I. ALAPELVEK ÉS ADÓTERVEZÉSI MEGFONTOLÁSOK

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. Jogi alapelvek

A szerződés a gazdasági élet meghatározó eleme, hozzájárul az erőforrások újrarendeződéséhez, az áruk- és szolgáltatások közvetítéséhez, valamint a vagyonforgalom megvalósulásához. Funkcióját tekintve sokrétű, elősegítheti az áruk cseréjét, mint a tulajdonátruházó szerződések (pl. adásvételi vagy csereszerződés), vagy meghatározott eredmény létrehozatalát, mint a vállalkozási típusú szerződések, de ettől eltérő funkciót is betölthet, például meghatározott feladat ellátását, mint a megbízási típusú szerződések esetében.

1.1. Szerződés fogalma és jogforrása

A szerződés olyan megállapodás, amely joghatással bír, kötelem-keletkeztető jogi tény. Lényegét tekintve meghatározott személyek közötti olyan jogviszonyt jelent, amely esetén valamely személy a szerződésben meghatározott szolgáltatás teljesítésére vállal kötelezettséget, és amely alapján valamely másik személy jogosulttá válik a meghatározott szolgáltatás követelésére.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V....

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Fotó: shutterstock

  Pénteken hatályba lépnek az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok - jelentette be szerda délután az Európai Bizottság, miután jóváhagyta az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul született ellenintézkedéseket.

 • Parragh László

  Az Iparkamara elnöke szerint lényegében minden szektorban sok az üres álláshely. Azt is elmondta, kiket lehetne mozgósítani.

 • pénz

  Az idén bevezetett feltételes adóbírság-kedvezménynek köszönhetően, amely az adóhátralék azonnali rendezésére ösztönzi az érintetteket, eddig több mint 4,9 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • Putyin

  Oroszország pótvámokat vet ki amerikai importcikkekre, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok az acél- és alumíniumtermékek behozatalát 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtotta - jelentette be Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter.

 • Fotó: shutterstock

  Az egészségügyi hozzájárulás beolvad a szociális hozzájárulási adóba, melynek kedvezményrendszere is érdemben átalakul a kormány szándéka szerint.