Magyarázat a társadalombiztosítási járulékokkal kapcsolatos 2017. évközi és 2018. január 1-jei változásokhoz

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A 2017-es év során hatályba léptek a közérdekű nyugdíjas szövetkezetre vonatkozó kedvező adó- és járulékfizetési szabályok, valamint a társadalombiztosítási szerveket érintő átalakítással kapcsolatos rendelkezések. 2018. január 1-jétől a jogrendszer koherenciáját biztosító jogtechnikai módosításokra, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulék összegének emelésére került sor.

1. A 2017-es évközi változások

1.1. Közérdekű nyugdíjas szövetkezet

A közérdekű nyugdíjas szövetkezeti forma 2017 nyarán került bevezetésre a magyar szövetkezeti rendszerbe, azzal a céllal, hogy az aktív, még dolgozni kívánó, idősebb korosztály számára is foglalkoztatási esélyt, lehetőséget teremtsen. A nyugdíjas szövetkezetnek csak természetes személy tagja lehet, és a szövetkezet tagjainak legalább kilencven százaléka olyan természetes személy kell, hogy legyen, aki öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesül. Továbbá, a nyugdíjas szövetkezetnek nem lehet személyes közreműködést nem vállaló természetes személy tagja. [A szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény (a továbbiakban: Szövtv.) 26. §.]

A nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagja személyes közreműködését a nyugdíjas szövetkezet által harmadik személy részére nyújtott szolgáltatás (külső szolgáltatás) keretében is teljesítheti. A külső szolgáltatás nyújtására...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.