II. EGYES TÁRSASÁGI STÁTUSZOK ÉS A MUNKAVISZONY

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. A vezető tisztségviselő, mint munkavállaló

Annak megvilágításához, hogy milyen jelentős különbség van egy általában vett vezető állású munkavállaló és a vezető tisztségviselői feladat ellátására munkaviszonyban álló személy között, a vezető tisztségviselőket érintő, munkajogi szempontból is releváns, bizonyos társasági jogi szabályokat feltétlenül ismertetni szükséges.

1.1. Az ügyvezetés fogalma, fajtái

Az ügyvezetés összefoglaló elnevezés, amely alatt a gazdasági társaság operatív, napi szintű irányítását végző szervet értjük, akkor is, ha e tevékenységet egyetlen vezető tisztségviselő végzi.

Az ügyvezetési feladatot végezheti egy vagy több vezető tisztségviselő önállóan (kivételes esetben együttesen) vagy vezető tisztségviselőkből álló testület. A Ptk. az egyes gazdasági társaságoknál eltérő elnevezést használ az ügyvezetésre, a kkt., a bt., és a kft. esetében ügyvezető, a zrt. esetében vezérigazgató, mint egyszemélyi vezető, míg testületként az rt. igazgatóságát, illetve...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Jól indult a számlázó programok, valamint az étel- és italautomaták online bekötése  NAV-hoz  - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

 • nav_logo

  Új adónemet ajánl az adózók figyelmébe a NAV. Az adóhatóság elszámolható üzemanyagárakat közölt, frissítette több feketelistáját, és most kezdődő balatoni razziáját részletezte.

 • bank

  A bankoknak egységes díjjegyzéket kell készíteniük a lakossági pénzforgalmi számlatermékeikről, ezeket a kondíciós listákat pedig fel kell tölteniük egy összehasonlító adatbázisba jövő év közepétől. Az erről szóló kormányrendelet tervezetét a Pénzügyminisztérium bocsájtotta társadalmi egyeztetésre.