adokodexuj Adó kódex | 2017/9.

iStock-480266974

Szerződések adójogi minősítése

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy tökéletes világ, ahol a szerződéskötéskor ott ült az ügyvezető oldalán az ügyvédje, az adótanácsadója és a könyvelője. Ahogy ez lenni szokott a mesék esetében, a valóságban viszont a legritkább esetben fordul elő. Az üzleti szerződések legtöbbször a fehér asztal felett köttetnek, legjobb esetben pedig legfeljebb az ügyvéd van még jelen, de legalábbis átnézi az iratot aláírás előtt. Pedig nagy szükség lenne mindhárom szakma támogatására abban, hogy az ügyvezetés által megszerzett üzlet sikerét ne árnyékolják be nem várt adózási konzekvenciák vagy későbbi jogviták a helytelen fogalmazás miatt.

Jelen kiadványunk célja, hogy sorvezetőt adjunk a szerződéskötésben résztvevő és szerződésekkel dolgozók számára, hogy betekintést nyerjenek a jogi és adózási megfontolásokba. Összefoglalónk hathatós segítségül szolgálhat a szerződést fogalmazó jogászoknak, ügyvédeknek, hogy felismerjék egy-egy ügylet során, mely pontok azok, amelyek az adózásban különös jelentőséggel bírnak, és tájékoztatni tudják megbízójukat, ha ilyen döntési pontot vagy bizonytalanságot találnak a szerződés kialkudott feltételei között. Ugyanígy támogatja tanulmányunk a könyvelő, adótanácsadó kollégákat, hogy a szerződések tekintetében melyek azok a jogi terminusok, alapelvek és követelmények, melyeket tiszteletben kell tartaniuk, és mely szerződési formák közül választhatnak. Célunk, hogy akár a szerződés megkötéséről, akár a meglévő szerződés adójogi feldolgozásáról van szó, a kiadványban található elemzések után egyértelmű választ kapjon minden fél.

Az adótervezést, mint fogalmat, már sokan és sokféleképpen próbálták meghatározni. Közös jellemzője a meghatározásoknak, hogy mindig magára a tervezés szóra fókuszálnak és a hozzáadott értéket az arany középúthoz mért adóelőny elérésében mérik. Van azonban egy ezt megelőző legelső lépés is. Ez pedig nem más, mint hogy megtaláljuk mindenekelőtt a helyes adókezelést. Jellemző hibaként látjuk sok esetben, hogy átlagos, minden különös jegyet és csavart nélkülöző ügyletet is rosszul kezelnek az adózásban a felek, nem az adóelkerülés okán, hanem egészen egyszerűen a jogszabályok terén való tájékozatlanság miatt. Így a legfontosabb, hogy az adott ügylet tekintetében megtalálja a vállalkozás a megfelelő adózási konzekvenciákat, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy minden ügyletet optimalizálni kell az adózás tekintetében. Csupán ezután következik második lépésként, hogy a legális választási lehetőségek között döntést hozzon a vállalkozás, ha egyik-másik megfelelőbb az adóterhelés tekintetében, amely nem minden esetben jelent kevesebb adót.

Összefoglalónk első részében a kötelmi jogi és az adójogi megfontolásokra koncentrálunk. A második fejezetben részletezzük a szerződések jogi aspektusait, a szerződési formákat és a garanciális elemeket. A harmadik fejezetben pedig röviden kitérünk az ellenőrzés és a peres ügyek tapasztalataira.

Adótipp megnevezés alatt jelöljük, ahol az adott jogszabályi kereteken belül döntési pont lehetséges előnyösebb konstrukciók elérése végett. Határozottan és hangsúlyosan kiemeljük azonban, hogy minden jelölt konstrukció és minden jelzett adótipp kizárólag a megfelelő és szükséges gazdasági racionalitás mellett alkalmazható. A gazdasági racionalitás elvárása olyan hangsúlyos, hogy az adótörvények több esetben is külön kiemelik, habár mint általános alapelv is alkalmazandó. Az esetleges adókockázatra e megnevezés alatt hívjuk fel a figyelmet.

Reméljük, hogy tanulmányunk hasznos segítségül szolgál minden számviteli és jogi szakembernek, és vállalatvezetőnek egyaránt.

A szerzők

III. fejezet

Bevezetés

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • forint_pénz

  Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • munkanélküliség

  Július-szeptemberben már a harmadik egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban és az euróövezetben, jelezve, hogy erős gazdasági növekedés mellett egyre feszítettebbé válik a munkaerőpiac.

 • vasút

  Vasúti teherszállítmányokban, vasérc alá rejtve találtak cigarettát a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • vám

  Jelentős változás előtt áll a nemzeti vámszabályozás. Az RSM Blog összegyűjtötte a lefontosabb tudnivalókat.

 • ajándék

  A digitális fejlődés egyik mellékhatásaként tapasztalhattuk meg ebben az évben, hogy az e-szja bevallások sikeres bevezetésével párhuzamban a civil szervezetek számára felajánlott 1 százalékos adományok összege lecsökkent. A céges adományok és ezek adókedvezménye azonban nem változott, érdemes ezzel is számolni év vége előtt!