Az adóügyi illetőség és a külföldi jövedelmek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Manapság gyakran előfordul, hogy valaki külföldről szerez jövedelmet, gondoljunk például egy külföldi munkára, vagy egy online pókerjátékra. A nemzetközi elemek áthatják a mindennapjainkat. Sokan azt gondolják, ha külföldről szereznek jövedelmet, akkor szabadon eldönthetik, melyik országban kívánnak adózni a jövedelem után. Ez azonban nem választás kérdése.

Ha egy magyar illetőségű magánszemély külföldről jövedelmet szerez, akkor a magyar és az érintett állam belső jogszabályai, továbbá a vonatkozó nemzetközi egyezmény rendelkezései révén határozhatók meg adózási teendői. A cikk fókuszában az adóügyi illetőség külföldi jövedelmek adóztatásában betöltött kulcsfontosságú szerepének bemutatása áll, melyet a helyes megítéléséhez szükséges szempontrendszer, a gyakorlati példák és a bírósági határozatok révén ismertetünk.

1. A külföldi jövedelmek adózásának általános szabályai

Külföldi elemet tartalmazó tényállások esetében a következő lépcsők „végigjárásával” állapíthatók meg az adózási teendők. Elsőként mindig azt kell megvizsgálni, hogy mely országok lehetnek érintettek az adott eset kapcsán. Például, ha egy magyar állampolgárságú magánszemély naponta átjár Ausztriába, ahol egy vendéglőben pincérként dolgozik, akkor a két érintett állam Magyarország és Ausztria lesz. Ezt követően a következő lépés annak eldöntése, hogy az érintett országgal...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cégbíróság

  Az üzletrész végrehajtási árverésen való értékesítésének a Gt.-ben és a Ptk.-ban írt szabályai lényegesen eltérőek, a Ptk. ugyanis az üzletrész ily módon történő megszerzésénél a társaság beleegyezésének jogintézményét alkalmazhatóvá teszi. Annak eldöntésénél, hogy a kft. jogszerűen tagadta-e meg beleegyezését az árverési vevő üzletrész-szerzéséhez, és ezért alappal mellőzte a tagváltozással kapcsolatos változásbejegyzési kérelem előterjesztését, elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy a társaság e határozat meghozatalánál a Gt. vagy a Ptk. hatálya alá tartozott vagy sem.

 • Fotó: shutterstock

  A gyakran változó jogszabályok követése jelentős kihívás elé állíthatja a cégeket, ezért a Grant Thornton idén is megrendezte az ügyfélnapot, aminek témája a 2018-as változások és aktualitások voltak. A meghívott szakemberek kiemelten tájékoztatták az ügyfeleket az online számlázás bevezetését és az új adóeljárási törvényeket érintő változásokról - olvasható az újságunkhoz eljuttatott közleményében, amely röviden összefoglalja a változásokat.

 • japán

  Tíz év elteltével Magyarország újra japán jenben bocsátott ki devizakötvényt, a 30 milliárd jen összegű 3 éves futamidejű kötvény kamata 0,37 százalék - közölte az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

 • laptop

  Várhatóan új szintet lép az adóhatóság és a cégek kapcsolatának digitalizációja az online számlaadat-jelentések elindulásával. A valós idejű számlaadatok alapján a NAV a vállalatok adókötelezettségeire és adóköveteléseire is jobban ráláthat majd.

 • gyár, robot

  Januárban az ipari termelés 6,9 százalékkal nőtt tavaly januárral összevetve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szeriont 6,7 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).