A magánjog és a közjog kapcsolata

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A közjog az állam, illetve szerveinek működésére, valamint az állam és az állampolgárok közötti kapcsolatok szabályozására vonatkozik. Ezzel szemben a magánjog az állampolgárok egymás közötti személyi és vagyoni viszonyait szabályozza. Az egyenlőségi elhatárolás szerint a közjogi kontaktusokban a közhatalom gyakorlója többletjogokkal rendelkezik: parancsolhat, kötelezettségeket írhat elő, jogokat állapíthat meg, szankcionálhat stb. További ismérve az elhatárolásnak az autonómiai elhatárolás, amely arra világít rá, hogy a közjogi viszonyok a kötelezettek akaratától függetlenül jönnek létre, szemben a magánjogiakkal.

A formai elhatárolás a szabályok kötelező jellegét emeli ki, amely szerint a közjogi rendelkezések kógens jellegűek, ellentétben a magánjog diszpozitivitásával. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne átfedés a két jogterület között, hiszen a magánjogban alkalmasint közjogi szabályozás is megjelenik, például a szerződések tartalmi elemeiben, vagy az egyes piaci szereplők létrejötte, működése, annak szabályozása tekintetében.

1. Elméleti kitekintés

A közjog–magánjog megkülönböztetése – főként a kontinentális jogterületeken – a jog egyes területeinek legalapvetőbb elhatárolása, amely már a római jogra is jellemző volt. A római jogtudósok a császárkor elejétől alkalmazták ezt a szempontrendszert a jogágak besorolására. A rendszer olyan praktikus módon ragadta meg a jog különbözőségeit (a mai megfogalmazás szerint funkcionális elhatárolás), hogy – egy viszonylag rövid időszak kivételével – a mai napig is eszerint soroljuk be az egyes jogterületeket. [Trócsányi L. – Schanda B.:...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.