermi vendéglátás, italszolgáltatás terén közel 24 ezer vállalkozás tevékenykedik ma Magyarországon, de számuk 2014 elején még megközelítette a 25 500-at. Ezen a területen jelentős cégszám-csökkenés következett be, ami az elmúlt fél évre különösen igaz volt. 2015 januárja óta közel 4 %-kal csökkent a számuk, míg 2014-ben egy év alatt alig több mint 2 %-os volt csak a csökkenés. Amennyiben ez a trend tovább folytatódik, az év végére akár 7-8 %-os éves csökkenés is elképzelhető. A jó nyári szezon remélhetőleg az éttermeknek is kedvezett, és többen talpon tudnak maradni, mint az első félévben.

Működő társas vállalkozások számának alakulása a vendéglátás különböző területein

Sokan maguktól húzzák le a rolót

Amennyiben az év első hat hónapjára jellemző adatokból a 2015-ös felszámolási és végelszámolási számokat megbecsüljük, azt láthatjuk, hogy az idén a felszámolások száma várhatóan jól alakul majd, amit a pozitív piaci trendek is előre jeleznek. A KSH adatai szerint ugyanis júniusban az egy évvel korábbihoz képest a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,9, míg a belföldi vendégeké 3,9 százalékkal nőtt. A szálláshely-szolgáltatás és az éttermi vendéglátás területén is jó a trend, ugyanis a felszámolások számában csökkenés várható 2015 végére, ami különösen azért kedvező, mert az elmúlt időszakban a kényszertörlések száma is csökkent. 2014-ben közel 100 szálláshely-szolgáltatót számoltak fel. A jelenlegi trendek alapján év végére ez a szám hozzávetőlegesen 70 körül alakul majd. Éttermi vendéglátás, italszolgáltatás területén pedig a 2014-es évhez képest 30 % körüli csökkenés várható, mivel tavaly több mint 1500 éttermi szolgáltató felszámolása indult meg, idén pedig eddig csupán félezer, ami év végére is várhatóan 1000 körül marad.

Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere arra hívja fel a figyelmet, hogy ma Magyarországon sok cég úgy gondolja, elegendő akkor lépnie, amikor üzletfele felszámolás alá kerül, és csak a felszámolási időszak alatt nyújtja be követelését. Ekkor azonban általában már késő, ugyanis a felszámolás alá kerülő vállalkozások általában már nem rendelkeznek minden hitelező kifizetéséhez elegendő vagyonnal, vagy más hitelezők előzik meg őket a sorban. Keleti József ezért azt javasolja, hogy különösen kockázatosabb partnereknél, vagy nagyobb kintlévőségeknél érdemes kockázati monitoringot kérni az üzleti partnerre, így már az adott cég kockázatosságának növekedésekor, de még a felszámolás megindulása előtt meg lehet tenni a szükséges lépéseket, el lehet kezdeni a behajtási folyamatot.

 

Felszámolások számának várható alakulása 2015-ben

 

Végelszámolások tekintetében kevésbé kedvező a kép. Az első féléves adatok alapján úgy tűnik, hogy a szálláshely-szolgáltatók és éttermi vendéglátók közül a tavalyi évhez képest az idén többen fognak a bezárás mellett dönteni. Ennek az sem kedvez, hogy a jó szakemberek külföldre vándorolnak. Kovács László, a Vendéglátó Ipartestület elnöke szerint ez már tart egy ideje, de csak most fogyott el az itthoni tartalék. Már ősszel és decemberben is érezhető volt a szakemberhiány a partiszervizzel, cateringgel foglalkozó cégeknél. A testület szerint béremelések szükségesek a szektorban, hogy visszatérjen a munkaerő, ami azonban az árak emelkedésével fog járni. Ezért nem véletlen, hogy várhatóan több éttermi szolgáltató fog idén tevékenységének feladása mellett dönteni, mivel erőforráshiány miatt nem tudja fenntartani a gazdaságos működést. A végelszámolások számában év végére minden területen közel 10 %-os növekedés várható.

Végelszámolások számának várható alakulása 2015-ben

Ételt, italt mérni a legkockázatosabb

A bedőlési arányok tekintetében a vendéglátóiparból 1,65 %-os értékével a szálláshely-szolgáltatók bedőlési aránya az országos átlag (2,53 %) alatt van. A Bisnode elemzésében azonban rávilágít, hogy az éttermi vendéglátás, italszolgáltatás fizetésképtelenné válásnak aránya jelenleg kiugróan magas, 4,42 %. Jó hír azonban, hogy a 2014 év végi adatokhoz képest javult a helyzet, ugyanis a vendéglátás mindkét területén csökkentek a bedőlési arányok (csődök és felszámolások cégszámhoz viszonyított aránya). Amennyiben a vendéglátás egészét nézzük, még így is ez a legrizikósabb szektor hazánkban, azaz vendéglátóipari partnerrel való üzletkötés esetén a Bisnode alapos cégminősítést javasol.

Bedőlési arányok alakulása 2014 végén és 2015. augusztus 1-jén a vendéglátás különböző területein

A Bisnode elemzésből kiderül az is, hogy a szektorban tevékenykedő tíz legnagyobb társaság összesített, több mint 137 milliárd forintos forgalma az ágazat 2014-es teljes árbevételének alig több mint 18 százalékát adja, és felülreprezentáltak közöttük az étkeztetéssel foglalkozó vállalkozások. A 10 legnagyobb vendéglátóipari cég összesített adózás előtti eredménye a 4,5 milliárd forintot is meghaladta, és mindössze 2 könyvelt el veszteséget 2014-ben. A legnagyobbak listáján szerepel a McDonald’s, amely 2014-ben több mint 22 milliárdnyi árbevételt ért el gyorsétterem-kedvelő országunkban.

Sajnos a vendéglátóipar – különösen az éttermi vendéglátás – még mindig nehéz helyzetben van Magyarországon, mivel arányaiban itt kerül felszámolási vagy csődeljárás alá a legtöbb cég. Jó hírek jelentek meg azonban a szektor teljesítményéről, és a meleg nyár is kedvezett a szereplőknek. Újabb és újabb trendek jelennek meg, amelyek nehezítik a szektor helyzetét (pl.: „Airbnb-jelenség”, munkaerőhiány), azonban remélhetőleg az élénkülő kereslet, a kellemes időjárás és Magyarország egyedi szépsége segíti majd a szektort 2015-ben a korábbiaknál jobb eredmények elérésében.

A Bisnode csoport azokat a társas vállalkozásokat elemezte, amelyek főtevékenységként (TEÁOR-szám: 55 és 56 kezdetű) valamilyen vendéglátóipari ágazatot tüntettek fel. 


Kapcsolódó cikkek

2024. április 24.

A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt februárban, 14,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

2024. februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 400, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 417 100 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,0, a nettó átlagkereset 13,8, a reálkereset pedig 9,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak 3,7 százalékos növekedése mellett – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. április 24.

Az MNB 15 millió forintra bírságolta az Erste Befektetési Zrt-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki az Erste Befektetési Zrt.-re az ügyfelek alkalmasságának értékelése, az ügyfélkommunikáció rögzítése, kiszervezések, javadalmazás, IT sérülékenységvizsgálat és a panaszkezelés terén feltárt hiányosságok miatt – közölte a jegybank szerdán.