Beszámoló közzététel: sokba kerül a mulasztás

Cimkék: számviteli beszámoló, számviteli beszámoló közzététele, adószám felfüggesztése, adószám törlése, kettős könyvvitel

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kettős könyvvitelt vezető vállalkozások beszámolójukat csak elektronikus formában tehetik közzé. A határidő május 31, a mulasztó cégekkel évrő-évre egyre hatékonyabban lép fel az adóhatóság és a cégbíróság. Az akár 1,5 millió bírság mellett könnyen megszűntnek is nyilváníthatják a renitenseket.

A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének elmulasztásával kapcsolatos adóhatósági eljárás szabályai 2012. január 1-jétől megváltoztak - figyelmeztet a NAV.

A cégnyilvántartásban szereplő cégeknek a számviteli törvény szerinti beszámolót továbbra is elektronikus úton ell megküldenie a céginformációs szolgálatnak a kormányzati portál útján az adott üzleti év mérlegforduló napját követő ötödik hónap utolsó napjáig, azaz május 31-ig. Az elektronikus beküldéssel a közzétételnek és a tetétbe helyezési kötelezettségnek is eleget tesz a vállalkozás. A beszámolót ugyan az esetek többségében a számviteli szakember (könyvelő) küldi meg, azonban a közzétételi költségtérítést a vállalkozásnak kell megfizetnie. A költségtérítés kizárólag átutalással fizethető a cég bankszámlájáról, a befizetésről az Államkincstár elektronikus igazolást küld, amit a beszámolóhoz mellékelni kell. Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a befizetést, mert a visszaigazolásig néhány nap eltelik, a beszámoló pedig csak az igazolással együtt küldhető be.

A céginformációs szolgálat az állami adóhatóságnak továbbítja az adatokat. Ha az adóhatóság a törvényi határidő eredménytelen elteltét állapítja meg, vagy a céginformációs szolgálat arról értesíti, hogy az adózó a letétbe helyezéshez kapcsolódó közzétételi költségtérítés teljesítését elmulasztotta, 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírság kiszabása mellett felszólítja a céget arra, hogy kötelezettségének 30 napos határidőn belül tegyen eleget.

Amennyiben ez az időtartam is eredménytelenül telik el, az adóhatóság a határidő elteltét követő napon 60 napos határidő tűzésével újabb 1 millió forintig terjedő mulasztási bírság kiszabása mellett ismételten felhívja a céget kötelezettsége teljesítésére.

Ha a cég a beszámoló letétbe helyezési, illetve közzétételi kötelezettségének a 60 nap alatt sem tesz eleget, az adóhatóság a cégbíróságot elektronikus úton haladéktalanul értesíti a cég adószámának felfüggesztés nélküli hivatalbóli törléséről és egyúttal kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.

A cégbíróság legkésőbb a NAV értesítésének beérkezésétől számított 20 napon belül - ha a cég mulasztását megállapította - megszüntnek nyilvánítja a vállalkozást. Így azok a cégek, amelyek a felhívások ellenére sem tesznek eleget kötelezettségüknek - akár 1,5 milliós bírsággal a nyakukban - jövőre már nem is léteznek.

Adó lapok kapcsolódó cikkei:

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Újdonságok

 • Akropolisz

  Az athéni Akropoliszt két és fél ezer éve kezdték építeni az athéniak. Márványból! Az építkezés költségei óriásiak voltak. Viszont ezeket a költségeket a többi görög városállamtól beszedett adóból finanszírozták az athéniak. Az Akropolisz még romjaiban is fenséges épületegyüttese az ókori világ egyik csodája (ha nem is tartozik a „hétbe”), és igen, felépítésének nagyon is van adótörténeti háttere.

 • zseb

  Fél év alatt 62 százalékkal nőtt az adóhatóságnak tartósan tartozó vállalkozások száma, s 3 százalékkal lett több tartósan adós magánszemély és egyéni vállalkozó.

 • Magyar Telekom

  Mintegy 1700 főt építenek le. Aki az elbocsátásra önként jelentkezik, egyedi juttatásokra is számíthat.

 • vörösbor

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) "Prés 2014" címmel országos ellenőrzéssorozatot indított a borpiac védelme érdekében.

 • IMF

  A szegénység visszafogja a gazdaság növekedését, ezért emelni kell az alacsony béreket az USA-ban - véli a napi.hu cikke szerint az IMF.

Ajánló

Szaklap ajánló

Bejelentkezés

bejelentkezés