Az adóügyi illetőség és a külföldi jövedelmek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Manapság gyakran előfordul, hogy valaki külföldről szerez jövedelmet, gondoljunk például egy külföldi munkára, vagy egy online pókerjátékra. A nemzetközi elemek áthatják a mindennapjainkat. Sokan azt gondolják, ha külföldről szereznek jövedelmet, akkor szabadon eldönthetik, melyik országban kívánnak adózni a jövedelem után. Ez azonban nem választás kérdése.

Ha egy magyar illetőségű magánszemély külföldről jövedelmet szerez, akkor a magyar és az érintett állam belső jogszabályai, továbbá a vonatkozó nemzetközi egyezmény rendelkezései révén határozhatók meg adózási teendői. A cikk fókuszában az adóügyi illetőség külföldi jövedelmek adóztatásában betöltött kulcsfontosságú szerepének bemutatása áll, melyet a helyes megítéléséhez szükséges szempontrendszer, a gyakorlati példák és a bírósági határozatok révén ismertetünk.

1. A külföldi jövedelmek adózásának általános szabályai

Külföldi elemet tartalmazó tényállások esetében a következő lépcsők „végigjárásával” állapíthatók meg az adózási teendők. Elsőként mindig azt kell megvizsgálni, hogy mely országok lehetnek érintettek az adott eset kapcsán. Például, ha egy magyar állampolgárságú magánszemély naponta átjár Ausztriába, ahol egy vendéglőben pincérként dolgozik, akkor a két érintett állam Magyarország és Ausztria lesz. Ezt követően a következő lépés annak eldöntése, hogy az érintett országgal...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • mobiltelefon

  Díjmentes zöld számon kérhet segítség a MKKSZ-től, aki tartósan ingyenes túlmunkát kénytelen végezni  - jelentette be a szervezet elnöke. Arra kérnek mindenkit a közszférában, hogy csak napi nyolc órát dolgozzon.

 • Tállai

  A második negyedéves rangsoroláskor a NAV az 538 ezer magyarországi cég közül 208 ezernek adta meg a megbízható státuszt, e vállalkozások kaphatják kézhez az általános 75 napnál 30 nappal korábban a visszaigényelt általános forgalmi adót - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

 • nav_logo

  Az ekho szabályait részletezte és néhány megváltozott NAV-számlaszámot ismertetett a múlt héten a NAV.

 • nyugdijas

  2030-2035-től nő meg a száma azoknak a nyugállományba vonulóknak, akiknek nagyon szaggatott a munkapiaci jelenlétük, s emiatt nem lesz teljes nyugdíjuk, csak résznyugdíjra lesznek jogosultak, vagy rosszabb esetben még arra sem - mondta a Napi.hu-nak  Szikra Dorottya, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa.

 • Tesco

  A Tescónál működő két szakszervezet, a KASZ és a KDFSZ között feszülő ellentétek homályosítják a képet.