II. Az új adózás rendjéről szóló törvény

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. Általánosságban a törvényről

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényben szerepelnek a különös adóigazgatási szabályok, vagyis a 2003. évi Art.-ból átvett rendelkezések, valamint új szabályok is.

A törvény szerkezete alapján 8 részből áll (Alapvető rendelkezések, Az adókötelezettségek részletszabályai, Adatnyilvántartás, adótitok, adóhatósági adatszolgáltatás, Egyes adóigazgatási eljárások szabályai, Jogkövetkezmények, Adótanácsadói, adószakértői és okleveles adószakértői tevékenység bejelentése, nyilvántartásba vétel és szakmai továbbképzés, Az állami adó- és vámhatóság által nyújtott szolgáltatások, Záró rendelkezések), ezen belül 34 fejezetből, így szerkezete tagoltabb, vagyis (elvileg) jobban áttekinthető a 275 szakasz ellenére (amely érdekes módon önmagában több, mint a 2003-as Art. paragrafusainak a száma, holott több témakör átkerült az adóigazgatási rendtartásról szóló és az adóhatósági végrehajtásról szóló törvényekbe).

Fontos megjegyezni, hogy sok szabályt már nem...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.