Jöhet a mobiltelefonos fizetés?

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A kártyatulajdonosok kétötöde nem zárkózna el attól, hogy a mobiljával fizessen a kasszánál, akik pedig már használják a PayPass-funkciót, azok még inkább nyitottak erre. Az InfoTandem infografikája.

Az online vásárlás jó néhány területen ma már mindennapos ügyletnek számít, az internetes kiskereskedelmi forgalom folyamatosan bővül Magyarországon is. A netes fizetéssel kapcsolatos korábbi bizalmatlanság javarészt eltűnt, az pedig, hogy a szupermarketben vagy a benzinkútnál bankkártyával fizetünk készpénz helyett, már szinte természetes. A GKI 2017. júliusi felmérése szerint összesen 5,2 millió lakossági bankkártya van használatban (a teljes darabszám ennek csaknem duplájára, 9,5 millió körülire rúghat, de ezek jó része meglapul valahol a tárcák mélyén, vagy otthon a fiókban, s nem fizetünk vele). A kártyahasználat amúgy erős összefüggést mutat az iskolai végzettséggel: míg a diplomások több mint négyötöde használ valamilyen bankkártyát, addig az érettségizetteknek csak a kétharmada, a legfeljebb 8 osztályt végzetteknek pedig a szűk negyede mondhatja el ezt magáról. Életkor szerint a 31–50 évesek járnak az élen 75 százalékkal, de a 30 év alattiak körében is csaknem 60 százalékos a ráta.

Plasztiklap-fronton viszonylag új – de már több éves – megoldásnak számít az érintés nélküli fizetés, amely szintén szépen terjed. A GKI-kutatás eredményei szerint az úgynevezett PayPass-funkciót már ma is a kártyatulajdonosok fele használja. További 13 százalékuknak lenne erre lehetősége, de valami miatt egyelőre ódzkodik tőle, a többieknek pedig még nem alkalmas erre a kártyájuk. Ez is meglehetősen életkorfüggő, s a mérleg nyelve itt is a fiatalabbak felé billen: a 40 év alatti korosztályok 60 százalék körüli arányban élnek a lehetőséggel, míg például a 60 év felettieknél az egynegyedet sem éri el ez a mutató (nem kis részben azért, mert az ő kártyáik között viszonylag nagy arányban vannak olyan típusúak, amelyek nem is alkalmasak erre). A funkció nyújtotta előnyökkel itt is a diplomások élnek leginkább: az egyetemet végzettek kilenctizede használ PayPasst.

Érintés nélküli fizetés, infografika

 

A következő szint ebben az evolúcióban a mobiltelefon általi érintés nélküli fizetés. Ennek a folyamatnak még az elején tartunk. Nem annyira a technika a szűk keresztmetszet – hiszen a mai okostelefonok zömében ott van az ehhez szükséges NFC (Near Field Communication) csip –, sokkal inkább a bizalmatlanság az ilyen típusú fizetés biztonságával kapcsolatban. Így viszont egyelőre a másik oldal sem töri magát a lehetőségek minél szélesebb körű megteremtésében.

A szóban forgó kutatásból azonban az látszik, hogy talán e téren is megérett az idő a lépésváltásra. Az ezer fős megkérdezés során a válaszadók egynegyede mondta azt, hogy szívesen fizetne a telefonjával is a pénztárak termináljainál. E lehetőséggel leginkább a 30–40 évesek élnének, 46 százalékuk mutatkozik rá nyitottnak, de a náluk fiatalabbak egyharmada szintén kipróbálná (a legidősebbeknél alig 6 százalék nyilatkozott egyelőre így). Mindent egybevetve, a kártyatulajdonosok 43 százaléka fizetne a telefonjával is, akik pedig már használják a PayPass-funkciót, azok közül 63 százalék lenne erre vevő.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • InfoTandem_EU_sör

  Az uniós országok együttes sörtermelése tavaly is bővült valamelyest, tovább közelítve a 40 milliárd literes szinthez. A gyártás egyötödét Németország jegyzi. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  Negyedszázadnyi folyamatos bővülés után tavaly csaknem tizedével csökkent a magyarországi K+F ráfordítások összege az előző évhez képest. A GDP-arányos költés ezzel 1,22 százalékosra olvadt. Az InfoTandem infografikája.

   

 • InfoTandem_nyaralás

  A magyarok csaknem fele az idén nem jut el nyaralni. Akik elutaznak a nyári hónapokban, javarészt belföldön maradnak, s főként a Balatont választják. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_minimálbér-emelés

  Üzleti stratégiájuk átszabására készteti az idei minimálbéremelés a hazai vállalkozásokat, főként a kisebbeket. Leginkább a létszámemelésről való lemondás jön szóba; elbocsátást csak kevés helyen fontolgatnak emiatt. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_aggodalmak

  Míg az európai átlagpolgár a terrorizmusveszélyt teszi az első helyre a félni valók listáját, addig a magyarok főként a betegségektől tartanak. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  Áfacsökkentést szorgalmaz a Pékszövetség a sütőipari termékekre. Különböző mértékben változott a különboző kenyérfajták ára az elmúlt 13 évben.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • laptop

  A kiskereskedelemben jól látható módon egyre inkább az automatizált, digitális folyamatok veszik át az élőmunka szerepét. A vállalatok közötti kereskedés azonban eddig úgy tűnhetett, kevésbé érintett ezen a téren. A New York-i TXF konferencián Christophe Spoerry, az Euler Hermes Digitális Ügynökségének társalapítója a nagykereskedelmi területek automatizálásáról, a mesterséges intelligencia térhódításáról beszélt, melynek vége akár a lényegében „önvezető” vállalatok kialakulása is lehet - olvasható a cég közleményében.

 • élelmiszeripar

  Az adóterhek egyszerűsítését és a támogatáspolitika újragondolását ígéri az elkészült élelmiszeripari stratégia - írja a Magyar Idők.

 • Adó kódex

  Jogászok, könyvelők és adótanácsadók számára teszi kölcsönösen átláthatóvá a szerződések adójogi minősítését az Adó kódex legfrissebb száma, amely adótippeket is tartalmaz. A Szerződések adójogi minősítése című lapszám itt rendelhető meg.

 • Fotó: shutterstock

  Transzferár – a szó hallatán a legtöbb cégvezető, pénzügyi szakember a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletekhez kapcsolódó dokumentációkészítési kötelezettségre, ennek nehézségeire, valamint elmulasztása esetén kiszabható kiemelkedő mértékű bírságra gondol először. Pedig a probléma forrása sokszor ott kezdődik, hogy meghatározzuk, mi is minősül kapcsolt vállalkozásnak.

 • Fotó: shutterstock

  Az új transzferár jelentéstételi kötelezettség elmulasztása akár 20 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Cikksorozatunkban megvizsgáljuk, milyen esetekben érintheti ez a vállalatokat és milyen teendők merülnek fel első ízben 2017.12.31-ig.