Lássa át a származékos ügyletek új szabályozását!(x)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Újraszabályozták a származékos ügyletek számviteli elszámolását. A Számviteli Tanácsadóban elmélyülhet a részletekben. A szaklap legfrissebb száma itt rendelhető meg.

A számviteli törvényt módosító 2016. évi CXXV. törvény gyakorlatilag újraszabályozta a származékos ügyletek számviteli elszámolását. A módosítás részben pontosító, joghézagkitöltő, részben a magyar szabályozást a jelenleg hatályos IFRS-ekhez közelítő rendelkezéseket tartalmaz. A Számviteli tanácsadó A származékos ügyletek számvitelére vonatkozó új szabályok című cikkében összefoglalja a származékos ügyletek elszámolásának új szabályait, kitérve a fedezeti számvitellel kapcsolatos kérdésekre is.

A 700-as nemzetközi könyvvizsgálati standard alapján a 2016. december 15-e után végződő üzleti években kiadásra kerülő könyvvizsgálói jelentések a módosult 700-as standard szerinti formában kell, hogy kiadásra kerüljenek. Ha nem adható tiszta könyvvizsgálói jelentés, akkor a szintén módosított 705., illetve módosított 706. standard előírásait kell követni. A közérdeklődésre számot tartó társaságok könyvvizsgálói jelentéseiket ki kell, hogy bővítsék az úgynevezett „kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdések” leírásával is. A részletekről sorozatot indított friss számában a szaklap, amelynek címe A könyvvizsgálói jelentés megújult tartalma, avagy a feje tetejére állított könyvvizsgálói jelentés.

A Nemzetközi Számviteli Standard Testület (IASB) az éves fejlesztési folyamat során rendszeresen felülvizsgálja a standardokat és azokon apróbb, nem sürgető, de szükséges módosításokat eszközöl, beleértve a kapcsolódó következtetések alapjait, valamint az alkalmazási segédleteket, illusztratív példákat is. A Változások az IFRS-ekben 2016-ban című cikksorozatban ezeket a 2016 során közzétett kisebb módosításokat mutatja be röviden a lap.

Az Így változnak a számviteli kormányrendeletek című írás a mikrogazdálkodói beszámolóval, a végelszámolás számviteli feladataival és a mérlegképes könyvelői nyilvántartással és továbbképzéssel kapcsolatos változásokat foglalja össze.

A Számviteli tanácsadó legfrissebb, 2017/4-es számát itt rendelheti meg.

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok