Munkavállalói hiba rossz munkaszervezés miatt

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A munka megszervezése a munkáltató kötelezettsége. Ha a munkavállaló a munkavégzéshez nem kapja meg a szükséges információkat, illetve nem biztosítottak a megfelelő munkafeltételek, akkor az ebből eredő hibákért felelősségre nem vonható. Erre mutat rá a Kúria egy közelmúltbeli esete.

A tényállás szerint a munkavállaló kézbesítő munkakörben dolgozott. 2013 augusztusától kezdődően vele szemben 42 darab panaszbeadványt nyújtottak be, amely miatt a munkáltató fokozott ellenőrzést rendelt el. Az erről készült vizsgálati jelentés azonban csupán három panasz tekintetében állapította meg, hogy az jogos volt. Emellett a munkáltató szabályszegés miatt több ízben írásbeli figyelmeztetésben részesítette a munkavállalót. Mindezek alapján a munkáltató azonnali hatályú felmondással megszüntette a munkavállaló jogviszonyát.

A munkavállaló vitatta a munkaviszony megszüntetésének jogszerűségét. Keresetében előadta, hogy a munkavégzés körülményei olyanok voltak, amelyek a panaszbeadványok számának növekedését eredményezték, de ezek a beadványok egyébként sem voltak megalapozottak. Érvelése szerint a munkavégzési területe gyakran változott, így nem tudott megfelelő helyismeretet szerezni. Ezt a védekezést az elsőfokú bíróság nem fogadta el. A bíróság rámutatott, hogy a kézbesítők nem egy adott járatra, hanem általánosságban kézbesítői tevékenységre kerülnek alkalmazásra, így a munkáltató jogosult kijelölni a szolgálatszervezés körében, hogy az adott munkavállalónak melyik járaton kell szolgálatot teljesítenie.

A munkavállaló fellebbezésére eljárt másodfokú bíróság nem értett egyet az elsőfokú ítélettel, és jogellenesnek minősítette az azonnali hatályú felmondást. Rámutatott arra, hogy a munkáltató azonnali hatályú felmondása az ügyfélpanaszokra hivatkozik, amelyek közül viszont mindössze hármat talált maga a munkáltató jogosnak. A munkáltató ellenőrzési jelentése is úgy fogalmaz, hogy a kiemelkedő darabszámú panaszbejelentés „feltételezi”, hogy a munkavállaló sorozatosan vét a kézbesítési szabályok ellen. Ebből következően tehát maga a vizsgálat is csupán feltételezéseken alapul, és nem pedig bizonyított tényként rögzíti a kézbesítési szabályok sorozatos megsértését.

Kommentár a munka törvénykönyvéhez 2017

Az új kiadás feldolgozza a munka törvénykönyve időközben bekövetkezett módosításait, és a Kúria jogalkalmazási tevékenységét. Részletesen áttekinti a Ptk. munkajogban is alkalmazandó rendelkezéseit, valamint tárgyalja a régi Pp. hatályban lévő és az új Pp. 2018-tól alkalmazandó munkajoggal kapcsolatos szabályait.

Megrendelés >>

 

A másodfokú bíróság jelentőséget tulajdonított a munkavállaló munkakörülményeinek is. Mint kiemelte, a munkavállalónak nem volt állandó járása, helyettesítést végzett, esetenként csak reggel tudta meg, éppen hol kell dolgoznia. A helyettesített járásokban nem minden esetben kapta meg a megfelelő információt a munkavégzéshez (pl. kapukódokat, kulcsokat). A munkavállaló mindezt tanúvallomásokkal is alátámasztotta.

A másodfokú bíróság ítéletével a Kúria is egyetértett. Mint kiemelte, a munkáltató még a felülvizsgálati kérelmében sem cáfolta, hogy a munkavállalónak rövid időn belül 14 járásban kellett dolgoznia. Márpedig a megfelelő munkafeltételek biztosítása a munkáltató kötelezettsége, a rendkívül sok körzetben történő foglalkoztatás – az ottani körülmények kiismerésének lehetetlensége – pedig nyilvánvalóan nehezítette a munkavégzést. Így az összesen három jogosnak talált panasz nem volt elegendő az azonnali hatályú felmondás megalapozásához (BH2018/22.)

Egyre gyakoribbá válnak a hasonló esetek a munkaerő-hiánnyal érintett ágazatokban. Ha a munkakörülmények változnak (a megszokott munkavégzési hely, feladatkör változik, vagy munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatást rendel el a munkáltató), az nagyban felerősíti a munkáltató tájékoztatási kötelezettségének fontosságát. Új körülmények között az egyébként hosszabb ideje foglalkoztatott munkavállaló is kezdőként viselkedik, az ebből eredő esetleges mulasztásokért, adminisztratív hibákért pedig nem lehet azonos súlyú a felelőssége, mint egy tapasztalt munkatársé.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • pénz

  A munkavállaló felelősségre vonásához jellemzően valamilyen vétkes magatartás, munkaviszonyból származó kötelezettség megszegése szükséges. Léteznek azonban olyan munkakörök, illetve feladatok, amelyek esetén a kárfelelősség megállapításához nem kell munkavállalói hiba. A pénzt, értéket, árukészletet kezelő munkavállaló a keletkezett hiányért helytállni tartozik, függetlenül attól, hogy a hiányt nem ő idézte elő. Ezen szigorú kárfelelősség érvényesítéséhez azonban meghatározott formai és tartalmi előfeltételeknek kell megfelelni és a kárt nem lehet automatikusan a munkabérből levonni. Az új Mt. által bevezetett munkavállalói biztosíték az ilyen jellegű kárigények érvényesítését hivatott elősegíteni.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.