III. KOCKÁZATÉRTÉKELÉS, BELSŐ SZABÁLYZAT, BELSŐ ELLENŐRZÉS

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. Kockázatértékelés

1.1. Kockázatalapú megközelítés

A 2007-es pénzmosási törvény teljesen új intézményként vezette be a kockázatalapú megközelítést, amely elsősorban az ügyfél-átvilágítási intézkedésekben jelent meg. A nemzetközi követelményekkel összhangban a pénzmosási törvényben már kiemelt hangsúlyt kapnak a kockázatalapú intézkedések – a nemzeti kockázatértékelés megállapításainak, eredményeinek figyelembevételével –, amely egy újfajta magatartást követel meg a kötelezett szolgáltatóktól, valamint a felügyeletet ellátó szervektől. Nagyon fontos a szolgáltatót, az adott szektort és az országot érintő pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, megértése, vizsgálata és kezelése. A kockázatalapú megközelítés több szinten jelenik meg: nemzeti szinten, a hatóságok és a felügyeletet ellátó szervek szintjén, valamint a szolgáltatók szintjén. Nemzeti szinten a kockázatok megértése lehetőséget ad a jogszabályi környezet, a kockázatcsökkentő intézkedések folyamatos...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.