Munkavállalói hiba rossz munkaszervezés miatt

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A munka megszervezése a munkáltató kötelezettsége. Ha a munkavállaló a munkavégzéshez nem kapja meg a szükséges információkat, illetve nem biztosítottak a megfelelő munkafeltételek, akkor az ebből eredő hibákért felelősségre nem vonható. Erre mutat rá a Kúria egy közelmúltbeli esete.

A tényállás szerint a munkavállaló kézbesítő munkakörben dolgozott. 2013 augusztusától kezdődően vele szemben 42 darab panaszbeadványt nyújtottak be, amely miatt a munkáltató fokozott ellenőrzést rendelt el. Az erről készült vizsgálati jelentés azonban csupán három panasz tekintetében állapította meg, hogy az jogos volt. Emellett a munkáltató szabályszegés miatt több ízben írásbeli figyelmeztetésben részesítette a munkavállalót. Mindezek alapján a munkáltató azonnali hatályú felmondással megszüntette a munkavállaló jogviszonyát.

A munkavállaló vitatta a munkaviszony megszüntetésének jogszerűségét. Keresetében előadta, hogy a munkavégzés körülményei olyanok voltak, amelyek a panaszbeadványok számának növekedését eredményezték, de ezek a beadványok egyébként sem voltak megalapozottak. Érvelése szerint a munkavégzési területe gyakran változott, így nem tudott megfelelő helyismeretet szerezni. Ezt a védekezést az elsőfokú bíróság nem fogadta el. A bíróság rámutatott, hogy a kézbesítők nem egy adott járatra, hanem általánosságban kézbesítői tevékenységre kerülnek alkalmazásra, így a munkáltató jogosult kijelölni a szolgálatszervezés körében, hogy az adott munkavállalónak melyik járaton kell szolgálatot teljesítenie.

A munkavállaló fellebbezésére eljárt másodfokú bíróság nem értett egyet az elsőfokú ítélettel, és jogellenesnek minősítette az azonnali hatályú felmondást. Rámutatott arra, hogy a munkáltató azonnali hatályú felmondása az ügyfélpanaszokra hivatkozik, amelyek közül viszont mindössze hármat talált maga a munkáltató jogosnak. A munkáltató ellenőrzési jelentése is úgy fogalmaz, hogy a kiemelkedő darabszámú panaszbejelentés „feltételezi”, hogy a munkavállaló sorozatosan vét a kézbesítési szabályok ellen. Ebből következően tehát maga a vizsgálat is csupán feltételezéseken alapul, és nem pedig bizonyított tényként rögzíti a kézbesítési szabályok sorozatos megsértését.

Kommentár a munka törvénykönyvéhez 2017

Az új kiadás feldolgozza a munka törvénykönyve időközben bekövetkezett módosításait, és a Kúria jogalkalmazási tevékenységét. Részletesen áttekinti a Ptk. munkajogban is alkalmazandó rendelkezéseit, valamint tárgyalja a régi Pp. hatályban lévő és az új Pp. 2018-tól alkalmazandó munkajoggal kapcsolatos szabályait.

Megrendelés >>

 

A másodfokú bíróság jelentőséget tulajdonított a munkavállaló munkakörülményeinek is. Mint kiemelte, a munkavállalónak nem volt állandó járása, helyettesítést végzett, esetenként csak reggel tudta meg, éppen hol kell dolgoznia. A helyettesített járásokban nem minden esetben kapta meg a megfelelő információt a munkavégzéshez (pl. kapukódokat, kulcsokat). A munkavállaló mindezt tanúvallomásokkal is alátámasztotta.

A másodfokú bíróság ítéletével a Kúria is egyetértett. Mint kiemelte, a munkáltató még a felülvizsgálati kérelmében sem cáfolta, hogy a munkavállalónak rövid időn belül 14 járásban kellett dolgoznia. Márpedig a megfelelő munkafeltételek biztosítása a munkáltató kötelezettsége, a rendkívül sok körzetben történő foglalkoztatás – az ottani körülmények kiismerésének lehetetlensége – pedig nyilvánvalóan nehezítette a munkavégzést. Így az összesen három jogosnak talált panasz nem volt elegendő az azonnali hatályú felmondás megalapozásához (BH2018/22.)

Egyre gyakoribbá válnak a hasonló esetek a munkaerő-hiánnyal érintett ágazatokban. Ha a munkakörülmények változnak (a megszokott munkavégzési hely, feladatkör változik, vagy munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatást rendel el a munkáltató), az nagyban felerősíti a munkáltató tájékoztatási kötelezettségének fontosságát. Új körülmények között az egyébként hosszabb ideje foglalkoztatott munkavállaló is kezdőként viselkedik, az ebből eredő esetleges mulasztásokért, adminisztratív hibákért pedig nem lehet azonos súlyú a felelőssége, mint egy tapasztalt munkatársé.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • pénz

  A munkavállaló felelősségre vonásához jellemzően valamilyen vétkes magatartás, munkaviszonyból származó kötelezettség megszegése szükséges. Léteznek azonban olyan munkakörök, illetve feladatok, amelyek esetén a kárfelelősség megállapításához nem kell munkavállalói hiba. A pénzt, értéket, árukészletet kezelő munkavállaló a keletkezett hiányért helytállni tartozik, függetlenül attól, hogy a hiányt nem ő idézte elő. Ezen szigorú kárfelelősség érvényesítéséhez azonban meghatározott formai és tartalmi előfeltételeknek kell megfelelni és a kárt nem lehet automatikusan a munkabérből levonni. Az új Mt. által bevezetett munkavállalói biztosíték az ilyen jellegű kárigények érvényesítését hivatott elősegíteni.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cégbíróság

  Az üzletrész végrehajtási árverésen való értékesítésének a Gt.-ben és a Ptk.-ban írt szabályai lényegesen eltérőek, a Ptk. ugyanis az üzletrész ily módon történő megszerzésénél a társaság beleegyezésének jogintézményét alkalmazhatóvá teszi. Annak eldöntésénél, hogy a kft. jogszerűen tagadta-e meg beleegyezését az árverési vevő üzletrész-szerzéséhez, és ezért alappal mellőzte a tagváltozással kapcsolatos változásbejegyzési kérelem előterjesztését, elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy a társaság e határozat meghozatalánál a Gt. vagy a Ptk. hatálya alá tartozott vagy sem.

 • Fotó: shutterstock

  A gyakran változó jogszabályok követése jelentős kihívás elé állíthatja a cégeket, ezért a Grant Thornton idén is megrendezte az ügyfélnapot, aminek témája a 2018-as változások és aktualitások voltak. A meghívott szakemberek kiemelten tájékoztatták az ügyfeleket az online számlázás bevezetését és az új adóeljárási törvényeket érintő változásokról - olvasható az újságunkhoz eljuttatott közleményében, amely röviden összefoglalja a változásokat.

 • japán

  Tíz év elteltével Magyarország újra japán jenben bocsátott ki devizakötvényt, a 30 milliárd jen összegű 3 éves futamidejű kötvény kamata 0,37 százalék - közölte az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

 • laptop

  Várhatóan új szintet lép az adóhatóság és a cégek kapcsolatának digitalizációja az online számlaadat-jelentések elindulásával. A valós idejű számlaadatok alapján a NAV a vállalatok adókötelezettségeire és adóköveteléseire is jobban ráláthat majd.

 • gyár, robot

  Januárban az ipari termelés 6,9 százalékkal nőtt tavaly januárral összevetve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szeriont 6,7 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Olvasta már? close