Mélyponton a munkanélküliség az euróövezetben

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Novemberben a várakozásoknak megfelelően közel kilenc éves mélypontra csökkent az euróövezet munkanélküliségi rátája az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett kimutatása alapján.

Novemberben az elemzői várakozásokkal összhangban 8,7 százalékra, 2009 januárja óta a legalacsonyabbra csökkent a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta az euróövezet 19 tagállamában az októberi 8,8 százalékról és a 2016 novemberi 9,8 százalékról. 

Az Európai Unió 28 tagállamában novemberben 7,3 százalékra csökkent a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta az októberi 7,4 százalékról és az előző év novemberi 8,3 százalékról. Az EU 2017 novemberi munkanélküliségi rátája 2008 októbere óta a legalacsonyabb.

Novemberben 18,116 millióan voltak munka nélkül az Európai Unióban, ezen belül 14,263 millióan az euróövezetben. Az októberihez képest a munkanélküliek száma az EU-ban 155 ezerrel, az euróövezetben 107 ezerrel csökkent. Éves összevetésben a csökkenés az EU-ban 2,133 millió, az euróövezetben 1,561 millió volt.

Az Európai Unió összes olyan tagállamában ahonnan összehasonlítható adatok állnak rendelkezésre csökkent a munkanélküliségi ráta az előző évihez képest novemberben. A legnagyobb mértékű éves csökkenést Görögországban regisztrálták, 23,2 százalékról 20,5 százalékra (szeptemberi adatok), valamint Portugáliában 10,5 százalékról 8,2 százalékra, Horvátországban 12,5 százalékról 10,4 százalékra, Cipruson pedig 13,1 százalékról 11,0 százalékra.

 

Novemberben a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 2,5 százalékosat a Cseh Köztársaságban regisztrálták. Máltán és Németországban novemberben 3,6 százalék, Magyarországon pedig (az Eurostat októberi adatai szerint) az EU-ban a negyedik legalacsonyabb, 4,0 százalék volt a munkanélküliségi ráta. 

A legmagasabb munkanélküliségi ráta Görögországban volt, 20,5 százalékos (szeptemberi adat), Spanyolországban novemberben 16,7 százalékos, Cipruson és Olaszországban pedig 11,0 százalékos. 

A fiatalkorú (25 év alatti) lakosság körében novemberben 16,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az EU-ban és 18,2 százalékos az euróövezetben, alacsonyabb az egy évvel korábbi 18,2 és 20,5 százalékkal. 

A fiatalkorúak körében a Cseh Köztársaságban volt a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta novemberben, 5,0 százalékos. Németországban 6,6 százalék, Magyarországon pedig (októberi adat) 10,5 százalék volt a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája. A legmagasabb fiatalkorú munkanélküliségi rátát Görögországban regisztrálták, 39,5 százalékosat (szeptemberi adat), illetve Spanyolországban 37,9 százalékosat és Olaszországban 32,7 százalékosat.

(MTI)

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • grafikon

  A márciusi 11,3 százalékos növekedéssel együtt 12,4 százalékkal nőttek a keresetek az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A márciusban és az első negyedévben egyaránt két százalékos inflációval számolva a reálkereset emelkedése 9,1, illetve 10,2 százalékos volt éves összehasonlításban.

 • felni

  Hamis felniket foglaltak le a Győr-Moson-Sopron megyei pénzügyőrök egy autóalkatrész-forgalmazó üzletben. Az elkövető a hamisítványok fogalmazásával, illetve azok internetes reklámozásával, becslés alapján mintegy négymillió forint vagyoni hátrányt okozott a jogtulajdonosoknak – olvasható az adóhatóság Facebook oldalán.

   

 • Varga Mihály

  Szigorú költségvetést, magas gazdasági növekedést és adócsökkentéseket ígért a pénzügyminiszter.

 • pizza

  Nem volt sem adószámuk, sem engedélyük, csak eladó pizzájuk.

 • Adó kódex

  Az Adó kódex legfrissebb számából átfogó képet kaphat a pénzmosás megelőzését szolgáló szabályozásról.