Ki autózhat még külföldi rendszámú autóval?

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az autó vezetőjének és üzemben tartójának külön-külön kell igazolnia, hogy jogosult a külföldi rendszámú jármű használatára. Ha ez nem sikerül, külön-külön is büntethetők, akár az autó lefoglalásával is. Cikkünkből kiderül, milyen igazolásokat fogadnak el a magyar hatóságok.

2011. szeptember 1-jétől bevezetnek egy merőben új szabályt, miszerint a külföldi rendszámmal ellátott gépjárművek korlátozások és meghatározott feltételek teljesítése esetén üzemeltethetők csak Magyarországon. Az előírások szerint mind a gépjárművet vezető magánszemélynek (munkavállalónak), mind a gépjármű üzemeltetőjének/üzemben tartójának, azaz a tulajdonosnak igazolnia kell tudni a külföldi rendszámú személygépkocsi üzemeltetésének jogszerűségét Magyarországon, és e két félnek egymástól függetlenül kell tudnia az alábbi cikkben kifejtett igazolásokat bemutatnia.

A járművezetők által figyelembe veendő szabályok

Az alapszabály az, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező személy csak magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművel vehet részt a közúti forgalomban.

A járművezetőnek igazolással kell rendelkeznie a külföldi rendszámú gépjármű magyarországi üzemeltetésével kapcsolatban, amennyiben a lakóhelye Magyarországon van lakcímkártyája vagy a nyilvántartás alapján.

Igazolás alatt alábbiakat kell érteni a jogszabály szerint:

 • a magánokirat szabályainak megfelelően kiállított, hiteles magyar fordítással ellátott munkáltatói igazolás, amely tartalmazza a munkavégzés tényét, helyét, gyakoriságát és időtartamát (hiteles fordítás a főkonzulátustól és az Országos Fordító Irodától kérhető), azaz rendelkezik bejelentett külföldi tartózkodási hellyel és ezt a tényt külföldi hatóság által kiállított igazolvánnyal (közokirattal) igazolni tudja, vagy közokiratba foglaltatja és a hiteles magyar fordítással ellátott külföldi lakóhely-igazolás is elfogadható (közjegyző által közokiratba foglalás közjegyző előtt hiteles magyar fordítás a főkonzulátustól és az Országos Fordító Irodától kérhető);
 • a magánokirat szabályainak megfelelően kiállított üzembentartói hozzájárulás, mely szerint az üzembentartó birtokba adja a gépjárművet a járművezetőnek, aki a birtokba adás időpontjától számítva legfeljebb 30 napig (2012. január elsejétől már csak 1 napig) üzemeltetheti a gépjárművet Magyarországon;
 • rendelkezik a munkáltatója által kiállított olyan munkáltatói igazolással (magánokirattal), amely alapján megállapítható, hogy rendszeres munkavégzésének helye külföldön van. A rendszeres külföldi munkavégzés céljából használt külföldi rendszámú gépjármű esetén elsősorban a külföldi munkavégzés tényét, annak helyét, gyakoriságát, időtartamát kell igazolni, hogy a hatóság a maga következtetését a rendszeresség tekintetében levonhassa, és nem azt, hogy a járművezető a külföldi járművet rendszeres munkavégzés vagy munkába járás miatt használja.
 • gépjárműflotta-üzemeltetőtől bérbe vett személygépkocsi esetén a vámhatóság által kiállított, a regisztrációs adó megfizetéséről a személygépkocsi rendszámát, alvázszámát, valamint a bérbeadó és bérlő adatait tartalmazó igazolás.

Amennyiben a jármű vezetője a fenti igazolások egyikét sem tudja az ellenőrzés során bemutatni bírsággal sújtható és a gépjárművet le is foglalhatják. Egyéb irat bemutatásával a fenti mentesülési körülmények fennállását nem lehet igazolni, azaz csak a jogszabályban meghatározott iratok biztosítják a mentességet.

Többet szeretne tudni az autózás adó- és illetékvonzatairól?

Autózás és adózás 2012 címmel jelent meg az Adó Kódex legfrissebb száma, amely teljes körűen sorra veszi mindazon adózási és elszámolási tudnivalókat, melyekre a társas és egyéni vállalkozóknak, illetve a magánszemélyeknek szükségük van a személy- és tehergépjárműveikkel kapcsolatban.

Az Adó Kódex 2012/8. száma a Complex Kiadó webshopjában is megvásárolható.

Az üzemben tartóra vonatkozó szabályok

A természetes személy üzembentartónak abban az esetben kell a külföldi rendszámú gépjármű magyarországi üzemeltetéséhez igazolással rendelkeznie, ha lakóhelye Magyarországon van.

A magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy üzembentartó a következő igazolásokkal üzemeltethet külföldi rendszámú gépjárművet Magyarországon:

 • a területileg illetékes magyarországi okmányiroda által kiállított közokirat (naponta új iratot kell készíteni), amely igazolja, hogy a jármű forgalomba helyezését a magyarországi okmányirodánál már kezdeményezték, vagy a járművet már korábban származás ellenőrzési nyilvántartásba vették. Amennyiben a természetes személy üzembentartó rendelkezik magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a jármű üzembentartóját, valamint vezetőjét a rendőr felszólítja, hogy a törvényben meghatározott mentesülési körülmény fennállását a helyszínen igazolja.

