Infografika: zsugorodnak a K+F pénzek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Negyedszázadnyi folyamatos bővülés után tavaly csaknem tizedével csökkent a magyarországi K+F ráfordítások összege az előző évhez képest. A GDP-arányos költés ezzel 1,22 százalékosra olvadt. Az InfoTandem infografikája.

 

Hol kisebb, hol nagyobb mértékben, de 1992 óta a magyarországi K+F ráfordítások összege minden évben meghaladta a megelőző esztendő szintjét. A tempót tekintve 1997 volt a csúcsév, amikor 38 százalékos felfutást regisztráltak, de az ezredforduló körül is voltak 30 százalék feletti értékek. A most zajló évtizedben a növekedés egyszámjegyűre lassult (bár 2013-ban azért „becsúszott” egy 15,5 százalékos emelkedés is), de valamekkora plusz mindig összejött az utóbbi szűk negyedszázadban. Ez a masszív trend tört meg 2016-ban, amikor a kutatás-fejlesztésre jutó pénzek ismét csökkenésbe fordultak, nem is kicsit: folyó áron 8,8 százalékos visszaesést mért a Központi Statisztikai Hivatal.

Összegszerűen a tavalyi ráfordítások nemzetgazdasági szinten 427,2 milliárd forintra rúgtak. Ezen belül a tényleges kutató-fejlesztő tevékenységgel összefüggő kiadások összessége 372,5 milliárdot tett ki (7,7 százalékos visszaeséssel), míg a szükséges építési, gép-, műszer- és IT-beruházásokra 49,2 milliárd jutott (itt volt a nagyobb a mínusz: e téren 17,5 százalékos zsugorodástörtént).

A ráfordítások mellett a szegmens helyzetét a kutatóhelyek számának és a kutatással foglalkozók létszámának alakulása is jól jellemzi. Ezen mutatóknál a fordulat nem tavaly következett be, hanem már 2014-ben; azóta rendre évi néhány százalékos lemorzsolódás figyelhető meg. A 2016-ban működő 2727 kutatóhely 2,6 százalékkal kevesebb az előző évinél, s hasonló mértékű visszaesést tükröz az 54,6 ezer fős összlétszám is. Utóbbinál a jó hír az, hogy nagyobb (bő egytizedes) visszaesés a segédszemélyzetnél történt, miközben a kutatók létszáma minimálisan, 1,3 százalékkal emelkedett, megközelítve a 39 ezret.

Adómentességek az áfa rendszerében

A kiadvány első részében az olyan adómentességeket tárgyaljuk részletesen, amelyekhez nem kapcsolódik áfa-levonási lehetőség. A kiadvány második része az áfa-levonással együtt járó adómentes termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások, valamint az adómentes termékimport szabályaival foglalkozik.

Az áfa kiskönyvtár sorozat kötetei most elérhetőek a kettőt fizet, hármat vihet akció keretén belül is! Az akció részleteiért kattintson ide!

Megrendelés >>

Visszatérve a ráfordításokra, érdemes megnézni a finanszírozási szerkezetet, illetve azt is, mely forrásokból jutott kevesebb, s melyekből több a korábbinál. Az irányok e téren drasztikusan eltérő képet mutatnak. A három érdemi finanszírozó közül a vállalkozásokhoz, illetve a külföldi forrásokhoz kötődő kutatási-fejlesztési pénzek összege valamelyest még emelkedett is (3,5, illetve 1,2 százalékkal), miközben az állami költségvetés erre jutó forrásai 30,9 százalékkal zuhantak. Dacára annak, hogy a gazdaságpolitika a K+F területet jó ideje a kiemelt fontosságúak között emlegeti.A 427,2 milliárd forintos ráfordítás egyébiránt mindössze a GDP 1,22 százalékának felel meg, ami nagyon messze van nemcsak a skandináv országok 3 százalék feletti rátáitól, de a 2 százalék körüli uniós átlagtól is.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • InfoTandem_nyaralás

  A magyarok csaknem fele az idén nem jut el nyaralni. Akik elutaznak a nyári hónapokban, javarészt belföldön maradnak, s főként a Balatont választják. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_minimálbér-emelés

  Üzleti stratégiájuk átszabására készteti az idei minimálbéremelés a hazai vállalkozásokat, főként a kisebbeket. Leginkább a létszámemelésről való lemondás jön szóba; elbocsátást csak kevés helyen fontolgatnak emiatt. Az InfoTandem infografikája.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • forint_pénz

  Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • munkanélküliség

  Július-szeptemberben már a harmadik egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban és az euróövezetben, jelezve, hogy erős gazdasági növekedés mellett egyre feszítettebbé válik a munkaerőpiac.

 • vasút

  Vasúti teherszállítmányokban, vasérc alá rejtve találtak cigarettát a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • vám

  Jelentős változás előtt áll a nemzeti vámszabályozás. Az RSM Blog összegyűjtötte a lefontosabb tudnivalókat.

 • ajándék

  A digitális fejlődés egyik mellékhatásaként tapasztalhattuk meg ebben az évben, hogy az e-szja bevallások sikeres bevezetésével párhuzamban a civil szervezetek számára felajánlott 1 százalékos adományok összege lecsökkent. A céges adományok és ezek adókedvezménye azonban nem változott, érdemes ezzel is számolni év vége előtt!