Hány forinttól csökken a nettó bér jövőre?

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A járulékplafon eltörlése és a félszuperbruttó kivezetése ellentétesen hat a magas keresetűek nettó bérére. Az Adó Online számításai szerint több mint egymillió forint havi bruttó bérnél csökken majd a nettó jövőre. Nem világos még, hogy a járulékplafon eltörlése a járadékplafon eltörlésével jár-e majd együtt.

Sokakat meglephetett, hogy a kormány legújabb megszorító csomagjának egyik eleme a nyugdíjjárulékplafon eltörlése volt annak ellenére, hogy korábban még arról esett szó, hogy az egészségügyi járuléknál is plafon lesz.

Mennyi?

De miről is van szó valójában? A munkavállaló jelenleg ha esik, ha fúj – pontosabban: keressen bármennyi pénzt – nem fizet többet napi 21700 forint munkavállalói nyugdíjjáruléknál. Minthogy 2012 szökőév, ez a korlát évi 7 942 200 forint, azaz havi 66185 forint. Azaz hiába keres a munkavállaló többet, mint havi bruttó 661 850 forint, ő akkor is csak a plafon 10 százalékát, 66 185 forintot fizet. No, ezt a plafont törölné el a kormány jövőre.

Ezzel hosszú évek óta először romlana a magas keresetűek nettó pozíciója – igaz, a félszuperbruttó kivezetésének a nettó pozíciót emelő hatása miatt csak a havi bruttó 1 011 595 forintnál többet keresőknél. A félszuperbruttó kivezetése ugyanis azt jelenti, hogy a havi 202 ezer forint fölötti bruttó béreknél nem kell beszorozni 1,27-tel a 202 ezer forint fölötti adóalapot. Eltűnik tehát a kvázi második - 20,32 százalékos – adókulcs. A nettó pozíció tehát háborítatlanul javul havi bruttó 661 850 forintig, majd itt belép a járulékplafon eltörlésének csökkentő hatása. A két ellentétes hatás havi bruttó 1 011 595 forintnál oltja ki egymást, majd innentől kezdődik romlik a jövő évi nettó pozíció az ideihez képest. (Az Adó Online számítását Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. partnere ellenőrizte, és helytállónak találta.)

Az Adó Online számítása

Baloldalon a félszuperbruttó kivezetése, jobboldalon a járulékplafon eltörlésének hatása található az egyenletben, ahol a két oldal egyenlő ott marad változatlan a nettó pozíció.
0,16 x ((BRUTTÓ-202000)*1,27+ 202000)- 0,16 BRUTTÓ = BRUTTÓ/10 - 66185
0,27 BRUTTÓ -54540 = 0,625 BRUTTÓ - 413656,25
359116.25= 0,355 BRUTTÓ
BRUTTÓ= 1 011 595, 07 azaz 1 011 595 Ft

Mi lesz a nyugdíjjal?

Kérdés azonban még, hogy a havi bruttó egymillió forint fölött keresők hosszabb távon is rosszabbul járnak-e, azaz a többletbefizetés megjelenik-e majd a nyugdíjukban.

Két eset lehetséges: a járulékplafonnal együtt megszűnik a járadékplafon is, avagy csak a járulékplafon szűnik meg, de a járadékplafon megmarad – mondta az Adó Online kérdésére Simonovits András nyugdíjszakértő. Az első esetben a jelenleginél magasabb nyugdíjígéretet vesz a vállára az állam, az intézkedés gyors bevételt hoz, azonban hosszabb távon magasabb kiadásokat jelent. Ha a járadékplafon megmarad, akkor az nem jár magasabb nyugdíjígérettel, de sértené a biztosítási elvet, a többlet járulékbefizetésért a munkavállaló nem kapna cserébe semmit. Ez a nyugdíjszakértő szerint alaptörvény-ellenes lenne. Ebben az esetben végső soron egy második szja-kulcsot hoznának létre – tette hozzá a szakértő.

                                                                                               
                               

                                        Tervezzen az őszre Hungary Cardért!
                                       

                                Jelentkezzen most Rodin képzésekre, és mi meglepjük Önt egy Hungary Card Basic - Magyar Turizmus Kártyával, a Hotelinfo Iroda jóvoltából, melyet a rendezvény helyszínén veheti át!
                               
                                Rendezvénynaptárért kattintson >>>
                               
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • pénz_fizetés

  A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló törvény változásával szélesedett azon cégek köre, akik kötelesek fizetni az alaphoz befolyó járulékot – olvasható az RSM DTM blogbejegyzésében.

 • pénz

  Folytatjuk a szemléletes példák sorát. Ügyvezető megbízási szerződéssel, aki egy másik Kft tevékenységében személyesen közreműködő tag megbízási szerződés alapján; ügyvezető munkaviszonyban, aki személyesen is közreműködik a Kft-ben tagi jogviszonyban, vagy munkaviszonyban, vagy megbízási szerződéssel. Melyik eset miként értelmezhető a társadalombiztosítás szempontjából?

 • anya_munka

  Gyes-ről visszatérő alkalmazott munkaviszonya a felek közös megegyezésével a visszatérés első napján megszűnik. A felhalmozott szabadságot a munkáltató pénzben megváltja. Ilyenkor a szabadságmegváltás összegéből kell-e vonni a 10%-os egyéni nyugdíjjárulékot a Tbj. 24. § (3) bekezdése szerint?

 • ügyvezető

  Ügyvezetés személyes közreműködéssel, megbízási szerződéssel, vagy mindezek nélkül. Melyik eset miként értelmezhető a társadalombiztosítás szempontjából? Folytatjuk cikksorozatunkat.

 • laptop_cégvezető

  A cikksorozatunkat folytatva, most az egyéni vállalkozással is rendelkező, illetve munkaviszonyban lévő ügyvezetők társadalombiztosításával kapcsolatos tudnivalókat mutatjuk be. Előbbiek esetében 2012. január 1-től ez az ügyvezető már nemcsak egyéni vállalkozóként biztosított, hanem ügyvezetőként is társas vállalkozónak minősül.

 • laptop_cégvezető

  Mióta a Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) átértelmezte a minimálbér fogalmát, rengeteg munkával találja szembe magát a könyvelő, amikor azt keresi, hogy egy adott tevékenységhez milyen szintű végzettség szükséges. Ráadásul nem a magánszemélynek a meglévő végzettsége az irányadó, hanem a tevékenységhez előírt képzettség, ami gyakran nem egyértelmű a FEOR-ban. Ehhez jött még hozzá idén az ügyvezetők minimum járulékkötelezettsége, melynek alapja a minimálbér. De melyik?

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok