Több marha, kevesebb sertés - infografika

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A tehéntej felvásárlási ára tavaly több mint negyedével megugrott, miközben folytatódott szarvasmarha-állomány jó pár éve tartó emelkedése. A sertések és a tyúkok száma enyhén visszaesett. Az InfoTandem infografikája.

Néhány évi stagnálás, majd enyhe visszaesés után, 2011 óta folyamatosan emelkedik a szarvasmarha-állomány Magyarországon. A trend tavaly sem tört meg, 2017. december elsején 870 ezer marha szerepelt a Központi Statisztikai Hivatal kimutatásaiban, ami 2,1 százalékos növekedésnek felel meg éves viszonylatban; a javulás elsősorban a húshasznú szarvasmarhatartás bővülésének köszönhető. A tehénállomány 12 ezerrel nőt, elérve a 395 ezret.

állatállomány_inforgafika

A szarvasmarhák 60 százalékát tartották gazdasági szervezetek, a többit egyéni gazdaságok. A sertéseknél előbbiek aránya érdemben magasabb, 77 százalékos a 2,9 milliós állományon belül. E téren némi (1,3 százalékos) visszaesést regisztráltak. Az anyakoca-állomány is csökkent 3,3%-kal, 172 ezerre.

A két legfontosabb haszonállat esetében a felvásárlási árak tavaly feljebb kúsztak: a vágómarhák kilónkénti átlagára 1,7 százalékkal (410 forintra), a vágósertéseké 12 százalékkal (405 forintra) emelkedett. Ugyanebben az időszakban a tehéntej felvásárlási ára viszont 28 százalékkal ugrott meg (literenként átlagosan 97 forintba került).

A baromfifélék közül a tyúkok száma messze a legnagyobb, decemberben 32 millióra rúgott, minimálisan elmaradva az egy évvel korábbitól (a 11 millió tojó esetében már számottevőbb a csökkenés, 2,2 százalékos). A tyúkok egyharmadát nevelték egyéni gazdaságok, a náluk lévő állomány viszont 4 százalékkal bővült (miközben a gazdálkodó szervezeteké 2,7 százalékkal visszaesett). A vágótyúk felvásárlási átlagára 1,2 százalékkal mérséklődött tavaly (kilónként 248 forintra). Egy tyúktojásért 20 forintot adtak a felvásárlók (19 százalékos növekedés), a termelői piacon pedig átlagosan 43 forintért lehetett hozzájutni.

Miután 2017. május végén feloldották a madárinfluenza miatt elrendelt zárlatot, a kacsaállomány emelkedése is megindult, számuk decemberre megközelítette a 4,7 milliót, ami éves távlatban 16 százalékos plusznak felel meg. A lúdállomány eközben 5,4 százalékkal megfogyatkozott, 1,2 millióra. Pulykából 2,9 millió szerepelt a statisztikákban, ez 1,3 százalékos erősödést takar.

A fentieken túl tavaly december elején 1,1 millió juhot, 53 ezer lovat, 79 ezer kecskét, 1,2 millió házinyulat, 192 ezer vágógalambot és 844 ezer méhcsaládot tartottak nyilván az országban.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • InfoTandem_lakásárak

  A budapesti használt lakások piacán átlagosan több mint ötször drágább egy négyzetméter, mint a községekben. Fajlagosan a legolcsóbban családi házban lehet lakáshoz jutni. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_vezérigazgatók

  Rekordokat dönt a cégvezetői optimizmus a globális növekedési esélyeket illetően. A várakozások Közép- és Kelet-Európában is javultak, de az amerikai kontinensen és Ázsiában jóval bizakodóbbak a vezérigazgatók. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_kkv_kilátások

  A súlyos szakemberhiány a bérek emelésére ösztönzi a hazai kis- és középvállalkozásokat. A cégek háromnegyede növelné a következő időszakban a fizetéseket. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  Több mint 4 millió jármű rója a magyarországi utakat, ezen belül autóból minden harmadik lakosra jut egy. Az átlagéletkor június végén 13,9 év volt, enyhén romlik. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  A magyar agrárium kibocsátásának értéke 4,1 százalékkal nőtt tavaly, ami a visszaeső uniós piacon nem számít rossznak. A teljes hazai kibocsátás több mint egynegyede a gabonafélékhez kötődik. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_föld

  Háromszor több földterületet értékesítettek tavaly, mint egy évvel korábban, miközben az átlagárak több mint ötödével nőttek. Főként szántók cseréltek gazdát; a hektáronkénti árban hétszeres különbség is akad a járások között. Az InfoTandem infografikája.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cégbíróság

  Az üzletrész végrehajtási árverésen való értékesítésének a Gt.-ben és a Ptk.-ban írt szabályai lényegesen eltérőek, a Ptk. ugyanis az üzletrész ily módon történő megszerzésénél a társaság beleegyezésének jogintézményét alkalmazhatóvá teszi. Annak eldöntésénél, hogy a kft. jogszerűen tagadta-e meg beleegyezését az árverési vevő üzletrész-szerzéséhez, és ezért alappal mellőzte a tagváltozással kapcsolatos változásbejegyzési kérelem előterjesztését, elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy a társaság e határozat meghozatalánál a Gt. vagy a Ptk. hatálya alá tartozott vagy sem.

 • Fotó: shutterstock

  A gyakran változó jogszabályok követése jelentős kihívás elé állíthatja a cégeket, ezért a Grant Thornton idén is megrendezte az ügyfélnapot, aminek témája a 2018-as változások és aktualitások voltak. A meghívott szakemberek kiemelten tájékoztatták az ügyfeleket az online számlázás bevezetését és az új adóeljárási törvényeket érintő változásokról - olvasható az újságunkhoz eljuttatott közleményében, amely röviden összefoglalja a változásokat.

 • japán

  Tíz év elteltével Magyarország újra japán jenben bocsátott ki devizakötvényt, a 30 milliárd jen összegű 3 éves futamidejű kötvény kamata 0,37 százalék - közölte az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

 • laptop

  Várhatóan új szintet lép az adóhatóság és a cégek kapcsolatának digitalizációja az online számlaadat-jelentések elindulásával. A valós idejű számlaadatok alapján a NAV a vállalatok adókötelezettségeire és adóköveteléseire is jobban ráláthat majd.

 • gyár, robot

  Januárban az ipari termelés 6,9 százalékkal nőtt tavaly januárral összevetve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szeriont 6,7 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).