Infografika: zsugorodnak a K+F pénzek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Negyedszázadnyi folyamatos bővülés után tavaly csaknem tizedével csökkent a magyarországi K+F ráfordítások összege az előző évhez képest. A GDP-arányos költés ezzel 1,22 százalékosra olvadt. Az InfoTandem infografikája.

 

Hol kisebb, hol nagyobb mértékben, de 1992 óta a magyarországi K+F ráfordítások összege minden évben meghaladta a megelőző esztendő szintjét. A tempót tekintve 1997 volt a csúcsév, amikor 38 százalékos felfutást regisztráltak, de az ezredforduló körül is voltak 30 százalék feletti értékek. A most zajló évtizedben a növekedés egyszámjegyűre lassult (bár 2013-ban azért „becsúszott” egy 15,5 százalékos emelkedés is), de valamekkora plusz mindig összejött az utóbbi szűk negyedszázadban. Ez a masszív trend tört meg 2016-ban, amikor a kutatás-fejlesztésre jutó pénzek ismét csökkenésbe fordultak, nem is kicsit: folyó áron 8,8 százalékos visszaesést mért a Központi Statisztikai Hivatal.

Összegszerűen a tavalyi ráfordítások nemzetgazdasági szinten 427,2 milliárd forintra rúgtak. Ezen belül a tényleges kutató-fejlesztő tevékenységgel összefüggő kiadások összessége 372,5 milliárdot tett ki (7,7 százalékos visszaeséssel), míg a szükséges építési, gép-, műszer- és IT-beruházásokra 49,2 milliárd jutott (itt volt a nagyobb a mínusz: e téren 17,5 százalékos zsugorodástörtént).

A ráfordítások mellett a szegmens helyzetét a kutatóhelyek számának és a kutatással foglalkozók létszámának alakulása is jól jellemzi. Ezen mutatóknál a fordulat nem tavaly következett be, hanem már 2014-ben; azóta rendre évi néhány százalékos lemorzsolódás figyelhető meg. A 2016-ban működő 2727 kutatóhely 2,6 százalékkal kevesebb az előző évinél, s hasonló mértékű visszaesést tükröz az 54,6 ezer fős összlétszám is. Utóbbinál a jó hír az, hogy nagyobb (bő egytizedes) visszaesés a segédszemélyzetnél történt, miközben a kutatók létszáma minimálisan, 1,3 százalékkal emelkedett, megközelítve a 39 ezret.

Visszatérve a ráfordításokra, érdemes megnézni a finanszírozási szerkezetet, illetve azt is, mely forrásokból jutott kevesebb, s melyekből több a korábbinál. Az irányok e téren drasztikusan eltérő képet mutatnak. A három érdemi finanszírozó közül a vállalkozásokhoz, illetve a külföldi forrásokhoz kötődő kutatási-fejlesztési pénzek összege valamelyest még emelkedett is (3,5, illetve 1,2 százalékkal), miközben az állami költségvetés erre jutó forrásai 30,9 százalékkal zuhantak. Dacára annak, hogy a gazdaságpolitika a K+F területet jó ideje a kiemelt fontosságúak között emlegeti.A 427,2 milliárd forintos ráfordítás egyébiránt mindössze a GDP 1,22 százalékának felel meg, ami nagyon messze van nemcsak a skandináv országok 3 százalék feletti rátáitól, de a 2 százalék körüli uniós átlagtól is.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • InfoTandem_nyaralás

  A magyarok csaknem fele az idén nem jut el nyaralni. Akik elutaznak a nyári hónapokban, javarészt belföldön maradnak, s főként a Balatont választják. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_minimálbér-emelés

  Üzleti stratégiájuk átszabására készteti az idei minimálbéremelés a hazai vállalkozásokat, főként a kisebbeket. Leginkább a létszámemelésről való lemondás jön szóba; elbocsátást csak kevés helyen fontolgatnak emiatt. Az InfoTandem infografikája.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.