Októberi exportcsúcs - heti infografika

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Euróban számítva az utóbbi fél évtized legjobb magyar kiviteli adatát hozta az október, s 2013 első tíz hónapjának együttes számai is emelkedő trendet tükröznek: értékben 2 százalékkal, volumenben 4,3 százalékkal bővült az export.

Rekordot produkált az euróban mért magyar kivitel 2013 tizedik hónapjában: a Központi Statisztikai Hivatal 2009-ig visszatekintő havi tábláiban nem szerepel magasabb érték a most októberi 7,7 milliárd eurónál. Már a szeptember is erős volt ebből a szempontból, az akkori 7,3 milliárdos exportszinten csupán két korábbi alkalommal sikerült túljutni a szóban forgó periódusban. A rekord azonban részben a forintárfolyam gyengélkedésének is a következménye, amit az is mutat, hogy a szeptemberi kivitel forintban számítva meghaladta az októberit. (A volumenindex utóbbinál 9,4 százalékkal, a szeptemberinél 12,7 százalékos bővülést tükrözött.) A tizedik hónap 6,9 milliárd eurós behozatala mellett a külkereskedelmi mérleg 759 milliós többlettel zárt.

külkereskedelem

 

Az első tíz hónapot együttesen vizsgálva, az export volumene 4,3 százalékkal, az importé pedig 4,5 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. Az euróban 2 százalék körül bővülő forgalomban a 68,6 milliárd eurós kivitel és a 62,4 milliárdos behozatal egyenlegeként 6,2 milliárd eurós aktívum adódott.

Mindkét irányban a gépek és szállítóeszközök dominálták a forgalmat, részesedésük a kivitelből az összforgalom felét is meghaladta, de a behozatalban is 45 százalékra rúgott január–októberben. A 4 százalék körüli volumenerősödésben (amely értékben csak 1–2 százalékos volt) a közúti jármű árucsoport felfutása volt a meghatározó. A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene egyaránt 7 százalékos (értében valamivel alacsonyabb) mértékben emelkedett.

Az első tíz hónapban az export 77 százalékát, az importnak pedig a 71 százalékát uniós tagállamokkal bonyolítottuk le. Közülük is messze kiemelkedik a hagyományosan legfontosabb külkereskedelmi partner Németország; az onnan érkező 15,5 milliárd eurós importunkkal 17,7 milliárdos export állt szemben.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • Infografika_utak

  Az építőipar idei első tíz hónapja érdemi növekedést hozott, ami nem kis részben az út- és vasútépítési munkáknak volt köszönhető. Jelentőségük tovább erősödhet, mivel az e területeket magában foglaló egyéb építmények főcsoport szerződésállománya október végén csaknem 50 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

 • Infografika, szállítás

  A közút továbbra is nyomasztó túlsúlyt képvisel a magyar áruszállításban, ám részesedése évek óta fokozatosan apad. Tavaly a különböző módozatokban összesen 249 millió tonna árut mozgattak meg, 7,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

 • infograf_keresetek

  A költségvetési szférában többen, a vállalkozásoknál pedig valamivel kevesebben álltak alkalmazásban 2013. első kilenc hónapjában, mint egy évvel ezelőtt, miközben a nonprofit szervezeteknél tizedével zsugorodott a létszám. A bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaság egészében 3,6 százalékkal nőttek. Az InfoTandem heti infografikája.

 • jövedelmek_infograf

  A személyi jövedelemadó rendszer 2010 és 2013 között lezajlott magyarországi átalakítása összességében évi 444 milliárd forinttal vetette vissza az állami bevételeket – derül ki egy friss kutatásból. Ezen adókiesés háromnegyede a két legmagasabb jövedelmi tizedhez tartozó gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmét növelte. Az InfoTandem heti infografikája.

 • Kevesebb a halálos munkabaleset - infografika

 • Munkabalesetek_infografika

  A gépiparban dolgozókat éri a legtöbb baleset, de például a kereskedelemben is sokan kénytelen hosszabb-rövidebb kényszerpihenőre menni emiatt – derül ki az InfoTandem heti infografikájából. Pozitív fejlemény, hogy az idei első hat hónapban a fél évtizeddel korábbinak a felére csökkent a halálos incidensek száma.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.