II. A SZERZŐDÉSEK JOGI ASPEKTUSAI, SZERZŐDÉSI FORMÁK, GARANCIÁLIS ELEMEK

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. A megfelelő szerződési forma megválasztása

Ahogyan arra a szerződési jogi alapelveknél röviden utaltunk, a szerződési szabadság egyik eleme a szerződési típus megválasztásának szabadsága, amely a szerződés tartalmi szabadságát [Ptk. 6:59. § (2) bekezdés] is jelenti egyben. A szerződő felek a gazdasági céljuknak és érdeküknek megfelelően alakíthatják ki a szerződés formáját és tartalmát. Ehhez a Ptk. segítséget nyújt, ugyanis meghatározza az egyes, alapvető szerződési típusokat és azok elemeit, viszont nem teszi ezeket a típusokat kizárólagossá. A felek maguk döntik el, hogy az elérni kívánt céljukhoz melyik szerződés áll a legközelebb és amennyiben az szükséges, a típusok elemeit igényük szerint össze is válogathatják (vegyes szerződés). A szerződési szabadság lehetővé teszi azt is, hogy a szerződés egyik, a Ptk.-ban meghatározott típuselemeit sem tartalmazza vagy egyik típusba sem sorolható be (atipikus szerződés). A szerződési forma megválasztásának kereteit a már kifejtett...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Trump3

  Az amerikai elnök újabb 200 milliárd dollár értékű védővámmal fenyegette meg Kínát.

 • üzleti titok

  Ki kell-e adnia a munkáltatónak a szakszervezet kérésére a következő év tervezett pénzügyi adatait? Megtagadható-e az adatkérés az üzleti titok védelmére hivatkozva, vagy erősebb érv, hogy e nélkül a szakszervezet nem tudna felkészülni a bértárgyalásokra?

 • Fotó: shutterstock

  Tovább folytatva az egyenes adózású ügyletek adóalapjának meghatározását vizsgáljuk meg az adómentes Közösségen belüli értékesítés esetét!

 • Lőcsei Tamás

  2018. július 1-jétől a PwC 29 országból álló közép- és kelet-európai (CEE) régió első számú vezetője lesz Nick Kós, aki hat év után adja át a PwC Magyarország vezérigazgatói posztját. Utódja Dr. Lőcsei Tamás​ ​lesz​​, ​a PwC Adó- és jogi szolgáltatások magyarországi üzletágvezetője - áll a cég közleményében.

 • internet

  A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla felületén a mostantól elvégezhető regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.