adokodexuj Adó kódex | 2017/9.

iStock-480266974

Szerződések adójogi minősítése

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy tökéletes világ, ahol a szerződéskötéskor ott ült az ügyvezető oldalán az ügyvédje, az adótanácsadója és a könyvelője. Ahogy ez lenni szokott a mesék esetében, a valóságban viszont a legritkább esetben fordul elő. Az üzleti szerződések legtöbbször a fehér asztal felett köttetnek, legjobb esetben pedig legfeljebb az ügyvéd van még jelen, de legalábbis átnézi az iratot aláírás előtt. Pedig nagy szükség lenne mindhárom szakma támogatására abban, hogy az ügyvezetés által megszerzett üzlet sikerét ne árnyékolják be nem várt adózási konzekvenciák vagy későbbi jogviták a helytelen fogalmazás miatt.

Jelen kiadványunk célja, hogy sorvezetőt adjunk a szerződéskötésben résztvevő és szerződésekkel dolgozók számára, hogy betekintést nyerjenek a jogi és adózási megfontolásokba. Összefoglalónk hathatós segítségül szolgálhat a szerződést fogalmazó jogászoknak, ügyvédeknek, hogy felismerjék egy-egy ügylet során, mely pontok azok, amelyek az adózásban különös jelentőséggel bírnak, és tájékoztatni tudják megbízójukat, ha ilyen döntési pontot vagy bizonytalanságot találnak a szerződés kialkudott feltételei között. Ugyanígy támogatja tanulmányunk a könyvelő, adótanácsadó kollégákat, hogy a szerződések tekintetében melyek azok a jogi terminusok, alapelvek és követelmények, melyeket tiszteletben kell tartaniuk, és mely szerződési formák közül választhatnak. Célunk, hogy akár a szerződés megkötéséről, akár a meglévő szerződés adójogi feldolgozásáról van szó, a kiadványban található elemzések után egyértelmű választ kapjon minden fél.

Az adótervezést, mint fogalmat, már sokan és sokféleképpen próbálták meghatározni. Közös jellemzője a meghatározásoknak, hogy mindig magára a tervezés szóra fókuszálnak és a hozzáadott értéket az arany középúthoz mért adóelőny elérésében mérik. Van azonban egy ezt megelőző legelső lépés is. Ez pedig nem más, mint hogy megtaláljuk mindenekelőtt a helyes adókezelést. Jellemző hibaként látjuk sok esetben, hogy átlagos, minden különös jegyet és csavart nélkülöző ügyletet is rosszul kezelnek az adózásban a felek, nem az adóelkerülés okán, hanem egészen egyszerűen a jogszabályok terén való tájékozatlanság miatt. Így a legfontosabb, hogy az adott ügylet tekintetében megtalálja a vállalkozás a megfelelő adózási konzekvenciákat, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy minden ügyletet optimalizálni kell az adózás tekintetében. Csupán ezután következik második lépésként, hogy a legális választási lehetőségek között döntést hozzon a vállalkozás, ha egyik-másik megfelelőbb az adóterhelés tekintetében, amely nem minden esetben jelent kevesebb adót.

Összefoglalónk első részében a kötelmi jogi és az adójogi megfontolásokra koncentrálunk. A második fejezetben részletezzük a szerződések jogi aspektusait, a szerződési formákat és a garanciális elemeket. A harmadik fejezetben pedig röviden kitérünk az ellenőrzés és a peres ügyek tapasztalataira.

Adótipp megnevezés alatt jelöljük, ahol az adott jogszabályi kereteken belül döntési pont lehetséges előnyösebb konstrukciók elérése végett. Határozottan és hangsúlyosan kiemeljük azonban, hogy minden jelölt konstrukció és minden jelzett adótipp kizárólag a megfelelő és szükséges gazdasági racionalitás mellett alkalmazható. A gazdasági racionalitás elvárása olyan hangsúlyos, hogy az adótörvények több esetben is külön kiemelik, habár mint általános alapelv is alkalmazandó. Az esetleges adókockázatra e megnevezés alatt hívjuk fel a figyelmet.

Reméljük, hogy tanulmányunk hasznos segítségül szolgál minden számviteli és jogi szakembernek, és vállalatvezetőnek egyaránt.

A szerzők

III. fejezet

Bevezetés

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • üzletember futóverseny

  Hazánkban a harmadik legmagasabb a bérek adóterhelése (48,2%) az OECD államok között, és ez egyértelműen rontja a gazdaságunk versenyképességét. Így üdvözölni kell még a legkisebb lépést is, ami a probléma megoldása irányába mutat. Ugyanakkor Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint kétséges, hogy a most bejelentett – a tervezetthez képest 0,5%-kal nagyobb – szociális hozzájárulási adó csökkentés, valóban hatékonyan járul-e hozzá a cél eléréséhez.

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • erdő

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.