Zömmel használt lakásra igénylünk hitelt - infografika

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az idei első félévben folyósított lakáscélú hiteleknek immár a háromnegyede segítette használt lakások megszerzését. Az átlagos hitelösszeg 5,6 millió forint. Az InfoTandem infografikája.

A használt lakás vásárlását szolgáló szerződések hosszú évek óta messze a legnagyobb részt hasítják ki a folyósított lakáscélú hitelekből. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt bő másfél évtizedben csupán kétszer fordult elő, hogy az építési célú kölcsönök beelőzték őket: összegben 2001-ben, a darabszámot tekintve pedig 2004-ben (amikor korszerűsítésre, bővítésre is több ízben szerződtek, mint használt lakásra). Az évezred elejét jellemző 30–40 százalékos súlyuk azóta – ha hullámzásokkal is – emelkedő trendet mutat, s éppen tavaly ért a legmagasabbra: a darabszámnál 65,0, az összegnél 74,1 százalékig. Ezen belül mindkét szempontból az első félévben volt a csúcs, 67,2, illetve 75,7 százalékos részaránnyal. Az idei első félév mutatói ettől minimálisan ugyan elmaradnak, de gyakorlatilag így is hozzák a tavalyi átlagot. A használt lakásoknál mindez 195 milliárd forintot jelent, amely bő 30 ezer szerződésből jött össze.

lakáshitelek, InfoTandem

 

Az idei első hat hónapban egyébként összesen 47 ezer lakáshitelt folyósítottak, 264 milliárd forint értékben. Darabszámban ez 17 százalékos, összegben pedig 26 százalékos emelkedést tükröz az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Értékben a domináns súlyú, használtlakás-megszerzésre kapott kölcsönök közel negyedével nőttek, figyelemreméltó ugyanakkor, hogy a 12,2 százalékos részarányú építési cél esetében közel duplájára, 25 milliárd forint fölé ugrott a mutató. Ezzel be is előzték a tavalyi első félévben még második legnagyobbnak számító bővítési, korszerűsítési szegmenst. Utóbbi annyira visszaszorult (13 százaléknyit olvadt), hogy a szintén duplázó újlakás-vásárlási cél is elé vágott, 19 milliárdig emelkedve.

Egy átlagos lakáshitel az első félévben 5,6 millió forintot tett ki, futamideje pedig 15,1 évet. A legtovább, 17,8 évig a lakásépítési hitelek élnek, ezt az új lakások vásárlásához kapcsolódó konstrukciók követik, 17,5 évvel. A használt lakások hiteleinél 15,7 esztendő alatt fut ki egy átlagos szerződés, leggyorsabban pedig (11,4 év alatt) a bővítést, korszerűsítést szolgáló kontraktusok járnak le.

A teljes lakáshitel-állomány 2010-ben még a 4 ezer milliárdot is jócskán meghaladta, 2011 óta azonban folyamatosan olvad: 2017 júniusának végére 2917 milliárd forintig süllyedt, ami azonban még mindig a GDP 8,3 százalékának felel meg. A devizahitelek (amelyek 2014 végén még 52 százalékot tettek ki) gyakorlatilag eltűntek. Az államilag támogatott hitelek ma 23 százalékot képviselnek, vagyis a döntő többség támogatás nélkülinek számít. Az állomány 58 százaléka koncentrálódik a bankoknál, 28 százaléka a jelzáloghitel-intézeteknél; a lakás-takarékpénztárakra egytizednyi rész jut.

 

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • InfoTandem_telefonálás

  Immár csaknem 12 millió mobil-előfizetés áll szemben a 3,1 millió vezetékes fővonallal. A mobil adatforgalom a második negyedévben megközelítette a 30 ezer terabyte-ot. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_EU_sör

  Az uniós országok együttes sörtermelése tavaly is bővült valamelyest, tovább közelítve a 40 milliárd literes szinthez. A gyártás egyötödét Németország jegyzi. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  Negyedszázadnyi folyamatos bővülés után tavaly csaknem tizedével csökkent a magyarországi K+F ráfordítások összege az előző évhez képest. A GDP-arányos költés ezzel 1,22 százalékosra olvadt. Az InfoTandem infografikája.

   

 • InfoTandem_nyaralás

  A magyarok csaknem fele az idén nem jut el nyaralni. Akik elutaznak a nyári hónapokban, javarészt belföldön maradnak, s főként a Balatont választják. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_minimálbér-emelés

  Üzleti stratégiájuk átszabására készteti az idei minimálbéremelés a hazai vállalkozásokat, főként a kisebbeket. Leginkább a létszámemelésről való lemondás jön szóba; elbocsátást csak kevés helyen fontolgatnak emiatt. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_aggodalmak

  Míg az európai átlagpolgár a terrorizmusveszélyt teszi az első helyre a félni valók listáját, addig a magyarok főként a betegségektől tartanak. Az InfoTandem infografikája.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.