adoszaklapuj Adó lap | 2012/10

Adó lap

Amit a családi kedvezményről tudni kell

2011. január 1-jétől változott a családi kedvezmény érvényesítésének szabálya. A kedvezményt a magánszemélyek mint adóalap-csökkentő kedvezményt érvényesíthetik, az összevont adóalapjukkal szemben. A változást követően a kedvezményt az adózóknak szélesebb köre veheti igénybe – már jövedelemkorlát nélkül, és akár már egy gyermekre is –, figyelemmel az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak lélekszámára. A jogszabály 2012. január 1-jétől ismét módosult: a kedvezmény igénybevételének már nem feltétele a családi pótlék folyósítása. Írásunkban bemutatjuk a családi kedvezmény jogszabályi hátterét, és gyakorlati példák segítségével vizsgáljuk, ki, mikor, mekkora kedvezményt érvényesíthet.

Személyi jövedelemadó

Egyéb adók

Kérdések és válaszok

Helyi adók

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.