Infografika: zsugorodnak a K+F pénzek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Negyedszázadnyi folyamatos bővülés után tavaly csaknem tizedével csökkent a magyarországi K+F ráfordítások összege az előző évhez képest. A GDP-arányos költés ezzel 1,22 százalékosra olvadt. Az InfoTandem infografikája.

 

Hol kisebb, hol nagyobb mértékben, de 1992 óta a magyarországi K+F ráfordítások összege minden évben meghaladta a megelőző esztendő szintjét. A tempót tekintve 1997 volt a csúcsév, amikor 38 százalékos felfutást regisztráltak, de az ezredforduló körül is voltak 30 százalék feletti értékek. A most zajló évtizedben a növekedés egyszámjegyűre lassult (bár 2013-ban azért „becsúszott” egy 15,5 százalékos emelkedés is), de valamekkora plusz mindig összejött az utóbbi szűk negyedszázadban. Ez a masszív trend tört meg 2016-ban, amikor a kutatás-fejlesztésre jutó pénzek ismét csökkenésbe fordultak, nem is kicsit: folyó áron 8,8 százalékos visszaesést mért a Központi Statisztikai Hivatal.

Összegszerűen a tavalyi ráfordítások nemzetgazdasági szinten 427,2 milliárd forintra rúgtak. Ezen belül a tényleges kutató-fejlesztő tevékenységgel összefüggő kiadások összessége 372,5 milliárdot tett ki (7,7 százalékos visszaeséssel), míg a szükséges építési, gép-, műszer- és IT-beruházásokra 49,2 milliárd jutott (itt volt a nagyobb a mínusz: e téren 17,5 százalékos zsugorodástörtént).

A ráfordítások mellett a szegmens helyzetét a kutatóhelyek számának és a kutatással foglalkozók létszámának alakulása is jól jellemzi. Ezen mutatóknál a fordulat nem tavaly következett be, hanem már 2014-ben; azóta rendre évi néhány százalékos lemorzsolódás figyelhető meg. A 2016-ban működő 2727 kutatóhely 2,6 százalékkal kevesebb az előző évinél, s hasonló mértékű visszaesést tükröz az 54,6 ezer fős összlétszám is. Utóbbinál a jó hír az, hogy nagyobb (bő egytizedes) visszaesés a segédszemélyzetnél történt, miközben a kutatók létszáma minimálisan, 1,3 százalékkal emelkedett, megközelítve a 39 ezret.

Visszatérve a ráfordításokra, érdemes megnézni a finanszírozási szerkezetet, illetve azt is, mely forrásokból jutott kevesebb, s melyekből több a korábbinál. Az irányok e téren drasztikusan eltérő képet mutatnak. A három érdemi finanszírozó közül a vállalkozásokhoz, illetve a külföldi forrásokhoz kötődő kutatási-fejlesztési pénzek összege valamelyest még emelkedett is (3,5, illetve 1,2 százalékkal), miközben az állami költségvetés erre jutó forrásai 30,9 százalékkal zuhantak. Dacára annak, hogy a gazdaságpolitika a K+F területet jó ideje a kiemelt fontosságúak között emlegeti.A 427,2 milliárd forintos ráfordítás egyébiránt mindössze a GDP 1,22 százalékának felel meg, ami nagyon messze van nemcsak a skandináv országok 3 százalék feletti rátáitól, de a 2 százalék körüli uniós átlagtól is.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • InfoTandem_nyaralás

  A magyarok csaknem fele az idén nem jut el nyaralni. Akik elutaznak a nyári hónapokban, javarészt belföldön maradnak, s főként a Balatont választják. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_minimálbér-emelés

  Üzleti stratégiájuk átszabására készteti az idei minimálbéremelés a hazai vállalkozásokat, főként a kisebbeket. Leginkább a létszámemelésről való lemondás jön szóba; elbocsátást csak kevés helyen fontolgatnak emiatt. Az InfoTandem infografikája.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Google

  Rekordösszegű, 4,34 milliárd eurós (nagyjából 1400 milliárd forint) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, amiért az amerikai internetes óriásvállalat visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonokon és tableteken.

 • ügynök

  Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mi alapján dönti el az adóhatóság, hogy mely társaságoknál, magánszemélyeknél végez ellenőrzést. A közérdekű bejelentések nyomán indult eljárások száma elenyésző, mára a NAV komplex kockázatelemzési és kiválasztási rendszerének folyamatai a meghatározóak e kérdésben.

 • pénz

  Vádat emeltek ötven ember ellen, mert egy számlázási láncon keresztül több mint négymilliárd forint adót csaltak el – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.

 • tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  Az esetek nagy részében a munkavállaló akkor indít pert a munkáltatójával szemben, ha a munkaviszony már véget ért. Nincs azonban akadálya, hogy a munkavállaló egy fennálló munkaviszony mellett vitassa a foglalkoztatása jogszerűségét. Ez önmagában semmilyen kötelezettségszegést nem jelent a munkavállaló részéről, noha kétségkívül kényes helyzetet eredményez.