Könyvelők a digitalizáció korában - gyakorlati útikalauz túlélőknek (x)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kahneman és Tversky óta tudjuk, hogy az emberek a negatív információkra “éhesek”, észlelésük ebbe az irányba torzít. A jelenségnek evolúciós okai vannak. A túléléshez, a veszélyre való felkészüléshez a negatív információk ugyanis fontosabbak. Nem véletlen tehát, hogy a digitalizációs halálhírek közkedveltek, mindennaposak, melyeknek sokszor toplistás szereplői a könyvelők. Ez azonban egy pozitív cikk, nem a robotok apokaliptikus eljöveteléről szól, hanem gyakorlati útmutatót szeretne adni azoknak a vállalkozást is vezető könyvelőknek, akik ebben a felgyorsult világban továbbra is kimagasló szolgáltatásokat kívánnak nyújtani.

A digitalizáció 6D-je

Peter Diamandis és Steven Kotler pár évvel ezelőtt kidolgozott egy modellt, mely a digitalizáció “6D”-jén keresztül érthetővé teszi, hogy egy digitális technológia hogyan fejlődik, és miképpen befolyásolja a körülöttünk lévő környezetet.

Az első D, maga a digitalizálás, azaz egy analóg információ digitálissá, tehát számítógépek által olvashatóvá alakítása. A folyamat mélyebb megértése nélkül is rengeteg példát hozhatunk, de - a szakmánál maradva- , ilyen egy kézzel írott számla könyvelőprogramunkba történő rögzítése.

A digitalizálás döntő következménnyel jár, hiszen az információk terjedésének sebessége és a rajta végzett számítások gyorsasága meg fog egyezni a számítógépek számítási kapacitásával, mely kapacitás – Moore törvénye alapján - exponenciálisan növekszik. Az exponenciális növekedés azonban deceptív, megtévesztő.

A második D az exponenciális függvényről árul el valamit, mégpedig azt, hogy egy lassan növekvő, lappangó függvény, melynek egy bizonyos pontig nem egyértelmű a természete.

A digitális folyamatok fejlődésére jellemző, hogy sokan nem hisznek bennük, kételkednek, hiszen terjedésük a növekedés alsó szakaszában lassú. Van azonban egy pont, ahol a növekedés hirtelen ugrásszerűen meglódul, a lineáris növekedéshez képest felfoghatatlanul nagyobb iramban nőni kezd, majd szétrombol mindent amit maga körül lát, azaz diszruptál.

A digitális technológiák lezúzzák a korábban ismert keretrendszereket, piacokat, és sóval beszórják azokat. Csak gondoljunk bele hányan vásárolnak ma analóg fényképezőgépeket, vagy egyáltalán fényképezőgépeket.

A rombolás után azonban a fény szakasza következik, a digitális folyamatok következő 3 D-je arról szól, hogy mindenki élvezheti azokat az eredményeket, melyeket az első három szakasz okozott. A digitális technológiák dematerializálódnak, demonetizálódnak és demokratizálódnak, azaz ingyen, bárkinek, bármilyen körülmények között elérhetővé válnak.

A fenti modell megérteti velünk, hogy a jelenség, ami például ma a könyvelési szakmában, annak technológiájában történik, vagy történni fog, egy teljesen természetes, normális folyamat. A számviteli adatok digitalizálódnak, egyre többen beszélnek ezek hatásáról, és teljesen normális az ezzel kapcsolatos szkeptizicmus, vagy akár félelem. A modell megértése, annak elfogadása azonban esélyt ad a gyakorló stratégáknak arra, hogy legalább a következő 2–3 évben meghatározhassák milyen irányba vezessék könyvelési vállalkozásaikat.

A könyvelési technológia szereplői a digitalizálódott térben

Tavalyi év során a R!PORT munkatársai létrehoztak egy “térkép”-modellt, mely a digitalizáció mértékének függvényében a könyvelési piac szerkezeti változásait demonstrálja.

prkép1a

A térkép modell a tágan értelmezett számviteli feladatok funkcionális területeit és azok arányait mutatja ma.

 

A térképen az egyes területek a könyvelési szakma funkcionális területeivel egyezőek. A modell két dolgot állít:

 1. A digitalizáció hatására a könyvelési szolgáltatás fókuszpontjaiban szerkezeti változás megy végbe, melynek legfőbb következménye, hogy a korábban “tranzakciós könyvelés” (az adatok rögzítése) súlyú szolgáltatás átalakul, és egyre inkább a tanácsadás fókuszú szolgáltatásra kerül a hangsúly.