A fenti mentesülési körülmények valamelyikének fennállását a közlekedési igazgatási hatóság (okmányiroda) által kiállított közokirattal vagy annak hiteles másolatával kell a helyszínen igazolni.

Ilyen közokirat lehet:

 • származásellenőrzési nyilvántartásba vételt kezdeményező „KÉRELEM” adatlap,
 • származásellenőrzés eredményéről szóló határozat,
 • az okmányiroda által a forgalomba helyezési eljárás során hozott hiánypótlási felhívást tartalmazó végzés,
 • az okmányiroda által a forgalomba helyezési eljárás során hozott eljárást felfüggesztő végzés.

Általános szabályként a törvény előírása szerint, amennyiben a nem természetes személy üzembentartó székhelye Magyarországon van járműve csak magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt a közúti forgalomban.

A nem természetes személy üzembentartónak csak abban az esetben kell a külföldi rendszámú gépjármű magyarországi üzemeltetéséhez igazolással rendelkeznie, ha székhelye Magyarországon van. Az eljáró rendőr a székhelyet a jármű forgalmi engedélyéből, vagy a tulajdonjogot igazoló más okiratból (pl. adásvételi szerződés, bírósági ítélet, stb.) állapítja meg.

A jogszabály megfogalmazásából következik, hogy a jármű vezetője és a jármű üzembentartója akár külön-külön büntethető, hiszen, a feltételeket is külön-külön kell teljesíteni, azaz mindkét fél részéről fenn kell állnia a mentesülési feltételeknek a bírság és gépjármű lefoglalásához.

A cikk szerzője Kneitner Lea okleveles adószakértő, a Tilea Tanácsadó Kft. szakértője.

Elmerült az új Mt. részleteiben?
Itt a segítség: Munkajogi e-kommentár

Könnyen kezelhető, áttekinthető felület • Folyamatosan frissülő és bővülő adatbázis • Egyszerűen kereshető magyar és nemzetközi jogi anyagok

Részletekért kattintson >>>
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • Szabó Máté

  A regisztrációs adó alóli kibújásként is közlekedtek külföldi rendszámmal cég- és magánautóval egyaránt. A szabályozás szigorításában Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa nem először talált kivetnivalót. Az ombudsman újra a kormányhoz fordult a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésének a szabályozása miatt.

 • Külföldi rendszám: alapjogokat sért a szabályozás

  A külföldi rendszámú autók használatával kapcsolatos jogszabályi rendelkezések alkalmasak arra, hogy sértsék a tulajdonhoz, a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogot, s közvetlenül veszélyeztessék a tisztességes eljárás jogát – véli állásfoglalásában Szabó Máté. Az ombudsman ezért felkérte a kormányt, változtasson a jogszabályon.
 • Befellegzett a külföldi rendszámmal trükközőknek

  A hétfőn megszavazott adótörvények szerint emelkedik a gépjármű-átírási illeték, viszont jelentősen, akár ötödére is csökkenhet a regisztrációs adó mértéke. Ezzel okafogyottá válhat a szlovák rendszám használata is, amit az is nehezít, hogy külföldi rendszámmal csak egy napig lehet autózni jövőre.
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Az idén új elemmel, a mobilitási célú lakhatási támogatással bővült az adómentesen nyújtható cafeteria-elemek köre, de a túl szigorú feltételek miatt csupán alig néhány esetben vették azt igénybe. Jövőre várhatóan jelentősen kedvezőbbé válnak a támogatási feltételek. A BDO Magyarország Adó Online-hoz eljuttatott elemzése bemutatja, hogy a tervezett változások hogyan bővíthetik az igénybe vevők körét.

 • utazás, kiküldetés

  Szeptember 30-ig igényelhető vissza a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák áfája, amit a magyar adóhatósághoz elektronikusan benyújtott kérelem segítségével, díjmentesen meg lehet tenni - hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Varga Mihály

  A kormány várhatóan kezdeményezi a munkáltatói járulékok további fél százalékpontos csökkentését jövő januártól; ezzel 2018-ban 2,5 százalékponttal lesznek alacsonyabbak a vállalkozásokat érintő közterhek - jelentette be Varga Mihály csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Versenyképességi Tanács őszi első tanácskozása után, sajtótájékoztatón.

 • Kúria_bíróság2

  A Kúria joggyakorlat-elemző csoportja nemrég tette közzé a vezető tisztségviselők felelősségének megállapításának bírósági gyakorlatával kapcsolatos összefoglaló véleményét. A joggyakorlat-elemző csoport meghatározta a joggyakorlatban bizonytalan fogalmakat és a Cstv. négy különböző időállapota alapján készített iránymutatást a jogalkalmazók részére. A Kúria megállapításait alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük.

 • Masaccio, Adógaras a hal szájából

  Az Újszövetség több története, példabeszéde is az adózással, adó- és vámszedőkkel kapcsolatos. Ezek a történetek soha nem elítélő jelleggel szólnak az adózásról, az adószedőkről, sokkal inkább kiállnak a kötelezettségek teljesítése mellett, az adószedőnek pedig megbocsátják bűnös tevékenységét. Sajátosan emelkedik ki e történetek közül Péter apostol adófizetése, melyet egy csoda révén tud teljesíteni.