Jöhet a mobiltelefonos fizetés?

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A kártyatulajdonosok kétötöde nem zárkózna el attól, hogy a mobiljával fizessen a kasszánál, akik pedig már használják a PayPass-funkciót, azok még inkább nyitottak erre. Az InfoTandem infografikája.

Az online vásárlás jó néhány területen ma már mindennapos ügyletnek számít, az internetes kiskereskedelmi forgalom folyamatosan bővül Magyarországon is. A netes fizetéssel kapcsolatos korábbi bizalmatlanság javarészt eltűnt, az pedig, hogy a szupermarketben vagy a benzinkútnál bankkártyával fizetünk készpénz helyett, már szinte természetes. A GKI 2017. júliusi felmérése szerint összesen 5,2 millió lakossági bankkártya van használatban (a teljes darabszám ennek csaknem duplájára, 9,5 millió körülire rúghat, de ezek jó része meglapul valahol a tárcák mélyén, vagy otthon a fiókban, s nem fizetünk vele). A kártyahasználat amúgy erős összefüggést mutat az iskolai végzettséggel: míg a diplomások több mint négyötöde használ valamilyen bankkártyát, addig az érettségizetteknek csak a kétharmada, a legfeljebb 8 osztályt végzetteknek pedig a szűk negyede mondhatja el ezt magáról. Életkor szerint a 31–50 évesek járnak az élen 75 százalékkal, de a 30 év alattiak körében is csaknem 60 százalékos a ráta.

Plasztiklap-fronton viszonylag új – de már több éves – megoldásnak számít az érintés nélküli fizetés, amely szintén szépen terjed. A GKI-kutatás eredményei szerint az úgynevezett PayPass-funkciót már ma is a kártyatulajdonosok fele használja. További 13 százalékuknak lenne erre lehetősége, de valami miatt egyelőre ódzkodik tőle, a többieknek pedig még nem alkalmas erre a kártyájuk. Ez is meglehetősen életkorfüggő, s a mérleg nyelve itt is a fiatalabbak felé billen: a 40 év alatti korosztályok 60 százalék körüli arányban élnek a lehetőséggel, míg például a 60 év felettieknél az egynegyedet sem éri el ez a mutató (nem kis részben azért, mert az ő kártyáik között viszonylag nagy arányban vannak olyan típusúak, amelyek nem is alkalmasak erre). A funkció nyújtotta előnyökkel itt is a diplomások élnek leginkább: az egyetemet végzettek kilenctizede használ PayPasst.

Érintés nélküli fizetés, infografika

 

A következő szint ebben az evolúcióban a mobiltelefon általi érintés nélküli fizetés. Ennek a folyamatnak még az elején tartunk. Nem annyira a technika a szűk keresztmetszet – hiszen a mai okostelefonok zömében ott van az ehhez szükséges NFC (Near Field Communication) csip –, sokkal inkább a bizalmatlanság az ilyen típusú fizetés biztonságával kapcsolatban. Így viszont egyelőre a másik oldal sem töri magát a lehetőségek minél szélesebb körű megteremtésében.

A szóban forgó kutatásból azonban az látszik, hogy talán e téren is megérett az idő a lépésváltásra. Az ezer fős megkérdezés során a válaszadók egynegyede mondta azt, hogy szívesen fizetne a telefonjával is a pénztárak termináljainál. E lehetőséggel leginkább a 30–40 évesek élnének, 46 százalékuk mutatkozik rá nyitottnak, de a náluk fiatalabbak egyharmada szintén kipróbálná (a legidősebbeknél alig 6 százalék nyilatkozott egyelőre így). Mindent egybevetve, a kártyatulajdonosok 43 százaléka fizetne a telefonjával is, akik pedig már használják a PayPass-funkciót, azok közül 63 százalék lenne erre vevő.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • InfoTandem_EU_sör

  Az uniós országok együttes sörtermelése tavaly is bővült valamelyest, tovább közelítve a 40 milliárd literes szinthez. A gyártás egyötödét Németország jegyzi. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  Negyedszázadnyi folyamatos bővülés után tavaly csaknem tizedével csökkent a magyarországi K+F ráfordítások összege az előző évhez képest. A GDP-arányos költés ezzel 1,22 százalékosra olvadt. Az InfoTandem infografikája.

   

 • InfoTandem_nyaralás

  A magyarok csaknem fele az idén nem jut el nyaralni. Akik elutaznak a nyári hónapokban, javarészt belföldön maradnak, s főként a Balatont választják. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_minimálbér-emelés

  Üzleti stratégiájuk átszabására készteti az idei minimálbéremelés a hazai vállalkozásokat, főként a kisebbeket. Leginkább a létszámemelésről való lemondás jön szóba; elbocsátást csak kevés helyen fontolgatnak emiatt. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_aggodalmak

  Míg az európai átlagpolgár a terrorizmusveszélyt teszi az első helyre a félni valók listáját, addig a magyarok főként a betegségektől tartanak. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  Áfacsökkentést szorgalmaz a Pékszövetség a sütőipari termékekre. Különböző mértékben változott a különboző kenyérfajták ára az elmúlt 13 évben.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • jog

  Mégsem lesz lehetőség fellebbezésre a november 14-én elfogadott adóigazgatási rendtartásra vonatkozó törvényjavaslat értelmében – figyelmeztetnek az Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda szakértői. A korábbi tervekben a Nemzetgazdasági Minisztérium bevezette volna az adóperek során a fellebbezés lehetőségét, azonban a végül elfogadott törvényjavaslat szerint erre már nem lesz lehetőség. A változások közül az már eddig is ismert volt, hogy a jövőben a Kúria sokkal szélesebb körben mérlegelheti, befogadja-e a rendkívüli jogorvoslati kérelmet vagy sem. Ez a változás még nagyobb figyelmet kíván meg a vállalatoktól. A korábbi tervekhez képest további fontos döntés, hogy a késedelmi pótlék mértéke nem emelkedik jövő év január elsejétől, továbbra is a jegybanki alapkamat kétszeresét kell befizetnie az érintett vállalatoknak.  Ami az előzetes tervekhez képest szintén változatlan, az az új tények és bizonyítékok benyújtására vonatkozó korlátozás: emiatt az adózóknak sokkal tudatosabban és proaktívabban kell majd hozzáállniuk az adóellenőrzésekhez.

 • benzin

  Csökkenti bruttó 8 forinttal a benzin, és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol  - értesült piaci forrásokból az MTI. 

 • adatvédelem

  Fél év múlva itt az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, a GDPR, amelynek célja, hogy az egyes tagállamokban egységesítse az adatvédelmi előírásokat. Az új szabályozás egyik lényeges eleme, hogy nagyobb betekintést biztosít a magánembereknek abba, hogy megfelelően bánnak-e az adataikkal, így például, hogy milyen jogalapon tárolja és használja fel egy vállalkozás azokat. A cégeknek ezzel párhuzamosan fel kell készülniük mind az elektronikusan tárolt, mind pedig a papíralapú adatok átlátható kezelésére, megfelelő tárolására és igazolniuk kell, hogy ezek birtoklására, kezeléséremegfelelő jogalapon kerül sor. Ha pedig ez már nem áll fenn, például mert a tárolásra már nincs szükség, akkorgondoskodniuk kell a szakszerű megsemmisítésükről.„Aki tegnap nem kezdte el a felkészülést, kezdje el ma!” – hangzott el jótanácsként egy szakmai kerekasztal-beszélgetésen.

 • startup

  A startup vállakozások beruházói, az úgynevezett angyalbefektetők számára a december 9-én hatályba lépő kormányrendelet teremti meg az adóalap-kedvezmény igénylésének keretfeltételeit - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

 • Fotó: shutterstock

  A tavalyi és a hamarosan végződő 2017-es üzleti évet érintően is nyilatkozni kell a CbC (Country-by-Country) jelentésben érintett hazai vállalkozásoknak december 31-ig, ha el akarják kerülni az adóhatóság által kiróható súlyos bírságot, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.