 2. A szerkezeti változás, illetve a digitalizáció új szereplőket teremt a könyvelési/számviteli piacon. A korábban inkumbensnek számító könyvelőszoftvergyártók és ERP-fejlesztő cégek mellé, egyéb piacról származó “nagy” szereplők jelennek meg, mint a bankok, vagy akár maga az állam. A nagy játékosokon kívül életre kelnek kis szatellit szereplők is, akiknek eddig nem volt közük ehhez a piachoz, de úgy érzik, megoldásaikkal gyorsítani tudják a digitális fejlődést és átállást.

prkép1

A következő pár évben a a tanácsadás jelentős szerepet kap a többi terület rovására. A digitalizálódást új szereplők is serkentik, különböző funkcionális területeken. A legtöbb szereplő
jelenleg a tranzakciós könyvelési területen helyezkedik el.

 

6 gyakorlati tipp könyvelőknek a R!PORT csapatától

A fenti ábrán látható számos szereplő mellett természetesen megtalálható cégünk a R!PORT is, hiszen a jelentéskészítések elősegítése mellett egyre nagyobb erőket mozgósítunk a számviteli és adózási információkon alapuló tanácsadás automatizálásán. Végezetül tehát álljon itt hat “Riportos” tipp, ahhoz hogyan tájékozódjunk az új környezetben.

 • Jó könyvelő = IQ+EQ+DQ, azaz intelligencia plusz az érzelmi intelligencia mellett a digitális intelligencia is szerepet játszik egy hatékony könyvelőiroda életében.

 • Próbálj ki mindent! Nem kell pánikolni, alkalmazkodni és gyorsabban reagálni kell. Ami történik az természetes és elkerülhetetlen, inkább készüljünk fel, legyél nyitott és befogadó! Teremtsük meg az időt az új módszerek kipróbálására!

 • Lássuk be, hogy az adatrögzítés megoldható, és oldja meg más! Ma már rengeteg, szinte tökéletes megoldás létezik arra, hogy a tranzakciós könyvelési- és adózási feladatokat ne mi végezzük el. Érdemes például kipróbálni a R!PORT ingyenes adózási értesítőit, ahelyett, hogy körleveleket szerkesszünk, vagy egyenként küldjünk emaileket adózási eseményekről ügyfeleinknek. Számos adatbeviteli formátumot támogatunk, például a magyarorszag.hu xml file-a importálható az adófolyószámla egyenlegek kiküldésekor, vagy például a Kulcs-soft bér programjának csv kimenete is beemelhető a járulékértesítők kiküldésekor.

 • Digitális termék = Digitális stratégia. Már nem könyvelést értékesítünk, hanem egy digitális terméket. Aki előre néz, új munkaköröket lát. Hamarosan egy adatbányász, vagy akár egy grafikus fontosabb pozíció lesz az irodában, mint egy junior könyvelő.

 • Mobillá válás. Nem az irodánkban történik a szolgáltatás lényege, hanem képernyőkön és telefonokon. Használjuk ezt ki és használjuk okosan. A R!PORT iOS applikációja például lehetővé teszi, hogy a cégvezető cége folyamatait a telefonon kövesse.

 • Új árbevétel modell, melyben a tanácsadás kerül előtérbe. Szegmentáljuk ügyfeleinket és szolgáltatásainkat. Érdemes megteremteni az időt arra, hogy a magasabb hozzáadott értékű munkákkal foglalkozzunk egy magasabb értékű ügyfélcsoportnak, ne pedig az árainkkal versenyezzünk. Készítsük fel a szervezetünket a változásokra!

 

 

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  Az esetek nagy részében a munkavállaló akkor indít pert a munkáltatójával szemben, ha a munkaviszony már véget ért. Nincs azonban akadálya, hogy a munkavállaló egy fennálló munkaviszony mellett vitassa a foglalkoztatása jogszerűségét. Ez önmagában semmilyen kötelezettségszegést nem jelent a munkavállaló részéről, noha kétségkívül kényes helyzetet eredményez.

 • Fotó: shutterstock

  Megszűnik a pénzügyi szervezetek különadója, még vonzóbb lesz a kiva, és emelkedik a cigaretta jövedéki adója – mindez az adócsomag parlamenti vitáján hangzott el.

 • parlament

  Nem kell szochót fizetni a tb-törvény szerint külföldinek minősülő személy által megszerzett vállalkozásból kivont jövedelem után – derült ki a törvényjavaslat parlamenti vitáján.

 • nav_logo

  Az elmúlt két évben több mint huszonhétezer magánszemély és vállalkozás élt a lehetőséggel, és kérte felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba - közölte a NAV. Az adatbázisban már 164 828 adózó szerepel.
   

 • GDPR, EU

  A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárását, működését szabályozó törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés.