Magyarázat a helyi adókról szóló törvény 2017. évközi, illetve 2018. január 1-jétől hatályos változásaihoz

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A helyi adókról szóló törvény 2017. év közben elfogadott változásai alapvetően a vállalkozók versenyképességének erősítését szolgálják, a 2018-tól hatályos módosításai pedig elsősorban a jogalkalmazás és jogértelmezés megkönnyítését célozzák.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 2017. év közben elfogadott változásai alapvetően a vállalkozók versenyképességének erősítését szolgálják/szolgálták. Ilyen módosításnak tekinthető – többek között – az, hogy a befektetők védelme érdekében a helyi önkormányzat a rendeletében határozott időre megállapított adómértéket csak szigorú feltételek mellett és keretek között változtathatja meg. A vállalkozások adókönnyítését szolgálja emellett, hogy a cégalapítással létrejött vállalkozásnak a székhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz ezentúl nem kell bejelentkeznie, hiszen ezen adatokat az állami adóhatóság nyilvántartásából kapja meg az önkormányzati adóhatóság, valamint az is, hogy az adózó a jövőben esedékessé váló helyi adóját ún. előrehozott adóként is megfizetheti, feltéve, hogy erről bevallást is nyújt be. További egyszerűsítés, hogy 2017. évben már az iparűzésiadóelőleg-kiegészítésről szóló bevallást is be lehet nyújtani az állami adóhatóságon...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • pénz

  Idén hat százalék felett alakulhat a reálkeresetek emelkedése a tárca számításai szerint - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

 • panellakás

  A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. 

 • nav_logo

  Ismét számos fontos dologról tájékoztatott a NAV: feltárultak az áfacsökkentés részletei, frissült számos információs füzet, és bemutatták az ellenőrzési eljárás digitalizációjához szükséges ELLUGY nyomtatványt.

 • vonat

  Év elején többször is kapnak levelet a nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától. Januárban kapják meg a tájékoztató levelet az előző évben folyósított ellátás összesített összegéről és az ellátás 2018. évi emelésének mértékéről és az emelt összegről. Az ellátottak utazási utalványát legkésőbb március 31-ig adják postára.

 • nyíl

  Optimizmus jellemzi a magánkézben lévő közepes méretű vállalkozásokat világszerte, a többségük a főbb eredménymutatók javulását várja idén – derül ki a Deloitte Private globális kutatásából. A felmérésben szereplő cégek mintegy kétharmada a bevételben és a profitban is növekedést vár, közel felük ugyanakkor a saját iparágában áttörést jelentő technológia, vagy piaci szereplő megjelenésével számol a következő 2-3 évben.