A használt gépjárművek behozatalának ellenőrzési tapasztalatai

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az ingatlanok mellett hazánkban az emberek gyakran a második legjelentősebb értéktárgyként szokták megemlíteni az autójukat. Ez nem véletlen, hiszen egy-egy jól felszerelt és megkímélt gépkocsi ára még használtan is elérheti a több millió forintos összeget. Ez igen erős késztetést jelent arra, hogy a külföldről behozott használt autók esetében a kereskedő és a vevő is megpróbáljon takarékoskodni a közterheken.

Az autók, vagy hivatalosabb megfogalmazásuk szerint gépjárművek tulajdonjogának megszerzése új korukban – felszereltségüktől, típusuktól függően – jellemzően borsos kiadással (adóval, illetékkel stb.) jár. Nem is beszélve arról, hogy a szalont elhagyva már rögtön egy jelentős értékcsökkenést is el kell „szenvedni” a vásárláskor kifizetett összeghez képest, annak ellenére, hogy egyes jogszabályok [például az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 259. § 25. pont b) alpontja] alapján az ott leírt feltételek teljesülése mellett az az autó még új közlekedési eszköznek számíthat. Amikor pedig a takaró nem elég hosszú, vagy netán egy már kipróbált/bejáratott gépkocsi vásárlására esik szimplán a választás, akkor kerülhetnek szóba a használt gépjárművek. Itt máris felmerül a kérdés, hogy honnan lehet jó állapotban lévő használt autót vásárolni. A társadalmi kultúra (akár a parkolási/közlekedési szokásokra is gondolhatunk), az ország népességének...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.