I. A LEGFŐBB SZERV MŰKÖDÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. A gazdasági társaságok szervezeti felépítése, a legfőbb szerv feladat- és hatásköre

A gazdasági társaságok szervezeti felépítése tagolt, minden gazdasági társaságnál működik legfőbb szerv, valamint ügyvezetés, ezen túl, meghatározott esetekben, felügyelőbizottság és könyvvizsgáló. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 3:132. §-a lehetővé teszi, hogy a létesítő okirat vagy annak felhatalmazása alapján a társaság legfőbb szerve más szervek működését is előírja (pl. a nagyobb gazdasági társaságok esetében a munkaszervezet több szinten tagolt). A Ptk. által meghatározott és fentebb felsorolt szervek hatáskörét, felelősségét az így létrehozott egyéb szervek ugyanakkor nem érinthetik.

A gazdasági társaság tagjai (a részvénytársaság esetében a részvényes, a továbbiakban egységesen: tag) a Ptk., illetve a létesítő okirat (társasági szerződés, alapszabály, alapító okirat) alapján őket megillető döntési jogköröket a tagok összességéből álló testületben, ...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Tállai

  A múlt év azonos időszakához képest eddig 547 milliárd forinttal több bevétel folyt be az államkasszába annak ellenére, hogy az adócsökkentések a lakosságnál és a vállalkozásoknál mintegy 860 milliárd forintot hagytak - mondta Tállai András a NAV vezetői értekezletén a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint.

 • zara

  Az állam bevétele a feltöltési kötelezettségtől nem lesz több, ellenben a becslés kockázattal jár - állítja Zara László.

 • Fotó: shutterstock

  A 2012-2018 közötti minimálbér és bérminimum összegeket közölte táblázatokban a NAV.

 • gyros

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők nem szavazták meg a kebab előállításához használt húshoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslatot.

 • Európai Parlament

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők elfogadták a parlament pénzmosás, adókikerülés és adókijátszás feltárására és megelőzésére létrejött úgynevezett PANA-bizottságának 211 ajánlását.