Magyarázat a személyi jövedelemadóról szóló törvény 2017. évi évközi és 2018. évi változásaihoz

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az szja-törvény módosításai számos, a magánszemélyek számára kedvező intézkedést jelentenek: új adómentes juttatási jogcímeket vezetnek be, más jogcímek esetében pedig az érvényesíthetőség feltételeit meghatározó rendelkezések módosulnak. A módosítások mindemellett biztosítják az szja-törvény és az új adóeljárási szabályozás közötti összhangot, az új jogszabályi hivatkozások átvezetését, illetve az egyes rendelkezéseknek az eljárási szabályok közül az szja-törvénybe történő átültetését; továbbá a változó számviteli sztenderdekkel, a módosuló uniós és hazai joggal történő összhangot is.

I. A tavaszi adócsomagban elfogadott módosítások

A változások eltérő hatálybalépéssel az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvényben (a továbbiakban: Módtv.) találhatóak, melyet a Magyar Közlöny 2017. június 19-én megjelent 93. száma hirdetett ki.

1. A 2017-ben hatályba lépett változások

1.1. Változások 2017. június 20-ától

1.1.1. A praxisjog értékesítéséből származó jövedelem adózása

Az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény (a továbbiakban: Öotv.) értelmében a háziorvos, a házi gyermekorvos és a fogorvos által nyújtott egészségügyi ellátás minősül önálló orvosi tevékenységnek. A praxisjog (2012 előtt az Öotv. szóhasználata alapján működtetési jog) az orvos részére adott olyan jog, amely alapján önálló orvosi tevékenység területi ellátási kötelezettséggel, meghatározott körzetben végezhető. Az Öotv. alapján a praxisjog olyan, személyhez kapcsolódó vagyoni értékű jog, amely a jogszabályban meghatározott feltételek...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • pénz

  Idén hat százalék felett alakulhat a reálkeresetek emelkedése a tárca számításai szerint - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

 • panellakás

  A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. 

 • nav_logo

  Ismét számos fontos dologról tájékoztatott a NAV: feltárultak az áfacsökkentés részletei, frissült számos információs füzet, és bemutatták az ellenőrzési eljárás digitalizációjához szükséges ELLUGY nyomtatványt.

 • vonat

  Év elején többször is kapnak levelet a nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától. Januárban kapják meg a tájékoztató levelet az előző évben folyósított ellátás összesített összegéről és az ellátás 2018. évi emelésének mértékéről és az emelt összegről. Az ellátottak utazási utalványát legkésőbb március 31-ig adják postára.

 • nyíl

  Optimizmus jellemzi a magánkézben lévő közepes méretű vállalkozásokat világszerte, a többségük a főbb eredménymutatók javulását várja idén – derül ki a Deloitte Private globális kutatásából. A felmérésben szereplő cégek mintegy kétharmada a bevételben és a profitban is növekedést vár, közel felük ugyanakkor a saját iparágában áttörést jelentő technológia, vagy piaci szereplő megjelenésével számol a következő 2-3 évben.