II. Az új adózás rendjéről szóló törvény

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. Általánosságban a törvényről

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényben szerepelnek a különös adóigazgatási szabályok, vagyis a 2003. évi Art.-ból átvett rendelkezések, valamint új szabályok is.

A törvény szerkezete alapján 8 részből áll (Alapvető rendelkezések, Az adókötelezettségek részletszabályai, Adatnyilvántartás, adótitok, adóhatósági adatszolgáltatás, Egyes adóigazgatási eljárások szabályai, Jogkövetkezmények, Adótanácsadói, adószakértői és okleveles adószakértői tevékenység bejelentése, nyilvántartásba vétel és szakmai továbbképzés, Az állami adó- és vámhatóság által nyújtott szolgáltatások, Záró rendelkezések), ezen belül 34 fejezetből, így szerkezete tagoltabb, vagyis (elvileg) jobban áttekinthető a 275 szakasz ellenére (amely érdekes módon önmagában több, mint a 2003-as Art. paragrafusainak a száma, holott több témakör átkerült az adóigazgatási rendtartásról szóló és az adóhatósági végrehajtásról szóló törvényekbe).

Fontos megjegyezni, hogy sok szabályt már nem...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.