II. EGYES TÁRSASÁGI STÁTUSZOK ÉS A MUNKAVISZONY

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. A vezető tisztségviselő, mint munkavállaló

Annak megvilágításához, hogy milyen jelentős különbség van egy általában vett vezető állású munkavállaló és a vezető tisztségviselői feladat ellátására munkaviszonyban álló személy között, a vezető tisztségviselőket érintő, munkajogi szempontból is releváns, bizonyos társasági jogi szabályokat feltétlenül ismertetni szükséges.

1.1. Az ügyvezetés fogalma, fajtái

Az ügyvezetés összefoglaló elnevezés, amely alatt a gazdasági társaság operatív, napi szintű irányítását végző szervet értjük, akkor is, ha e tevékenységet egyetlen vezető tisztségviselő végzi.

Az ügyvezetési feladatot végezheti egy vagy több vezető tisztségviselő önállóan (kivételes esetben együttesen) vagy vezető tisztségviselőkből álló testület. A Ptk. az egyes gazdasági társaságoknál eltérő elnevezést használ az ügyvezetésre, a kkt., a bt., és a kft. esetében ügyvezető, a zrt. esetében vezérigazgató, mint egyszemélyi vezető, míg testületként az rt. igazgatóságát, illetve...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cégbíróság

  Az üzletrész végrehajtási árverésen való értékesítésének a Gt.-ben és a Ptk.-ban írt szabályai lényegesen eltérőek, a Ptk. ugyanis az üzletrész ily módon történő megszerzésénél a társaság beleegyezésének jogintézményét alkalmazhatóvá teszi. Annak eldöntésénél, hogy a kft. jogszerűen tagadta-e meg beleegyezését az árverési vevő üzletrész-szerzéséhez, és ezért alappal mellőzte a tagváltozással kapcsolatos változásbejegyzési kérelem előterjesztését, elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy a társaság e határozat meghozatalánál a Gt. vagy a Ptk. hatálya alá tartozott vagy sem.

 • Fotó: shutterstock

  A gyakran változó jogszabályok követése jelentős kihívás elé állíthatja a cégeket, ezért a Grant Thornton idén is megrendezte az ügyfélnapot, aminek témája a 2018-as változások és aktualitások voltak. A meghívott szakemberek kiemelten tájékoztatták az ügyfeleket az online számlázás bevezetését és az új adóeljárási törvényeket érintő változásokról - olvasható az újságunkhoz eljuttatott közleményében, amely röviden összefoglalja a változásokat.

 • japán

  Tíz év elteltével Magyarország újra japán jenben bocsátott ki devizakötvényt, a 30 milliárd jen összegű 3 éves futamidejű kötvény kamata 0,37 százalék - közölte az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

 • laptop

  Várhatóan új szintet lép az adóhatóság és a cégek kapcsolatának digitalizációja az online számlaadat-jelentések elindulásával. A valós idejű számlaadatok alapján a NAV a vállalatok adókötelezettségeire és adóköveteléseire is jobban ráláthat majd.

 • gyár, robot

  Januárban az ipari termelés 6,9 százalékkal nőtt tavaly januárral összevetve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szeriont 6,7 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).