III. Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárások

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. Általánosságban az adóhatósági végrehajtási törvényről

Az új adóeljárási szabályrendszer harmadik eleme az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény, azaz az adóhatósági végrehajtási törvény (hivatalos rövid megjelölése: Avt.). Az Art.-tól eltérő jogszabályban történő szabályozás indoka elsősorban az volt, hogy – amint az a későbbiekben látható lesz – az állami adó- és vámhatóság végrehajtási szervezete nemcsak az adóbehajtással fog foglalkozni, hanem általános közigazgatási végrehajtási szervnek, illetve a későbbiekben (várhatóan 2019-től) bizonyos bírósági döntések végrehajtójának is minősül. Ennek megfelelően indokolttá vált egy általános jellegű adóvégrehajtási kódex megalkotása, mely a korábbiaknál részletesebben szabályozza az adóhatóság végrehajtási tevékenységét.

2. A törvény hatálya és az alapelvek

Az adóhatósági végrehajtási törvényt kell alkalmazni az állami adó- és vámhatóság, valamint az önkormányzati adóhatóság (a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.