Az adóügyi illetőség és a külföldi jövedelmek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Manapság gyakran előfordul, hogy valaki külföldről szerez jövedelmet, gondoljunk például egy külföldi munkára, vagy egy online pókerjátékra. A nemzetközi elemek áthatják a mindennapjainkat. Sokan azt gondolják, ha külföldről szereznek jövedelmet, akkor szabadon eldönthetik, melyik országban kívánnak adózni a jövedelem után. Ez azonban nem választás kérdése.

Ha egy magyar illetőségű magánszemély külföldről jövedelmet szerez, akkor a magyar és az érintett állam belső jogszabályai, továbbá a vonatkozó nemzetközi egyezmény rendelkezései révén határozhatók meg adózási teendői. A cikk fókuszában az adóügyi illetőség külföldi jövedelmek adóztatásában betöltött kulcsfontosságú szerepének bemutatása áll, melyet a helyes megítéléséhez szükséges szempontrendszer, a gyakorlati példák és a bírósági határozatok révén ismertetünk.

1. A külföldi jövedelmek adózásának általános szabályai

Külföldi elemet tartalmazó tényállások esetében a következő lépcsők „végigjárásával” állapíthatók meg az adózási teendők. Elsőként mindig azt kell megvizsgálni, hogy mely országok lehetnek érintettek az adott eset kapcsán. Például, ha egy magyar állampolgárságú magánszemély naponta átjár Ausztriába, ahol egy vendéglőben pincérként dolgozik, akkor a két érintett állam Magyarország és Ausztria lesz. Ezt követően a következő lépés annak eldöntése, hogy az érintett országgal...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Tállai

  A múlt év azonos időszakához képest eddig 547 milliárd forinttal több bevétel folyt be az államkasszába annak ellenére, hogy az adócsökkentések a lakosságnál és a vállalkozásoknál mintegy 860 milliárd forintot hagytak - mondta Tállai András a NAV vezetői értekezletén a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint.

 • zara

  Az állam bevétele a feltöltési kötelezettségtől nem lesz több, ellenben a becslés kockázattal jár - állítja Zara László.

 • Fotó: shutterstock

  A 2012-2018 közötti minimálbér és bérminimum összegeket közölte táblázatokban a NAV.

 • gyros

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők nem szavazták meg a kebab előállításához használt húshoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslatot.

 • Európai Parlament

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők elfogadták a parlament pénzmosás, adókikerülés és adókijátszás feltárására és megelőzésére létrejött úgynevezett PANA-bizottságának 211 ajánlását.