III. Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárások

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. Általánosságban az adóhatósági végrehajtási törvényről

Az új adóeljárási szabályrendszer harmadik eleme az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény, azaz az adóhatósági végrehajtási törvény (hivatalos rövid megjelölése: Avt.). Az Art.-tól eltérő jogszabályban történő szabályozás indoka elsősorban az volt, hogy – amint az a későbbiekben látható lesz – az állami adó- és vámhatóság végrehajtási szervezete nemcsak az adóbehajtással fog foglalkozni, hanem általános közigazgatási végrehajtási szervnek, illetve a későbbiekben (várhatóan 2019-től) bizonyos bírósági döntések végrehajtójának is minősül. Ennek megfelelően indokolttá vált egy általános jellegű adóvégrehajtási kódex megalkotása, mely a korábbiaknál részletesebben szabályozza az adóhatóság végrehajtási tevékenységét.

2. A törvény hatálya és az alapelvek

Az adóhatósági végrehajtási törvényt kell alkalmazni az állami adó- és vámhatóság, valamint az önkormányzati adóhatóság (a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.