Hány forinttól csökken a nettó bér jövőre?

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A járulékplafon eltörlése és a félszuperbruttó kivezetése ellentétesen hat a magas keresetűek nettó bérére. Az Adó Online számításai szerint több mint egymillió forint havi bruttó bérnél csökken majd a nettó jövőre. Nem világos még, hogy a járulékplafon eltörlése a járadékplafon eltörlésével jár-e majd együtt.

Sokakat meglephetett, hogy a kormány legújabb megszorító csomagjának egyik eleme a nyugdíjjárulékplafon eltörlése volt annak ellenére, hogy korábban még arról esett szó, hogy az egészségügyi járuléknál is plafon lesz.

Mennyi?

De miről is van szó valójában? A munkavállaló jelenleg ha esik, ha fúj – pontosabban: keressen bármennyi pénzt – nem fizet többet napi 21700 forint munkavállalói nyugdíjjáruléknál. Minthogy 2012 szökőév, ez a korlát évi 7 942 200 forint, azaz havi 66185 forint. Azaz hiába keres a munkavállaló többet, mint havi bruttó 661 850 forint, ő akkor is csak a plafon 10 százalékát, 66 185 forintot fizet. No, ezt a plafont törölné el a kormány jövőre.

Ezzel hosszú évek óta először romlana a magas keresetűek nettó pozíciója – igaz, a félszuperbruttó kivezetésének a nettó pozíciót emelő hatása miatt csak a havi bruttó 1 011 595 forintnál többet keresőknél. A félszuperbruttó kivezetése ugyanis azt jelenti, hogy a havi 202 ezer forint fölötti bruttó béreknél nem kell beszorozni 1,27-tel a 202 ezer forint fölötti adóalapot. Eltűnik tehát a kvázi második - 20,32 százalékos – adókulcs. A nettó pozíció tehát háborítatlanul javul havi bruttó 661 850 forintig, majd itt belép a járulékplafon eltörlésének csökkentő hatása. A két ellentétes hatás havi bruttó 1 011 595 forintnál oltja ki egymást, majd innentől kezdődik romlik a jövő évi nettó pozíció az ideihez képest. (Az Adó Online számítását Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. partnere ellenőrizte, és helytállónak találta.)

Az Adó Online számítása

Baloldalon a félszuperbruttó kivezetése, jobboldalon a járulékplafon eltörlésének hatása található az egyenletben, ahol a két oldal egyenlő ott marad változatlan a nettó pozíció.
0,16 x ((BRUTTÓ-202000)*1,27+ 202000)- 0,16 BRUTTÓ = BRUTTÓ/10 - 66185
0,27 BRUTTÓ -54540 = 0,625 BRUTTÓ - 413656,25
359116.25= 0,355 BRUTTÓ
BRUTTÓ= 1 011 595, 07 azaz 1 011 595 Ft

Mi lesz a nyugdíjjal?

Kérdés azonban még, hogy a havi bruttó egymillió forint fölött keresők hosszabb távon is rosszabbul járnak-e, azaz a többletbefizetés megjelenik-e majd a nyugdíjukban.

Két eset lehetséges: a járulékplafonnal együtt megszűnik a járadékplafon is, avagy csak a járulékplafon szűnik meg, de a járadékplafon megmarad – mondta az Adó Online kérdésére Simonovits András nyugdíjszakértő. Az első esetben a jelenleginél magasabb nyugdíjígéretet vesz a vállára az állam, az intézkedés gyors bevételt hoz, azonban hosszabb távon magasabb kiadásokat jelent. Ha a járadékplafon megmarad, akkor az nem jár magasabb nyugdíjígérettel, de sértené a biztosítási elvet, a többlet járulékbefizetésért a munkavállaló nem kapna cserébe semmit. Ez a nyugdíjszakértő szerint alaptörvény-ellenes lenne. Ebben az esetben végső soron egy második szja-kulcsot hoznának létre – tette hozzá a szakértő.

