Mélyponton a munkanélküliség az euróövezetben

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Novemberben a várakozásoknak megfelelően közel kilenc éves mélypontra csökkent az euróövezet munkanélküliségi rátája az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett kimutatása alapján.

Novemberben az elemzői várakozásokkal összhangban 8,7 százalékra, 2009 januárja óta a legalacsonyabbra csökkent a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta az euróövezet 19 tagállamában az októberi 8,8 százalékról és a 2016 novemberi 9,8 százalékról. 

Az Európai Unió 28 tagállamában novemberben 7,3 százalékra csökkent a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta az októberi 7,4 százalékról és az előző év novemberi 8,3 százalékról. Az EU 2017 novemberi munkanélküliségi rátája 2008 októbere óta a legalacsonyabb.

Novemberben 18,116 millióan voltak munka nélkül az Európai Unióban, ezen belül 14,263 millióan az euróövezetben. Az októberihez képest a munkanélküliek száma az EU-ban 155 ezerrel, az euróövezetben 107 ezerrel csökkent. Éves összevetésben a csökkenés az EU-ban 2,133 millió, az euróövezetben 1,561 millió volt.

Az Európai Unió összes olyan tagállamában ahonnan összehasonlítható adatok állnak rendelkezésre csökkent a munkanélküliségi ráta az előző évihez képest novemberben. A legnagyobb mértékű éves csökkenést Görögországban regisztrálták, 23,2 százalékról 20,5 százalékra (szeptemberi adatok), valamint Portugáliában 10,5 százalékról 8,2 százalékra, Horvátországban 12,5 százalékról 10,4 százalékra, Cipruson pedig 13,1 százalékról 11,0 százalékra.

Tartson előadást a XV. Magyar Munkajogi Konferencián

 A Wolters Kluwer Kft. a fiatal tehetségek elkötelezett támogatójaként pályázatot ír ki a XV. Magyar Munkajogi Konferencián szemináriumi előadás megtartására.

Pályázatot azok a munkajog iránt érdeklődő fiatalok nyújthatnak be, akik még nem töltötték be a harmincadik életévüket.

Pályázással kapcsolatos részletes információk >>

 

Novemberben a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 2,5 százalékosat a Cseh Köztársaságban regisztrálták. Máltán és Németországban novemberben 3,6 százalék, Magyarországon pedig (az Eurostat októberi adatai szerint) az EU-ban a negyedik legalacsonyabb, 4,0 százalék volt a munkanélküliségi ráta. 

A legmagasabb munkanélküliségi ráta Görögországban volt, 20,5 százalékos (szeptemberi adat), Spanyolországban novemberben 16,7 százalékos, Cipruson és Olaszországban pedig 11,0 százalékos. 

A fiatalkorú (25 év alatti) lakosság körében novemberben 16,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az EU-ban és 18,2 százalékos az euróövezetben, alacsonyabb az egy évvel korábbi 18,2 és 20,5 százalékkal. 

A fiatalkorúak körében a Cseh Köztársaságban volt a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta novemberben, 5,0 százalékos. Németországban 6,6 százalék, Magyarországon pedig (októberi adat) 10,5 százalék volt a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája. A legmagasabb fiatalkorú munkanélküliségi rátát Görögországban regisztrálták, 39,5 százalékosat (szeptemberi adat), illetve Spanyolországban 37,9 százalékosat és Olaszországban 32,7 százalékosat.

(MTI)

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • online vásárlás

  Már csak kevesebb, mint fél év felkészülési idő maradt az online számla-adatszolgáltatás bevezetésére. „A felkészülés pedig nemcsak a számlázó szoftverfejlesztő cégeket érinti” – figyelmeztet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója – „hanem minden vállalkozást. Legsúlyosabban talán azokat, melyek saját számlázási, ügyviteli rendszert használnak. Ők jellemzően nagyobb, sokszor nemzetközi hátterű vállalatcsoportok.” Ha valaki csúszik a rendszer elindításával, vagy nem megfelelően küldi át az adatokat, akár 1 millió Ft-os bírságot kockáztat, a számla befogadója pedig elvesztheti áfa-levonási jogát. A hatóság minden hibáért a kibocsátó adózót fogja felelőssé tenni, még ha a szoftverfejlesztő vagy a számlázással megbízott alvállalkozó okozta is a mulasztást.

 • pénz

  Idén hat százalék felett alakulhat a reálkeresetek emelkedése a tárca számításai szerint - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

 • panellakás

  A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. 

 • nav_logo

  Ismét számos fontos dologról tájékoztatott a NAV: feltárultak az áfacsökkentés részletei, frissült számos információs füzet, és bemutatták az ellenőrzési eljárás digitalizációjához szükséges ELLUGY nyomtatványt.

 • vonat

  Év elején többször is kapnak levelet a nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától. Januárban kapják meg a tájékoztató levelet az előző évben folyósított ellátás összesített összegéről és az ellátás 2018. évi emelésének mértékéről és az emelt összegről. Az ellátottak utazási utalványát legkésőbb március 31-ig adják postára.