II. EGYES TÁRSASÁGI STÁTUSZOK ÉS A MUNKAVISZONY

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. A vezető tisztségviselő, mint munkavállaló

Annak megvilágításához, hogy milyen jelentős különbség van egy általában vett vezető állású munkavállaló és a vezető tisztségviselői feladat ellátására munkaviszonyban álló személy között, a vezető tisztségviselőket érintő, munkajogi szempontból is releváns, bizonyos társasági jogi szabályokat feltétlenül ismertetni szükséges.

1.1. Az ügyvezetés fogalma, fajtái

Az ügyvezetés összefoglaló elnevezés, amely alatt a gazdasági társaság operatív, napi szintű irányítását végző szervet értjük, akkor is, ha e tevékenységet egyetlen vezető tisztségviselő végzi.

Az ügyvezetési feladatot végezheti egy vagy több vezető tisztségviselő önállóan (kivételes esetben együttesen) vagy vezető tisztségviselőkből álló testület. A Ptk. az egyes gazdasági társaságoknál eltérő elnevezést használ az ügyvezetésre, a kkt., a bt., és a kft. esetében ügyvezető, a zrt. esetében vezérigazgató, mint egyszemélyi vezető, míg testületként az rt. igazgatóságát, illetve...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Tállai

  A múlt év azonos időszakához képest eddig 547 milliárd forinttal több bevétel folyt be az államkasszába annak ellenére, hogy az adócsökkentések a lakosságnál és a vállalkozásoknál mintegy 860 milliárd forintot hagytak - mondta Tállai András a NAV vezetői értekezletén a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint.

 • zara

  Az állam bevétele a feltöltési kötelezettségtől nem lesz több, ellenben a becslés kockázattal jár - állítja Zara László.

 • Fotó: shutterstock

  A 2012-2018 közötti minimálbér és bérminimum összegeket közölte táblázatokban a NAV.

 • gyros

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők nem szavazták meg a kebab előállításához használt húshoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslatot.

 • Európai Parlament

  Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők elfogadták a parlament pénzmosás, adókikerülés és adókijátszás feltárására és megelőzésére létrejött úgynevezett PANA-bizottságának 211 ajánlását.