Magyarázat a kötelező egészségbiztosítási ellátásokra vonatkozó szabályozás 2017. évközi és 2018-as változásaihoz

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényben és a végrehajtására kiadott kormányrendeletben 2017 folyamán, illetőleg 2018. január 1-jétől is számos módosítás lépett hatályba. A módosuló rendelkezéseket időrendben és a jogszabályok egységes szerkezetbe foglalt tematikájának megfelelően vesszük sorra, az érintett szakasz és a szabályozási témakör feltüntetésével.

1. A 2017-es évközi változások

1.1. A 2017 februárjától hatályos változások

1.1.1. Az utazási költségtérítés

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény rendelkezései értelmében a köznevelési intézmények alapfeladatai közé tartozik a fejlesztő nevelés, oktatás, ezen belül pedig az ún. korai fejlesztés és gondozás is, amely magában foglalja a gyógypedagógiai tanácsadást, a korai fejlesztést, az oktatást és a gondozást. A fejlesztésre való igény szempontjából a gyermekek három kategóriába sorolhatók:

–   problémamentes;

–   sajátos nevelési igényű, azaz különleges bánásmódot igénylő gyermek, aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi (látási, hallási), értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magata...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tízből hét kkv tervez béren kívüli juttatást adni dolgozóinak, ami az egy évvel korábbi mélyponthoz képest hatalmas ugrás – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból

 • Fotó: shutterstock

  Egy sajátos beruházásélénkítő eszköz a helyi adók rendszerében? A tavaly évközi adóváltozások következményeképpen jelent meg a helyi adókról szóló törvényben az előrehozott adó intézménye. A némileg rendszeridegen jogintézmény találgatásokra adott okot irányultságát és pontos rendeltetését illetően, emellett gyakorlati alkalmazhatóságát további kodifikációval kellene támogatni, hogy a kockázatokat ne csupán az adózók viseljék - írja az RSM blogja.

   

 • izer

   Izer Norbert államtitkár az adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár.

 • grafikon

  A márciusi 11,3 százalékos növekedéssel együtt 12,4 százalékkal nőttek a keresetek az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A márciusban és az első negyedévben egyaránt két százalékos inflációval számolva a reálkereset emelkedése 9,1, illetve 10,2 százalékos volt éves összehasonlításban.