Az adóügyi illetőség és a külföldi jövedelmek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Manapság gyakran előfordul, hogy valaki külföldről szerez jövedelmet, gondoljunk például egy külföldi munkára, vagy egy online pókerjátékra. A nemzetközi elemek áthatják a mindennapjainkat. Sokan azt gondolják, ha külföldről szereznek jövedelmet, akkor szabadon eldönthetik, melyik országban kívánnak adózni a jövedelem után. Ez azonban nem választás kérdése.

Ha egy magyar illetőségű magánszemély külföldről jövedelmet szerez, akkor a magyar és az érintett állam belső jogszabályai, továbbá a vonatkozó nemzetközi egyezmény rendelkezései révén határozhatók meg adózási teendői. A cikk fókuszában az adóügyi illetőség külföldi jövedelmek adóztatásában betöltött kulcsfontosságú szerepének bemutatása áll, melyet a helyes megítéléséhez szükséges szempontrendszer, a gyakorlati példák és a bírósági határozatok révén ismertetünk.

1. A külföldi jövedelmek adózásának általános szabályai

Külföldi elemet tartalmazó tényállások esetében a következő lépcsők „végigjárásával” állapíthatók meg az adózási teendők. Elsőként mindig azt kell megvizsgálni, hogy mely országok lehetnek érintettek az adott eset kapcsán. Például, ha egy magyar állampolgárságú magánszemély naponta átjár Ausztriába, ahol egy vendéglőben pincérként dolgozik, akkor a két érintett állam Magyarország és Ausztria lesz. Ezt követően a következő lépés annak eldöntése, hogy az érintett országgal...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • nav_logo

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.

 • Munkajogi konferencia

  A munka a személyiség kibontakoztatásának egyik eszköze - hangzott el a Wolters Kluwer Kiadó által idén immár tizennegyedik alkalommal megrendezett Magyar Munkajogi Konferencia nyitónapján október 10-én Visegrádon. A három napos rendezvény fókuszában idén a munkaviszony megszüntetésének aktuális kérdései állnak.