Mekkora a TB-ellátások összege 2017-ben?

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez.

Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, szintén nem az egyéni keresetektől függenek, hanem mindenki számára azonosan kerülnek meghatározásra.

Minimálbér – garantált bérminimum

2017-ben a minimálbér 127 500 Ft/hó, illetve 29 310 Ft/hét, 5870 Ft/nap,
733 Ft/óra.

A garantált bérminimum összege 161 000 Ft/hó, 37 020 Ft/hét, 7410 Ft/nap,
926 Ft/óra

A garantált bérminimum olyan munkakör esetén biztosítandó teljes munkaidőre vonatkozó díjazás, amely legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben történő foglalkoztatáshoz kapcsolódó fizetési kötelezettség. (Ebben az esetben tehát nem a meglévő iskolai végzettség a meghatározó, ha a munkakör ellátásához ez nem szükséges, nem kell garantált bérminimumot fizetni).

Egészségbiztosítási ellátások 2017.

Csecsemőgondozási díj

A jogosultsági feltételek megléte esetén a szülési szabadság időtartamával megegyező időre járó csecsemőgondozási díj (korábbi nevén terhességi-gyermekágyi segély) összege 2017-ben is az ellátás alapjául szolgáló napi átlagkereset 70 %-a.

Gyermekgondozási díj

A GYED összege 2017-ben is az ellátás alapjául szolgáló napi átlagkereset 70 %-a, legfeljebb azonban a minimálbér kétszeresének 70 %-a azaz 2017-ben 178 500 Ft/hó.

Táppénz

A táppénz összege 2017-ben is folyamatos, legalább 730 napos biztosítási idő esetén a táppénz alap 60 %-a. 50 %-os mértékű a táppénz ennél rövidebb előzetes biztosítási idő esetén, illetve kórházi ellátás esetén beleértve azt az esetet is, ha a szülő tizenkét évesnél fiatalabb gyermek kórházi kezelése alatt a gyermek mellett tartózkodik.

A táppénz napi összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszáz százalékának harmincad részét, azaz 2017-es kezdetű jogosultságnál a 8500 Ft/nap összeget.

A baleseti táppénz mértéke 2017-ben továbbra is 100 %-a az alapjául szolgáló napi átlagkeresetnek, úti üzemi baleset esetén 90 %.

Kommentár a társadalombiztosítási törvényhez

Az elmúlt évek jogszabályi változásai megteremtették egy, a törvényhez kapcsolódó kommentár létjogosultságát, melynek segítségével átfogó képet kaphatunk a társadalombiztosítási rendszer alapjairól.

Megrendelés >>

 

Nyugellátások 2017.

Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege 2017-ben továbbra is 28 500 Ft/hó.

Az öregségi résznyugdíjnak nincs ún. minimum összege.

Az árvaellátás legkisebb összege 2017-ben 24 250 Ft.

A saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj együttfolyósítási összeghatára 2017-ben 87 720 Ft/hó.


A rokkantsági járadék összege 2017-ben 35 025 Ft. Az ellátás a fiatalon, huszonöt éves kor alatt bekövetkező jelentős mértékű egészségkárosodással küzdő személyek részére adható.

Megváltozott munkaképességű személyek ellátásai

A rehabilitációs ellátás összegét a megállapítást megelőző naptári évben szerzett, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező havi átlagjövedelem alapján kell meghatározni.

Az ellátás összegét befolyásolja az ellátáshoz meghatározott 96 000 Ft-os évi alapösszeg.

Az ellátás rehabilitálható személyeknél az előző évi átlagjövedelem 35%-a lesz.

A rehabilitációs ellátás minimális összege a 96 000 ft-os alapösszeg 30 %-a, legfeljebb 40 %-a, ha a foglalkoztathatóság rehabilitációval helyreállítható.

Tartós rehabilitációt igénylő személynél az ellátás összege az előző évi átlagjövedelem 45%-a.

Tartós foglalkoztatási rehabilitáció szükséges, a rehabilitációs ellátás legalább az alapösszeg 40 %-a, legfeljebb 50 %-a.

A rokkantsági ellátás összege az előző évi átlagjövedelemből kerül kiszámításra. De a rokkantsági ellátás legkisebb összege legalább a 96 000 Ft-os alapösszeg 30 %-a, legfeljebb 150 %-a.

 

Foglalkoztatók, foglalkoztatottak fizetési kötelezettsége

A munkáltatók 2017-ben is 22 %-os mértékű szociális hozzájárulási adót fizetnek az általuk foglalkoztatottak után.

A rehabilitációs hozzájárulás összege 1 147 500 Ft/év/fő, mely akkor fizetendő, ha a huszonöt főnél több személyt foglalkoztató munkáltató a kötelező foglalkoztatási szintnél (5 %) kevesebb megváltozott munkaképességű személyt foglakoztat.

A szakképzési hozzájárulás mértéke 2017-ben a szakképzési hozzájárulási alap 1,5 %-a.

Egyéni járulékfizetés

A foglalkoztatottak 2017-ben is 10 %-os mértékű nyugdíjjárulékot, 4 %-os mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, 3 %-os mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és 1,5 %-os mértékű munkaerőpiaci járulékot kötelesek fizetni, azaz közterhük összesen 18,5 %.

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Az a belföldi személy, aki nem biztosított, és egészségügyi szolgáltatásra más jogcímen nem jogosult, 2017-ben 7110 Ft/hó, 237 Ft/nap összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot köteles fizetni.

Az összeg 2016-ban 7050 Ft/hó volt.

Ugyanezt az összeget köteles fizetni a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, illetve a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • orvos

  Az OEP az idén szeptember végéig 15,8 százalékkal fizetett ki többet az előző év azonos időszakához képest táppénzként- írja az azenpenzem.hu

 • orvos

  Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tájékoztatót adott ki a társadalombiztosítási kifizetőhelyek részére az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásairól, a baleseti táppénzről, valamint az azokkal kapcsolatos eljárást érintő leglényegesebb új szabályokról, és azok gyakorlati alkalmazásáról.

 • persely

   A magyarok 60 százaléka egyáltalán nem tesz félre, nem takarít meg öregkorára, 36-40 éves korban a lakosság 67 százaléka még semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással nem rendelkezik - derült ki az Union Biztosító felméréséből.

 • nyugdíjas boldog

  A nyugdíjemelés részletes szabályairól és az érintett ellátásokról minden évben kormányrendelet rendelkezik, cikkünkben közöljük az összes részletet.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • e-keresekedelem

  A félrevezető online kereskedelmi gyakorlat kiszűrésére a szaktárca a társhatóságokkal közösen rendszeresen ellenőrzi a webáruházakat az erre a célra kidolgozott akcióterv alapján - közölte Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

 • parlament

  Az Országgyűlés ötnapos üléssel folytatja munkáját a jövő héten. A képviselők szerdától péntekig - a tervek szerint 30 órás időkeretben - véleményezhetik a kormány jövő évi költségvetési javaslatát, emellett öt órában vitathatják meg a 2019-es adóváltoztatási terveket. 

 • Gulyás Gergely

  További adócsökkentéseket ígért a Miniszterelnökséget vezető miniszter a következő években.

 • cafeteria

  Elutasítja a cafeteria-rendszer módosítását a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és egyeztetést sürget a tervezetről a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának összehívásával.  

 • adó, adózás, adótörvény

  A kormány 2018. június 19.-én beterjesztette az idei első adómódosító csomagot, majd pár órával később a szociális hozzájárulási adóról szóló törvényt is.