                                                                                               
                               

                                        Tervezzen az őszre Hungary Cardért!
                                       

                                Jelentkezzen most Rodin képzésekre, és mi meglepjük Önt egy Hungary Card Basic - Magyar Turizmus Kártyával, a Hotelinfo Iroda jóvoltából, melyet a rendezvény helyszínén veheti át!
                               
                                Rendezvénynaptárért kattintson >>>
                               
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • pénz_fizetés

  A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló törvény változásával szélesedett azon cégek köre, akik kötelesek fizetni az alaphoz befolyó járulékot – olvasható az RSM DTM blogbejegyzésében.

 • pénz

  Folytatjuk a szemléletes példák sorát. Ügyvezető megbízási szerződéssel, aki egy másik Kft tevékenységében személyesen közreműködő tag megbízási szerződés alapján; ügyvezető munkaviszonyban, aki személyesen is közreműködik a Kft-ben tagi jogviszonyban, vagy munkaviszonyban, vagy megbízási szerződéssel. Melyik eset miként értelmezhető a társadalombiztosítás szempontjából?

 • anya_munka

  Gyes-ről visszatérő alkalmazott munkaviszonya a felek közös megegyezésével a visszatérés első napján megszűnik. A felhalmozott szabadságot a munkáltató pénzben megváltja. Ilyenkor a szabadságmegváltás összegéből kell-e vonni a 10%-os egyéni nyugdíjjárulékot a Tbj. 24. § (3) bekezdése szerint?

 • ügyvezető

  Ügyvezetés személyes közreműködéssel, megbízási szerződéssel, vagy mindezek nélkül. Melyik eset miként értelmezhető a társadalombiztosítás szempontjából? Folytatjuk cikksorozatunkat.

 • laptop_cégvezető

  A cikksorozatunkat folytatva, most az egyéni vállalkozással is rendelkező, illetve munkaviszonyban lévő ügyvezetők társadalombiztosításával kapcsolatos tudnivalókat mutatjuk be. Előbbiek esetében 2012. január 1-től ez az ügyvezető már nemcsak egyéni vállalkozóként biztosított, hanem ügyvezetőként is társas vállalkozónak minősül.

 • laptop_cégvezető

  Mióta a Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) átértelmezte a minimálbér fogalmát, rengeteg munkával találja szembe magát a könyvelő, amikor azt keresi, hogy egy adott tevékenységhez milyen szintű végzettség szükséges. Ráadásul nem a magánszemélynek a meglévő végzettsége az irányadó, hanem a tevékenységhez előírt képzettség, ami gyakran nem egyértelmű a FEOR-ban. Ehhez jött még hozzá idén az ügyvezetők minimum járulékkötelezettsége, melynek alapja a minimálbér. De melyik?

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • BKV

  A bérfejlesztés átlagos mértéke 15 százalék. Ebből 10 százalék alapbérfejlesztés, és 5 százalék bérfelzárkóztatás. 

 • csempészdohány

  Több mint 160 millió forint értékű csempészárut, borostyánkövet és cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy ukrán rendszámú autóbuszban a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen - közölte az adóhatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adó- és vámigazgatóságának sajtóreferense pénteken.

 • munkanélküliség

  Az idei első negyedévben 4,5 százalék volt a munkanélküliség, a foglalkoztatottak száma pedig 106 ezerrel nőtt - közölte a KSH.

 • Fotó: shutterstock

  Az Európai Bizottság tagállami kezdeményezés alapján meglepő javaslatot terjesztett elő az áfacsalások elleni hatékonyabb fellépés érdekében az elmúlt év végén. Pozitív fogadtatás esetén az Áfairányelv egy újabb derogációs lehetőséggel bővülne, így a tagállamok ideiglenesen – 5 évre, azaz 2022. június 30-ig terjedő hatállyal – általános fordított adózást vezethetnének be önkéntes alapon.

 • pénztárgép

  Az 50 ezer forintos állami támogatáshoz keddig üzembe kell helyezni az online pénztárgépet a kötelezetteknek.