II. EGYES TÁRSASÁGI STÁTUSZOK ÉS A MUNKAVISZONY

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. A vezető tisztségviselő, mint munkavállaló

Annak megvilágításához, hogy milyen jelentős különbség van egy általában vett vezető állású munkavállaló és a vezető tisztségviselői feladat ellátására munkaviszonyban álló személy között, a vezető tisztségviselőket érintő, munkajogi szempontból is releváns, bizonyos társasági jogi szabályokat feltétlenül ismertetni szükséges.

1.1. Az ügyvezetés fogalma, fajtái

Az ügyvezetés összefoglaló elnevezés, amely alatt a gazdasági társaság operatív, napi szintű irányítását végző szervet értjük, akkor is, ha e tevékenységet egyetlen vezető tisztségviselő végzi.

Az ügyvezetési feladatot végezheti egy vagy több vezető tisztségviselő önállóan (kivételes esetben együttesen) vagy vezető tisztségviselőkből álló testület. A Ptk. az egyes gazdasági társaságoknál eltérő elnevezést használ az ügyvezetésre, a kkt., a bt., és a kft. esetében ügyvezető, a zrt. esetében vezérigazgató, mint egyszemélyi vezető, míg testületként az rt. igazgatóságát, illetve...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • nav_logo

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.

 • Munkajogi konferencia

  A munka a személyiség kibontakoztatásának egyik eszköze - hangzott el a Wolters Kluwer Kiadó által idén immár tizennegyedik alkalommal megrendezett Magyar Munkajogi Konferencia nyitónapján október 10-én Visegrádon. A három napos rendezvény fókuszában idén a munkaviszony megszüntetésének aktuális kérdései állnak.