I. A LEGFŐBB SZERV MŰKÖDÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. A gazdasági társaságok szervezeti felépítése, a legfőbb szerv feladat- és hatásköre

A gazdasági társaságok szervezeti felépítése tagolt, minden gazdasági társaságnál működik legfőbb szerv, valamint ügyvezetés, ezen túl, meghatározott esetekben, felügyelőbizottság és könyvvizsgáló. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 3:132. §-a lehetővé teszi, hogy a létesítő okirat vagy annak felhatalmazása alapján a társaság legfőbb szerve más szervek működését is előírja (pl. a nagyobb gazdasági társaságok esetében a munkaszervezet több szinten tagolt). A Ptk. által meghatározott és fentebb felsorolt szervek hatáskörét, felelősségét az így létrehozott egyéb szervek ugyanakkor nem érinthetik.

A gazdasági társaság tagjai (a részvénytársaság esetében a részvényes, a továbbiakban egységesen: tag) a Ptk., illetve a létesítő okirat (társasági szerződés, alapszabály, alapító okirat) alapján őket megillető döntési jogköröket a tagok összességéből álló testületben, ...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Jól indult a számlázó programok, valamint az étel- és italautomaták online bekötése  NAV-hoz  - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

 • nav_logo

  Új adónemet ajánl az adózók figyelmébe a NAV. Az adóhatóság elszámolható üzemanyagárakat közölt, frissítette több feketelistáját, és most kezdődő balatoni razziáját részletezte.

 • bank

  A bankoknak egységes díjjegyzéket kell készíteniük a lakossági pénzforgalmi számlatermékeikről, ezeket a kondíciós listákat pedig fel kell tölteniük egy összehasonlító adatbázisba jövő év közepétől. Az erről szóló kormányrendelet tervezetét a Pénzügyminisztérium bocsájtotta társadalmi egyeztetésre.