II. A SZERZŐDÉSEK JOGI ASPEKTUSAI, SZERZŐDÉSI FORMÁK, GARANCIÁLIS ELEMEK

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. A megfelelő szerződési forma megválasztása

Ahogyan arra a szerződési jogi alapelveknél röviden utaltunk, a szerződési szabadság egyik eleme a szerződési típus megválasztásának szabadsága, amely a szerződés tartalmi szabadságát [Ptk. 6:59. § (2) bekezdés] is jelenti egyben. A szerződő felek a gazdasági céljuknak és érdeküknek megfelelően alakíthatják ki a szerződés formáját és tartalmát. Ehhez a Ptk. segítséget nyújt, ugyanis meghatározza az egyes, alapvető szerződési típusokat és azok elemeit, viszont nem teszi ezeket a típusokat kizárólagossá. A felek maguk döntik el, hogy az elérni kívánt céljukhoz melyik szerződés áll a legközelebb és amennyiben az szükséges, a típusok elemeit igényük szerint össze is válogathatják (vegyes szerződés). A szerződési szabadság lehetővé teszi azt is, hogy a szerződés egyik, a Ptk.-ban meghatározott típuselemeit sem tartalmazza vagy egyik típusba sem sorolható be (atipikus szerződés). A szerződési forma megválasztásának kereteit a már kifejtett...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • forint_pénz

  Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • munkanélküliség

  Július-szeptemberben már a harmadik egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban és az euróövezetben, jelezve, hogy erős gazdasági növekedés mellett egyre feszítettebbé válik a munkaerőpiac.

 • vasút

  Vasúti teherszállítmányokban, vasérc alá rejtve találtak cigarettát a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • vám

  Jelentős változás előtt áll a nemzeti vámszabályozás. Az RSM Blog összegyűjtötte a lefontosabb tudnivalókat.

 • ajándék

  A digitális fejlődés egyik mellékhatásaként tapasztalhattuk meg ebben az évben, hogy az e-szja bevallások sikeres bevezetésével párhuzamban a civil szervezetek számára felajánlott 1 százalékos adományok összege lecsökkent. A céges adományok és ezek adókedvezménye azonban nem változott, érdemes ezzel is számolni év vége előtt!