Béremeléssel toboroznak a kkv-k - infografika

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A súlyos szakemberhiány a bérek emelésére ösztönzi a hazai kis- és középvállalkozásokat. A cégek háromnegyede növelné a következő időszakban a fizetéseket. Az InfoTandem infografikája.

Munkaerőhiányra visszavezethető problémával a hazai kis- és középvállalkozások kétharmadának kellett szembesülnie az elmúlt egy évben. Ma már számos területen a jó szakemberek megtalálása és odacsábítása, vagy épp megtartása okozza a legnagyobb fejtörést. Olyannyira, hogy a K&H és a GfK együttműködésében negyedévente, 500 magyarországi székhelyű vállalkozás megkérdezésével készülő kkv bizalmi index felmérés tanúsága szerint jelenleg toronymagasan a munkaerő- és szakemberhiány számít a fő akadálynak a cégek működésében. A 2017 őszi kutatás során a válaszadók 58 százaléka jelölte ezt meg a gátló tényezők között, miközben pénz- és tőkehiányra csupán 27 százalékuk panaszkodott. A gyenge kereslet és az elégtelen kapacitások egyaránt a kkv-k egynegyedénél adnak okot aggodalomra. Ezekhez képest a jogszabályi problémák – a maguk 6 százalékos említési arányával – szinte elhanyagolhatónak tűnnek.

InfoTandem_kkv_kilátások

A következő egy év kilátásait firtató kérdésre átlagosan a kkv-k 36 százaléka nyilatkozott úgy, hogy emelni szeretné a létszámot (ez lényegesen magasabb a 2017 elején mértnél). A legeltökéltebbek a kisvállalkozások (azaz a 100–300 millió forintos éves forgalmú szereplők), amelyek közül 42 százalék tervez létszámbővítést. Leépítésektől a vizsgált kör legfeljebb 5 százalékánál kell tartani.

A jó szakemberek elhelyezkedési esélyei tehát kedvezőek, nem mindegy ugyanakkor, milyen szektorban szeretne valaki állást találni. A leginkább fogadó kész ágazat most az ipar, itt minden második vállalkozás erősítené a stábot, szemben például a kereskedelemmel és az agráriummal, ahol csak minden negyedik készül erre. Utóbbi szegmens mellett szólhat viszont a bérszempont: a mezőgazdasági kkv-k szinte egységesen, 88 százalékban azzal kalkulálnak, hogy emelik a béreket a következő időszakban. Meglehet, esetükben e mögött főleg az munkál, hogy legalább megtarthassák a legjobb dolgozóikat.

A béremelési trend azonban nem korlátozódik az agrárterületre, sőt: összességében a kis- és középvállalkozások háromnegyedét jellemzi ez a hozzáállás, átlagosan 9,5 százalékos növelésben gondolkozva. Mindkét adat rekordnak számít a 2004 óta frissített (tíz részindex súlyozott átlagaként kalkulált) bizalmi index történetében.

Az ipar és a szolgáltatások az átlagot hozzák e téren, de a kereskedelemnél is 72 százalékos a bérnöveléssel számolók aránya. Méretszempontból itt a középvállalkozások járnak az élen (a 300 millió és 2 milliárd forint közötti bevételűeket sorolják ide), közülük 86 százalék kész élni ezzel az eszközzel.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • infografika

  Több mint 4 millió jármű rója a magyarországi utakat, ezen belül autóból minden harmadik lakosra jut egy. Az átlagéletkor június végén 13,9 év volt, enyhén romlik. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  A magyar agrárium kibocsátásának értéke 4,1 százalékkal nőtt tavaly, ami a visszaeső uniós piacon nem számít rossznak. A teljes hazai kibocsátás több mint egynegyede a gabonafélékhez kötődik. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_föld

  Háromszor több földterületet értékesítettek tavaly, mint egy évvel korábban, miközben az átlagárak több mint ötödével nőttek. Főként szántók cseréltek gazdát; a hektáronkénti árban hétszeres különbség is akad a járások között. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  Három éve tart a lejtmenet a személyi számítógépek globális piacán. A meghatározó szereplők közül csak az éllovas tudta növelni eladásait a harmadik negyedévben. Az InfoTandem infografikája.

   

 • lakáshitelek, InfoTandem

  Az idei első félévben folyósított lakáscélú hiteleknek immár a háromnegyede segítette használt lakások megszerzését. Az átlagos hitelösszeg 5,6 millió forint. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_telefonálás

  Immár csaknem 12 millió mobil-előfizetés áll szemben a 3,1 millió vezetékes fővonallal. A mobil adatforgalom a második negyedévben megközelítette a 30 ezer terabyte-ot. Az InfoTandem infografikája.

 • üzemanyagárak

  A 95-ös benzin és a gázolaj árát „követi” az MTI infografikája.

 • InfoTandem_EU_sör

  Az uniós országok együttes sörtermelése tavaly is bővült valamelyest, tovább közelítve a 40 milliárd literes szinthez. A gyártás egyötödét Németország jegyzi. Az InfoTandem infografikája.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Varga Mihály

  Biztosítani kell az egyenlő elbánást az uniós áfareform során, a tagállamok közötti különbségtétel elfogadhatatlan lenne - hangsúlyozta az Európai Bizottság múlt héten bemutatott áfajavaslata kapcsán Varga Mihály az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácsülésén.

 • offshore, adóparadicsom, adóelkerülés

  Lekerült nyolc ország kedden az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, korábban még tizenhét államot tartalmazó feketelistájáról, amelyet kevesebb mint két hónappal ezelőtt hagytak jóvá.

 • okostelefon

  A hazai kkv-k csupán fele aktív digitálisan. Mindössze minden második vállalkozásnak van saját honlapja, és közel minden harmadik cég marketing tevékenység nélkül próbál életben maradni – hangzott el a K&H és a Google Magyarország által közösen szervezett ingyenes, a mobile-first világ kihívásait és lehetőségeit fókuszba állító Google Digital Workshop eseményen. Az online jelenlét óriási lehetőségeket rejt a kkv-szektornak, ezért az idei teendők közé érdemes felvésni a digitális fejlődést és a mobilra optimalizált weboldal létrehozását is.

 • tej

  Áfacsökkentést és fokozottabb ellenőrzést sürgetnek a tejágazat szereplői a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)  keddi közleménye szerint.

 • hipermarket

  A Lidl Magyarország 2018. március 1-jével átlagosan 20 százalékkal emeli a 8 órás munkaidőben dolgozó bolti és raktári fizikai munkavállalók, valamint az üzletvezetők bérét, ezt követően a bolti dolgozók havi keresete eléri majd a bruttó 290 ezer és 320 ezer forintot, az üzletvezetők havi fizetése pedig bruttó 658 ezer forinttól 720 ezer forintig terjedhet - közölte a vállalat kedden.