Magyarázat a személyi jövedelemadóról szóló törvény 2017. évi évközi és 2018. évi változásaihoz

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az szja-törvény módosításai számos, a magánszemélyek számára kedvező intézkedést jelentenek: új adómentes juttatási jogcímeket vezetnek be, más jogcímek esetében pedig az érvényesíthetőség feltételeit meghatározó rendelkezések módosulnak. A módosítások mindemellett biztosítják az szja-törvény és az új adóeljárási szabályozás közötti összhangot, az új jogszabályi hivatkozások átvezetését, illetve az egyes rendelkezéseknek az eljárási szabályok közül az szja-törvénybe történő átültetését; továbbá a változó számviteli sztenderdekkel, a módosuló uniós és hazai joggal történő összhangot is.

I. A tavaszi adócsomagban elfogadott módosítások

A változások eltérő hatálybalépéssel az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvényben (a továbbiakban: Módtv.) találhatóak, melyet a Magyar Közlöny 2017. június 19-én megjelent 93. száma hirdetett ki.

1. A 2017-ben hatályba lépett változások

1.1. Változások 2017. június 20-ától

1.1.1. A praxisjog értékesítéséből származó jövedelem adózása

Az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény (a továbbiakban: Öotv.) értelmében a háziorvos, a házi gyermekorvos és a fogorvos által nyújtott egészségügyi ellátás minősül önálló orvosi tevékenységnek. A praxisjog (2012 előtt az Öotv. szóhasználata alapján működtetési jog) az orvos részére adott olyan jog, amely alapján önálló orvosi tevékenység területi ellátási kötelezettséggel, meghatározott körzetben végezhető. Az Öotv. alapján a praxisjog olyan, személyhez kapcsolódó vagyoni értékű jog, amely a jogszabályban meghatározott feltételek...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • nő

  Közalkalmazotti jogviszonyban álló olvasónk 1954. decemberében született, így 2018. júniusában a 63. életév betöltését követő 183. napon be fogja tölteni öregségi nyugdíjkorhatárát. Személyes körülményeiben nemrég olyan változás következett be, amely feltétlenül szükségessé teszi a lehető legközelebbi időpontban történő nyugdíjba vonulást. Mivel az idő elég rövid eddig az időpontig, tanácsot kér a megoldáshoz.

 • nyakkendő és munkavédelmi sisak

  A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentésében.

 • pénz

  A Magyar Iparszövetség (OKISZ) a vállalkozások versenyképességének javítását, a bérfelzárkóztatás folytatását, a munkaadói közterhek további mérséklését tartja szükségesnek - mondta Vadász György ügyvezető elnök az MTI-nek, miután az érdekképviselet elnöksége foglalkozott a kkv-k helyzetével.

 • személyszállítás

  Július elsejétől drágább lehet Budapesten taxival utazni, ugyanis a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nőhet, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott  előterjesztést megszavazzák a képviselők.

 • törzstőke

  A gazdasági társaságok tagjaiktól elkülönült, saját vagyonnal rendelkeznek, amely kiemelt jelentőséggel bír a szervezetek életében. Annak a meghatározásához, hogy a vagyon milyen szerepet tölt be a gazdasági társaságok életében, el kell határolni egymástól a jegyzett tőkét és a saját tőkét, a két fogalom és az általuk megjelölt vagyon ugyanis nem azonos, így az általuk betöltött funkciók is eltérnek egymástól. A tanulmányban bemutatjuk a gazdasági társaságok jegyzett és saját tőkéjének vélt és valós funkcióit, valamint kitérünk a gazdasági társaságok egy speciális csoportjára, a közfeladatot ellátó, állami részvétellel működő gazdasági társaságokra.