II. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR

 • Értesítő a rovat cikkeiről

.

1. Az info-törvény

Az adatvédelem a hazai jogalkotás és jogalkalmazás számára nem újdonság. Az 1989-es alkotmány már elismerte a személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot.

A mindennapi élet változásával, az informatika térhódításával a jognak lépést kellett tartania, így az Országgyűlés megalkotta és kihirdette 1992. november hó 17. napján a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvényt. E jogszabályt váltotta fel 2012. január 1-jétől a jelenleg is hatályos, és azóta már többször módosított információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvény, azaz az info-törvény.

A törvény alapvetően egy igen szigorú jogszabály, precíz kötelezettség-megfogalmazással, kemény büntetési tétellel, amely jelenleg 20 millió forint. Mi sem bizonyítja jobban azt, hogy az info-törvény európai szinten, színvonalon is kiemelkedően erősen és jól megfogalmazott, mint az, hogy a GDPR nagyon hasonló...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.