Az adóügyi illetőség és a külföldi jövedelmek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Manapság gyakran előfordul, hogy valaki külföldről szerez jövedelmet, gondoljunk például egy külföldi munkára, vagy egy online pókerjátékra. A nemzetközi elemek áthatják a mindennapjainkat. Sokan azt gondolják, ha külföldről szereznek jövedelmet, akkor szabadon eldönthetik, melyik országban kívánnak adózni a jövedelem után. Ez azonban nem választás kérdése.

Ha egy magyar illetőségű magánszemély külföldről jövedelmet szerez, akkor a magyar és az érintett állam belső jogszabályai, továbbá a vonatkozó nemzetközi egyezmény rendelkezései révén határozhatók meg adózási teendői. A cikk fókuszában az adóügyi illetőség külföldi jövedelmek adóztatásában betöltött kulcsfontosságú szerepének bemutatása áll, melyet a helyes megítéléséhez szükséges szempontrendszer, a gyakorlati példák és a bírósági határozatok révén ismertetünk.

1. A külföldi jövedelmek adózásának általános szabályai

Külföldi elemet tartalmazó tényállások esetében a következő lépcsők „végigjárásával” állapíthatók meg az adózási teendők. Elsőként mindig azt kell megvizsgálni, hogy mely országok lehetnek érintettek az adott eset kapcsán. Például, ha egy magyar állampolgárságú magánszemély naponta átjár Ausztriába, ahol egy vendéglőben pincérként dolgozik, akkor a két érintett állam Magyarország és Ausztria lesz. Ezt követően a következő lépés annak eldöntése, hogy az érintett országgal...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  Az esetek nagy részében a munkavállaló akkor indít pert a munkáltatójával szemben, ha a munkaviszony már véget ért. Nincs azonban akadálya, hogy a munkavállaló egy fennálló munkaviszony mellett vitassa a foglalkoztatása jogszerűségét. Ez önmagában semmilyen kötelezettségszegést nem jelent a munkavállaló részéről, noha kétségkívül kényes helyzetet eredményez.

 • Fotó: shutterstock

  Megszűnik a pénzügyi szervezetek különadója, még vonzóbb lesz a kiva, és emelkedik a cigaretta jövedéki adója – mindez az adócsomag parlamenti vitáján hangzott el.

 • parlament

  Nem kell szochót fizetni a tb-törvény szerint külföldinek minősülő személy által megszerzett vállalkozásból kivont jövedelem után – derült ki a törvényjavaslat parlamenti vitáján.

 • nav_logo

  Az elmúlt két évben több mint huszonhétezer magánszemély és vállalkozás élt a lehetőséggel, és kérte felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba - közölte a NAV. Az adatbázisban már 164 828 adózó szerepel.
   

 • GDPR, EU

  A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárását, működését szabályozó törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés.