Magyarázat a kisadózó vállalkozások tételes adójának 2017. évközi, illetve 2018. évi változásaihoz

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A módosítások döntően a jogértelmezési problémák megoldását segítik, fontosabb változás ugyanakkor, hogy a nappali tagozatos hallgatók nem minősülnek főállású kisadózónak, illetve, hogy az ügyvédi irodák is választhatják a kata szerinti adózási módot.

1. A tavaszi adócsomagban elfogadott módosítások

A változások eltérő hatálybalépéssel az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvényben (a továbbiakban: Módtv.) találhatóak, melyet a Magyar Közlöny 2017. június 19-én megjelent 93-as száma hirdetett ki.

1.1. Változások 2017. június 20-ától

1.1.1. Az adóalanyiság megszűnésének időpontja

A Módtv. hatálybalépését megelőzően a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) szerinti adóalanyiság – egyéb esetek mellett – a mulasztási bírságot, illetve az adószám alkalmazását felfüggesztő vagy törlő határozat jogerőre emelkedésének napjával szűnt meg. A Módtv. a megszűnés időpontját (mindkét említett esetben) a határozat jogerőre emelkedése hónapjának utolsó napjára módosította, így e módosítás eredményeként a kisadózó mentesül a kétféle adó (a tételes adó és a kata-alanyiság megszűnését követő általános szabályok szerint...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Országgyűlés, parlament, szavazás, képviselők

  Az elfogadott javaslatok változatlanul hagyták a büdzséterv 1,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélját.

 • film

  A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke.

 • nyaralás

  Nem a legjobb megoldás várni az ügyintézéssel, és a nyári magyarországi látogatáshoz kötni a külföldön élő, tartózkodó nyugdíjasok éves adategyeztetésének intézését, mert így már késedelembe esünk. Ha azonban mégis ez a megoldás, az egyeztetés ekkor is elvégezhető, ha nem éltünk korábban a postai úton lehetséges, tehát személyes magyarországi megjelenést nem igénylő ügyintézéssel.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).