I. ALAPELVEK ÉS ADÓTERVEZÉSI MEGFONTOLÁSOK

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. Jogi alapelvek

A szerződés a gazdasági élet meghatározó eleme, hozzájárul az erőforrások újrarendeződéséhez, az áruk- és szolgáltatások közvetítéséhez, valamint a vagyonforgalom megvalósulásához. Funkcióját tekintve sokrétű, elősegítheti az áruk cseréjét, mint a tulajdonátruházó szerződések (pl. adásvételi vagy csereszerződés), vagy meghatározott eredmény létrehozatalát, mint a vállalkozási típusú szerződések, de ettől eltérő funkciót is betölthet, például meghatározott feladat ellátását, mint a megbízási típusú szerződések esetében.

1.1. Szerződés fogalma és jogforrása

A szerződés olyan megállapodás, amely joghatással bír, kötelem-keletkeztető jogi tény. Lényegét tekintve meghatározott személyek közötti olyan jogviszonyt jelent, amely esetén valamely személy a szerződésben meghatározott szolgáltatás teljesítésére vállal kötelezettséget, és amely alapján valamely másik személy jogosulttá válik a meghatározott szolgáltatás követelésére.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V....

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • forint_pénz

  Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • munkanélküliség

  Július-szeptemberben már a harmadik egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban és az euróövezetben, jelezve, hogy erős gazdasági növekedés mellett egyre feszítettebbé válik a munkaerőpiac.

 • vasút

  Vasúti teherszállítmányokban, vasérc alá rejtve találtak cigarettát a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • vám

  Jelentős változás előtt áll a nemzeti vámszabályozás. Az RSM Blog összegyűjtötte a lefontosabb tudnivalókat.

 • ajándék

  A digitális fejlődés egyik mellékhatásaként tapasztalhattuk meg ebben az évben, hogy az e-szja bevallások sikeres bevezetésével párhuzamban a civil szervezetek számára felajánlott 1 százalékos adományok összege lecsökkent. A céges adományok és ezek adókedvezménye azonban nem változott, érdemes ezzel is számolni év vége előtt!