Magyarázat a személyi jövedelemadóról szóló törvény 2017. évi évközi és 2018. évi változásaihoz

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az szja-törvény módosításai számos, a magánszemélyek számára kedvező intézkedést jelentenek: új adómentes juttatási jogcímeket vezetnek be, más jogcímek esetében pedig az érvényesíthetőség feltételeit meghatározó rendelkezések módosulnak. A módosítások mindemellett biztosítják az szja-törvény és az új adóeljárási szabályozás közötti összhangot, az új jogszabályi hivatkozások átvezetését, illetve az egyes rendelkezéseknek az eljárási szabályok közül az szja-törvénybe történő átültetését; továbbá a változó számviteli sztenderdekkel, a módosuló uniós és hazai joggal történő összhangot is.

I. A tavaszi adócsomagban elfogadott módosítások

A változások eltérő hatálybalépéssel az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvényben (a továbbiakban: Módtv.) találhatóak, melyet a Magyar Közlöny 2017. június 19-én megjelent 93. száma hirdetett ki.

1. A 2017-ben hatályba lépett változások

1.1. Változások 2017. június 20-ától

1.1.1. A praxisjog értékesítéséből származó jövedelem adózása

Az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény (a továbbiakban: Öotv.) értelmében a háziorvos, a házi gyermekorvos és a fogorvos által nyújtott egészségügyi ellátás minősül önálló orvosi tevékenységnek. A praxisjog (2012 előtt az Öotv. szóhasználata alapján működtetési jog) az orvos részére adott olyan jog, amely alapján önálló orvosi tevékenység területi ellátási kötelezettséggel, meghatározott körzetben végezhető. Az Öotv. alapján a praxisjog olyan, személyhez kapcsolódó vagyoni értékű jog, amely a jogszabályban meghatározott feltételek...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Országgyűlés, parlament, szavazás, képviselők

  Az elfogadott javaslatok változatlanul hagyták a büdzséterv 1,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélját.

 • film

  A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke.

 • nyaralás

  Nem a legjobb megoldás várni az ügyintézéssel, és a nyári magyarországi látogatáshoz kötni a külföldön élő, tartózkodó nyugdíjasok éves adategyeztetésének intézését, mert így már késedelembe esünk. Ha azonban mégis ez a megoldás, az egyeztetés ekkor is elvégezhető, ha nem éltünk korábban a postai úton lehetséges, tehát személyes magyarországi megjelenést nem igénylő ügyintézéssel.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).