Jöhet a mobiltelefonos fizetés?

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A kártyatulajdonosok kétötöde nem zárkózna el attól, hogy a mobiljával fizessen a kasszánál, akik pedig már használják a PayPass-funkciót, azok még inkább nyitottak erre. Az InfoTandem infografikája.

Az online vásárlás jó néhány területen ma már mindennapos ügyletnek számít, az internetes kiskereskedelmi forgalom folyamatosan bővül Magyarországon is. A netes fizetéssel kapcsolatos korábbi bizalmatlanság javarészt eltűnt, az pedig, hogy a szupermarketben vagy a benzinkútnál bankkártyával fizetünk készpénz helyett, már szinte természetes. A GKI 2017. júliusi felmérése szerint összesen 5,2 millió lakossági bankkártya van használatban (a teljes darabszám ennek csaknem duplájára, 9,5 millió körülire rúghat, de ezek jó része meglapul valahol a tárcák mélyén, vagy otthon a fiókban, s nem fizetünk vele). A kártyahasználat amúgy erős összefüggést mutat az iskolai végzettséggel: míg a diplomások több mint négyötöde használ valamilyen bankkártyát, addig az érettségizetteknek csak a kétharmada, a legfeljebb 8 osztályt végzetteknek pedig a szűk negyede mondhatja el ezt magáról. Életkor szerint a 31–50 évesek járnak az élen 75 százalékkal, de a 30 év alattiak körében is csaknem 60 százalékos a ráta.

Plasztiklap-fronton viszonylag új – de már több éves – megoldásnak számít az érintés nélküli fizetés, amely szintén szépen terjed. A GKI-kutatás eredményei szerint az úgynevezett PayPass-funkciót már ma is a kártyatulajdonosok fele használja. További 13 százalékuknak lenne erre lehetősége, de valami miatt egyelőre ódzkodik tőle, a többieknek pedig még nem alkalmas erre a kártyájuk. Ez is meglehetősen életkorfüggő, s a mérleg nyelve itt is a fiatalabbak felé billen: a 40 év alatti korosztályok 60 százalék körüli arányban élnek a lehetőséggel, míg például a 60 év felettieknél az egynegyedet sem éri el ez a mutató (nem kis részben azért, mert az ő kártyáik között viszonylag nagy arányban vannak olyan típusúak, amelyek nem is alkalmasak erre). A funkció nyújtotta előnyökkel itt is a diplomások élnek leginkább: az egyetemet végzettek kilenctizede használ PayPasst.

Érintés nélküli fizetés, infografika

 

A következő szint ebben az evolúcióban a mobiltelefon általi érintés nélküli fizetés. Ennek a folyamatnak még az elején tartunk. Nem annyira a technika a szűk keresztmetszet – hiszen a mai okostelefonok zömében ott van az ehhez szükséges NFC (Near Field Communication) csip –, sokkal inkább a bizalmatlanság az ilyen típusú fizetés biztonságával kapcsolatban. Így viszont egyelőre a másik oldal sem töri magát a lehetőségek minél szélesebb körű megteremtésében.

A szóban forgó kutatásból azonban az látszik, hogy talán e téren is megérett az idő a lépésváltásra. Az ezer fős megkérdezés során a válaszadók egynegyede mondta azt, hogy szívesen fizetne a telefonjával is a pénztárak termináljainál. E lehetőséggel leginkább a 30–40 évesek élnének, 46 százalékuk mutatkozik rá nyitottnak, de a náluk fiatalabbak egyharmada szintén kipróbálná (a legidősebbeknél alig 6 százalék nyilatkozott egyelőre így). Mindent egybevetve, a kártyatulajdonosok 43 százaléka fizetne a telefonjával is, akik pedig már használják a PayPass-funkciót, azok közül 63 százalék lenne erre vevő.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • InfoTandem_EU_sör

  Az uniós országok együttes sörtermelése tavaly is bővült valamelyest, tovább közelítve a 40 milliárd literes szinthez. A gyártás egyötödét Németország jegyzi. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  Negyedszázadnyi folyamatos bővülés után tavaly csaknem tizedével csökkent a magyarországi K+F ráfordítások összege az előző évhez képest. A GDP-arányos költés ezzel 1,22 százalékosra olvadt. Az InfoTandem infografikája.

   

 • InfoTandem_nyaralás

  A magyarok csaknem fele az idén nem jut el nyaralni. Akik elutaznak a nyári hónapokban, javarészt belföldön maradnak, s főként a Balatont választják. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_minimálbér-emelés

  Üzleti stratégiájuk átszabására készteti az idei minimálbéremelés a hazai vállalkozásokat, főként a kisebbeket. Leginkább a létszámemelésről való lemondás jön szóba; elbocsátást csak kevés helyen fontolgatnak emiatt. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_aggodalmak

  Míg az európai átlagpolgár a terrorizmusveszélyt teszi az első helyre a félni valók listáját, addig a magyarok főként a betegségektől tartanak. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  Áfacsökkentést szorgalmaz a Pékszövetség a sütőipari termékekre. Különböző mértékben változott a különboző kenyérfajták ára az elmúlt 13 évben.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • nyíl

  Optimizmus jellemzi a magánkézben lévő közepes méretű vállalkozásokat világszerte, a többségük a főbb eredménymutatók javulását várja idén – derül ki a Deloitte Private globális kutatásából. A felmérésben szereplő cégek mintegy kétharmada a bevételben és a profitban is növekedést vár, közel felük ugyanakkor a saját iparágában áttörést jelentő technológia, vagy piaci szereplő megjelenésével számol a következő 2-3 évben.

 • máv dolgozó vasutas

  A MÁV Zrt. és a vasutas érdekképviseletek által 2017-ben kötött, a tulajdonos Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által jóváhagyott, három évre szóló bérmegállapodás 2018-ra átlagosan 12 százalékos bérfejlesztést határozott meg. Az idei bérfejlesztés munkaköri kategóriánkénti konkrét megvalósításáról a munkáltató és az érdekképviseletek – konszenzus alapján – az alábbiak szerint állapodtak meg.

 • utazás, kiküldetés

  Számos adóelőny érhető el azáltal, ha valaki átkerül egy másik ország adóztatási köre alá. Bár az, hogy egy magánszemély hol rendelkezik illetőséggel, nem választás kérdése, a személyes körülmények gondos megtervezésével alakítható, hogy valaki hol adózik. Ez pedig mindenkit érint, aki rövidebb-hosszabb ideig külföldön vállal munkát – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

 • forint_pénz

  Tavaly novemberben a bruttó átlagkereset 13,0 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A múlt év első tizenegy hónapjában a bruttó és a nettó keresetek azonos mértékben, 12,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • naptár

  Januárban számos adminisztrációs határidőt kell betartania mind a munkavállalóknak, mind a munkaadóknak a bérszámfejtéshez kapcsolódóan. Alább összegezzük milyen nyilatkozatok szükségesek ahhoz, hogy a januári bérek kifizetésekor már érvényesíteni lehessen a munkavállaló fizetésében a megfelelő adókedvezményeket, beállítani a cafeteria juttatásokat és indul a 2017. évi adóelszámolás, a munkaadó a munkavállaló részére kiállítja az igazolásokat.