Mélyponton a munkanélküliség az euróövezetben

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Novemberben a várakozásoknak megfelelően közel kilenc éves mélypontra csökkent az euróövezet munkanélküliségi rátája az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett kimutatása alapján.

Novemberben az elemzői várakozásokkal összhangban 8,7 százalékra, 2009 januárja óta a legalacsonyabbra csökkent a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta az euróövezet 19 tagállamában az októberi 8,8 százalékról és a 2016 novemberi 9,8 százalékról. 

Az Európai Unió 28 tagállamában novemberben 7,3 százalékra csökkent a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta az októberi 7,4 százalékról és az előző év novemberi 8,3 százalékról. Az EU 2017 novemberi munkanélküliségi rátája 2008 októbere óta a legalacsonyabb.

Novemberben 18,116 millióan voltak munka nélkül az Európai Unióban, ezen belül 14,263 millióan az euróövezetben. Az októberihez képest a munkanélküliek száma az EU-ban 155 ezerrel, az euróövezetben 107 ezerrel csökkent. Éves összevetésben a csökkenés az EU-ban 2,133 millió, az euróövezetben 1,561 millió volt.

Az Európai Unió összes olyan tagállamában ahonnan összehasonlítható adatok állnak rendelkezésre csökkent a munkanélküliségi ráta az előző évihez képest novemberben. A legnagyobb mértékű éves csökkenést Görögországban regisztrálták, 23,2 százalékról 20,5 százalékra (szeptemberi adatok), valamint Portugáliában 10,5 százalékról 8,2 százalékra, Horvátországban 12,5 százalékról 10,4 százalékra, Cipruson pedig 13,1 százalékról 11,0 százalékra.

 

Novemberben a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 2,5 százalékosat a Cseh Köztársaságban regisztrálták. Máltán és Németországban novemberben 3,6 százalék, Magyarországon pedig (az Eurostat októberi adatai szerint) az EU-ban a negyedik legalacsonyabb, 4,0 százalék volt a munkanélküliségi ráta. 

A legmagasabb munkanélküliségi ráta Görögországban volt, 20,5 százalékos (szeptemberi adat), Spanyolországban novemberben 16,7 százalékos, Cipruson és Olaszországban pedig 11,0 százalékos. 

A fiatalkorú (25 év alatti) lakosság körében novemberben 16,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az EU-ban és 18,2 százalékos az euróövezetben, alacsonyabb az egy évvel korábbi 18,2 és 20,5 százalékkal. 

A fiatalkorúak körében a Cseh Köztársaságban volt a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta novemberben, 5,0 százalékos. Németországban 6,6 százalék, Magyarországon pedig (októberi adat) 10,5 százalék volt a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája. A legmagasabb fiatalkorú munkanélküliségi rátát Görögországban regisztrálták, 39,5 százalékosat (szeptemberi adat), illetve Spanyolországban 37,9 százalékosat és Olaszországban 32,7 százalékosat.

(MTI)

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • GDPR, EU

  Nyilvános a GDPR alapján kiszabható közigazgatási bírságról szóló iránymutatás – írja az adatvedelmirendelet.hu.

 • Facebook

  Történtek előrelépések, a vizsgált közösségi médiavállalatok közül kettő, a Facebook és a Twitter működése azonban továbbra sem felel meg teljes mértékben az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak - közölte az Európai Bizottság.

 • sztrájk

  A szakszervezet 19 százalékos béremelést követel – írja az Index.

 • számítógép_klaviatura

  A valós idejű számlaadat-szolgáltatáshoz kapcsolódó technikai dokumentáció elérhetővé vált az adóhatóság oldalán. Ha eddig nem is, a leírásból egyértelműen kiderül, hogy a cégek új feladatának megoldásához pénzügyi, adós és IT kompetenciákra is szükség van, mindvégig a folyamat során.

 • fired2

  A jogviszony létesítését megelőzően tanúsított magatartások nem értelmezhetőek kötelezettségszegésként, mert kötelezettségszegés csak az adott jogviszonnyal összefüggésben és annak fennállása alatt értelmezhető - a Kúria eseti döntése.