Tudnivalók a személyi jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlásáról

 • Értesítő a rovat cikkeiről

2011-ben 1 millió 856 ezer nyilatkozat alapján 8 672 249 643 forint összegben részesült 31 280 civil szervezet a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából. Az egyházak részére 1 292 882 nyilatkozat alapján 6 487 289 762 forintot ajánlottak fel a magánszemélyek. Ezeket a számokat elnézve igazán nem mondhatjuk, hogy sok kicsi nem megy sokra.

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról szóló rendelkezés lehetõségét a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja-tv.) teremti meg. A rendelkezések részletszabályait a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény (továbbiakban: Szftv.) határozza meg.

A magánszemély külön-külön nyilatkozatban rendelkezhet befizetett adójának

– egy százalékáról az Szftv. 4. §-ban meghatározott civil kedvezményezettek,

– egy százalékáról pedig az Szftv. 4/A. §-ban meghatározott egyházi kedvezményezettek közül kiválasztott

egy-egy kedvezményezett javára.

A befizetett adó egy-egy százalékáról csak teljes egészében lehet rendelkezni.

A magánszemély a rendelkezõ nyilatkozatot – függetlenül a személyi jövedelemadó megállapításának és bevallásának módjától – az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 1. számú melléklet I. fejezet B) pont 2. b) alpontjában meghatározo...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.