I. Az adóigazgatási rendtartás

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. Általánosságban a törvényről

Az első jogszabály az adóigazgatási rendtartás, amely viszonylag rövid jogszabálynak tekinthető (141. szakaszból áll). E törvény tartalmazza az általános adóeljárási szabályokat, vagyis ténylegesen az általános közigazgatási és az általános adóigazgatási szabályok összességét.

Az általános „közigazgatási” szabályok között az általános közigazgatási rendtartásból, valamint a korábbi, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényből (a továbbiakban: Ket.) átvett és az adóigazgatási eljáráshoz igazított szabályok találhatók meg (pl. nyelvhasználat, kizárás, a kérelem visszautasítása, az eljárás megszüntetése, ügyintézési határidő, igazolási kérelem, idézés, tényállás tisztázása, tanú, szemle, szakértő, tolmács, tárgyalás, semmisség, közigazgatási per).

Az általános adóigazgatási szabályok között pedig az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényből (a továbbiakban: 2003-as Art.) átvett, illetve...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.