Magyarázat a helyi adókról szóló törvény 2017. évközi, illetve 2018. január 1-jétől hatályos változásaihoz

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A helyi adókról szóló törvény 2017. év közben elfogadott változásai alapvetően a vállalkozók versenyképességének erősítését szolgálják, a 2018-tól hatályos módosításai pedig elsősorban a jogalkalmazás és jogértelmezés megkönnyítését célozzák.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 2017. év közben elfogadott változásai alapvetően a vállalkozók versenyképességének erősítését szolgálják/szolgálták. Ilyen módosításnak tekinthető – többek között – az, hogy a befektetők védelme érdekében a helyi önkormányzat a rendeletében határozott időre megállapított adómértéket csak szigorú feltételek mellett és keretek között változtathatja meg. A vállalkozások adókönnyítését szolgálja emellett, hogy a cégalapítással létrejött vállalkozásnak a székhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz ezentúl nem kell bejelentkeznie, hiszen ezen adatokat az állami adóhatóság nyilvántartásából kapja meg az önkormányzati adóhatóság, valamint az is, hogy az adózó a jövőben esedékessé váló helyi adóját ún. előrehozott adóként is megfizetheti, feltéve, hogy erről bevallást is nyújt be. További egyszerűsítés, hogy 2017. évben már az iparűzésiadóelőleg-kiegészítésről szóló bevallást is be lehet nyújtani az állami adóhatóságon...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Országgyűlés, parlament, szavazás, képviselők

  Az elfogadott javaslatok változatlanul hagyták a büdzséterv 1,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélját.

 • film

  A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke.

 • nyaralás

  Nem a legjobb megoldás várni az ügyintézéssel, és a nyári magyarországi látogatáshoz kötni a külföldön élő, tartózkodó nyugdíjasok éves adategyeztetésének intézését, mert így már késedelembe esünk. Ha azonban mégis ez a megoldás, az egyeztetés ekkor is elvégezhető, ha nem éltünk korábban a postai úton lehetséges, tehát személyes magyarországi megjelenést nem igénylő ügyintézéssel.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).