I. A LEGFŐBB SZERV MŰKÖDÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. A gazdasági társaságok szervezeti felépítése, a legfőbb szerv feladat- és hatásköre

A gazdasági társaságok szervezeti felépítése tagolt, minden gazdasági társaságnál működik legfőbb szerv, valamint ügyvezetés, ezen túl, meghatározott esetekben, felügyelőbizottság és könyvvizsgáló. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 3:132. §-a lehetővé teszi, hogy a létesítő okirat vagy annak felhatalmazása alapján a társaság legfőbb szerve más szervek működését is előírja (pl. a nagyobb gazdasági társaságok esetében a munkaszervezet több szinten tagolt). A Ptk. által meghatározott és fentebb felsorolt szervek hatáskörét, felelősségét az így létrehozott egyéb szervek ugyanakkor nem érinthetik.

A gazdasági társaság tagjai (a részvénytársaság esetében a részvényes, a továbbiakban egységesen: tag) a Ptk., illetve a létesítő okirat (társasági szerződés, alapszabály, alapító okirat) alapján őket megillető döntési jogköröket a tagok összességéből álló testületben, ...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • nav_logo

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.

 • Munkajogi konferencia

  A munka a személyiség kibontakoztatásának egyik eszköze - hangzott el a Wolters Kluwer Kiadó által idén immár tizennegyedik alkalommal megrendezett Magyar Munkajogi Konferencia nyitónapján október 10-én Visegrádon. A három napos rendezvény fókuszában idén a munkaviszony megszüntetésének aktuális kérdései állnak.